Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Dekafeizirana politika

Vladimir Milutinović   
utorak, 24. februar 2009.

Ilićevi motivi zaista jesu reagovanje na osećaj da se državne stvari, upravo zato što su vezane za srpsku tradiciju, drže po strani i rade preko volje. Tako on poslovični stid zbog srpskog porekla zamenjuje stanjem u kome je poreklo i „srpstvo“ jedini kriterijum kvaliteta neke politike.

 
Politički život

Milion za Miladina, a demokratija za Srbiju?

Dragomir Anđelković   
utorak, 24. februar 2009.

Milion dolara nije veliki novac spram štete koju bi Srbija mogla da izbegne ako se gospođi Klinton izbije iz ruku ubojito sredstvo koje nam je namenila. Zato, koliko god delovalo degutantno da svi plaćamo za nečiji prestup, mislim da je naša vlada racionalno postupila.

 
Politički život

Licemerstvo naknadne moralnosti

Marinko M. Vučinić   
subota, 21. februar 2009.

Da li smo mi do te mere izgubili osećaj za odgovornost i ogrezli u politikantstvu i moralnom relativizmu da ne možemo više da prepoznamo stvarno značenje moralnosti. Proglašavati članove RIK-a za moralne uzore, može se tumačiti kao vrhunac bahatosti.

 
Politički život

Paljenje srpskog Rajhstaga

Zoran Grbić   
utorak, 17. februar 2009.

Razlog za uvođenje novog Poslovnika i ukidanje televizijskog prenosa je dugo otkazivana rasprava o usvajanju krajnje kontroverznog Statuta Vojvodine, i dolazak krize koja bi mogla da uzdrma vlast, ukoliko bude opozicije da kritikuje njene postupke.

 
Politički život

Crkva protiv destruktivnog Statuta

Branko Radun   
utorak, 10. februar 2009.

Podmetanje se sastoji u tome što status Vojvodine nije samo političko, već i državno i nacionalno pitanje o kome svaki pojedinac, a kamoli crkva može, pa i treba da se izjasni. Tako se pristupilo se kampanji dezavuisanja same Crkve i značaja njenog istupa.

 
Politički život

Komesarski duh i odbrana slobodnog mišljenja

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 09. februar 2009.

Problem je u tome što liberalno-demokratska politička grupacija nije spremna da čuje drugačije mišljenje, oni su zatvoreni u svoje ideološke krugove i nemaju sluha i potrebe da vode ozbiljan dijalog o najvažnijim pitanjima našeg društva.

 
Politički život

Predsednik Tadić nije prekršio Ustav

Jovo Bakić   
utorak, 03. februar 2009.
Jednostavno, da je predsednik prekršio Ustav, „legalistička” i ona druga opozicija već bi podigle tužbu Ustavnom sudu protiv njega i zapodenule raspravu o tome u skupštini republike.
 
Politički život

Ko se boji Čanka još?

Zoran Grbić   
utorak, 10. februar 2009.

Srpska pravoslavna crkva je stvorila srpski nacionalni identitet, očuvala ga kroz vekove, te najviše njoj treba zahvaliti što i danas postojimo kao narod. Zbog toga to za Crkvu nije političko, nego državno pitanje koje opstaje još iz vremena kad svetom nisu hodali Čankovi.

 
Politički život

Bajka o Peščanom čoveku

Zoran Grbić   
četvrtak, 29. januar 2009.

Peščanik ne postoji ako se o njemu ne priča. U trenutku kad rejting emisije opasno padne, poželjno je smisliti neku aferu koja bi skrenula pažnju javnosti na to da Peščani još postoji. U Srbiji je najbolji način za privlačenje pažnje igranje uloge žrtve.

 
Politički život

Šta je sporno u Statutu Vojvodine

G. Novaković   
ponedeljak, 26. januar 2009.

Tvrdeći da se Statut Vojvodine „suprotstavlja” Ustavu Srbije na čak 30 do 40 mesta, često se kao primer za to navodi i da Statut nacionalnim savetima manjina daje prava koja prevazilaze prava manjina u drugim delovima zemlje.

 
Politički život

Embrion ekonomske nezavisnosti

Nenad Popović   
utorak, 24. februar 2009.

Predlog Statuta APV, ne samo što nije u skladu sa Ustavom i zakonima koje regulišu pitanja nacionalnog i teritorijalnog uređenja i međunarodnih odnosa zemlje, već nije u skladu ni sa najvišim pravnim normama zemlje koje regulišu pitanje naplate i raspodele poreza.

 
Politički život

Miniranje "Južnog toka" stvaranjem novih autonomija u Srbiji

Dušan Kovačev   
subota, 21. februar 2009.

Ali, ako već Vojvođani nisu „kadri“ da budu „dovoljno autonomni“ protiv Južnog toka, mogu li Pomoravci, Šumadinci i Nišlije biti „politički podobniji“ za autonomiju?

 
Politički život

Čovek broj 2 ili radikalno trulo

Đorđe Vukadinović   
petak, 06. februar 2009.

SNS je trenutno hrast presađen u saksiju. Bujna krošnja i snažno stablo, ali iščupani iz korena i sa prekinutom vezom sa izvorom iz kojeg su crpeli energiju i snagu.

 
Politički život

SPS i Statut Vojvodine

Slobodan Antonić   
četvrtak, 12. februar 2009.

Ivica Dačić izgleda da je, u poslednji čas, to shvatio. On je politički "prikočio". Time je verovatno spasao svoju stranku od izbornog i istorijskog sloma. Ima jedna stranka od koje jedino zavisi hoće li statut, u ovom otrovnom obliku, proći u srpskoj skupštini. 

 
Politički život

Zamena teza oko predloženog Statuta Vojvodine

Aleksandar Pavić   
ponedeljak, 09. februar 2009.

Problem je u tome što je novi Statut izvučen iz ormara tek nakon poslednjih izbora. O njemu nije bilo ni reči tokom predizborne kampanje. Glavne teme te kampanje su bile „evro-integracije“ i sprečavanje povratka na vlast „mračnih snaga iz 1990-ih“.

 
Politički život

Pajtić i "Vojvođanska pravoslavna crkva"

Slobodan Antonić   
petak, 20. februar 2009.

"Modernizacija i decentralizacija Srbije", kakvu su pregli da izvrše Pajtić i ostali reformatori, za Crkvu možda pre izgleda kao rušenje i upropaštavanje onoga što su pokolenja naših predaka s mukom stvarala, nego kao reforma koja popravlja postojeće.

 
Politički život

Car Boris (ne)jaki

Branko Radun   
četvrtak, 05. februar 2009.

Predsednik Tadić nema ni približno tako jaku poziciju u svojoj stranci kako to široj javnosti izgleda. Ako on dopusti izglasavanje Statuta Vojvodine, očigledno antidržavnog, antiustavnog i antinacionalnog akta, pokazaće da zapravo ne kontroliše situaciju.

 
Politički život

Predsednik i ustavobranitelji

Đorđe Vukadinović   
sreda, 04. februar 2009.
Izgleda da bi neko želeo da Tadić odradi svoj „zadatak”, da pobedi na predsedničkim izborima, donese glasove na parlamentarnim, obezbedi većinu za vladu i – onda se povuče da preseca vrpce, prima akreditive stranih ambasadora i bavi se humanitarnim radom.
 
Politički život

Koštuničin počasni krug?

Đorđe Vukadinović   
sreda, 28. januar 2009.

Iz Arhive NSPM-a (31.05.2007)

Pritisak je, navodno, bio strašan – i Koštunica je prvi trepnuo. I, takoreći, preko noći ostao bez većeg dela svog političkog uticaja i kredibiliteta. Manje romantizovana interpretacija veli da se Koštunica naprosto preigrao, ili slomio.

 
Politički život

Kratak pregled raspadanja (II): Svođenje istorijskog računa

Đorđe Vukadinović   
subota, 24. januar 2009.

Možda je Vojislav Koštunica, zapravo, neprepoznati junak „Druge Srbije“, koja ga je sve vreme kritikovala i gotovo patološki mrzela – i koja mu tu zaslugu nikada neće priznati? A ni on se, sasvim sigurno, za to priznanje neće mnogo otimati.

 
<< Prva < Prethodna 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Sledeća > Poslednja >>

Strana 397 od 414

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner