Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

O nacionalizmu

Milko Grbović   
utorak, 16. jun 2009.

Ima li bogatije, sređenije i prosperitetnije zemlje od Švajcarske? Nema. Pa, kad su nemački kantoni predložili ulazak u EU, francuski i italijanski kantoni su lepo rekli da nema ništa od toga. „Ne ulazimo u Uniju kojom dominira Nemačka, i tačka!“.

 
Politički život

Kontekstualni antisrbizam

Dragomir Anđelković   
ponedeljak, 15. jun 2009.

Srbi su kolektivno izloženi kako kontekstualnom, tako i bukvalnom govoru mržnje. On je u funkciji zamagljivanja činjenice da je radi geopolitičkih interesa jedna suverena zemlja zbrisana sa mape Evrope, odnosno da je na Srbiju izvršena otvorena agresija, kako bi joj bio otet deo teritorije.

 
Politički život

"Žuta štampa" umesto "žute kuće"

Miodrag Zarković   
četvrtak, 11. jun 2009.

Sudeći po nazivu Tužilaštva za ratne zločine, samim tim i po njegovoj nameni, srpski zločini ne bi trebalo da imaju prioritet nad zločinima prema Srbima. Ali, najavljena istraga protiv ovdašnjih novinara pokazuje da za naše tužioce srpski zločini nemaju alternativu.

 
Politički život

Tadićev čekić

Darko Velimirović   
petak, 05. jun 2009.

Veruje li iko iz aktuelne političke elite i vlasti u Srbiji da će se problem države, ili, ako više volite, „južne srpske pokrajine“ Kosovo, rešiti, ili bar za milimetar približiti rešenju – posle donošenja povoljne ili nepovoljne presude po Srbiju?

 
Politički život

Opšta mesta i ljupke razlike

Slobodan Antonić   
subota, 06. jun 2009.

Reč je o "mentalnoj promeni koja mora da se dogodi u nama samima", jer "mi danas u Srbiji imamo stari sistem vrednosti". Zato je osnovni cilj Inicijative "usađivanje istinskih društvenih vrednosti mladima." Kao da je reč o nečem veštačkom, spoljašnjem, nečem što se radi bez znanja i volje žrtava.

 
Politički život

Regionalizacija Srbije – od statistike do autonomije

Mladen Đorđević   
četvrtak, 04. jun 2009.

Za sada se ističe samo predstojeće uvođenje statističkih regiona, dok se planirana podela Srbije na autonomne oblasti gotovo ne pominje. Međutim, jasno se vidi da su predloženi statistički regioni zameci budućih autonomija.

 
Politički život

Po čemu je Druga Amerika bolja od Druge Srbije?

Miodrag Zarković   
ponedeljak, 25. maj 2009.

Albom ne kaže da opravdava zlostavljanje zarobljenika, on ne piše da je u redu što su okupirali Irak, on ne priziva bombardovanje Avganistana. Albom je samo podsetio da savremeni svet nije Diznilend, već da je istina, kao i sve ostalo, podložna zloupotrebi.

 
Politički život

Može li uspeti stranačka kartelizacija?

Slobodan Antonić   
nedelja, 24. maj 2009.

Izgleda da su većem delu javnosti dosadile male stranke, koje, najčešće, na leđima većih uđu u skupštinu, a onda naokolo trguju ili pak ucenjuju svoje izborne partnere. Manje stranke žale se da ovaj predlog vodi "kartelizaciji" našeg političkog života.

 
Politički život

Diplomatska poseta ili demonstracija sile

Vladimir Jevtić   
petak, 22. maj 2009.

Ukoliko Srbija ispuni zahtev da izvrši pritisak na Milorada Dodika, moglo bi se očekivati da će u doglednom roku moći da očekuje na podršku Amerike kada je u pitanju približavanje EU. U suprotnom, uslediće kazna u vidu dalje izolacije Srbije i njenih građana.

 
Politički život

Srbi i severna Srbija: izbor budućnosti

Hristivoje Pejčić   
četvrtak, 21. maj 2009.

Da li će postepenim odvajanjem severnog dela države Srbije i stvaranjem moguće državice na tom prostoru biti ohrabrena buduća nastojanja za njeno priključenje nekoj postojećoj ili novoosnovanoj državi čime će na dugi rok Srbi postati nacionalna manjina.

 
Politički život

Velike političke teme i lokalni izbori

Marinko M. Vučinić   
petak, 12. jun 2009.

Funkcioneri DS ne mogu da se izvuku iz ideološke i političke konfuzije, pasivnosti i striktne vezanosti za očuvanje vlasti. Ukopavanje u dostignute pozicije održanja na vlasti, DS je pretvorilo u stalnu marketinšku kampanju, odvojenu od realnog života.

 
Politički život

"Naprednjačko čudo": dan posle

Slobodan Antonić   
četvrtak, 11. jun 2009.

Nema velikih ideja i promena, bez istinske samostalnosti u mišljenju i delanju. Nikolić i Vučić su pobegli od jedne vrste zavisnosti i potčinjenosti. Ali, ako su to bekstvo morali da plate ulaskom u neku drugu vrstu zavisnosti, onda je to bekstvo pomalo preskupo plaćeno.

 
Politički život

Nastavak ustavne alhemije

Miroslav Svirčević   
sreda, 10. jun 2009.

Ovaj zakonski predlog o Srbiji od sedam regiona je puki surogat Ustava od 1974, jer počiva na njegovim načelima. Tadić je prihvatio SAP Vojvodinu kao trajnu ustavnu kategoriju, nastavljajući dalje veoma opasno alhemijsko eksperimentisanje na živom tkivu Srbije (uz Dinkićevu asistenciju).

 
Politički život

Odžaci bez proevropskog krova

Branislav Kostić   
ponedeljak, 08. jun 2009.
Odžaci su, uz još samo dva izuzetka u Vojvodini, najtvrđi orah za proevropski orijentisane političke stranke u kojima preovlađuje stav da jedino ako se uspostavi vlast u opštini po ugledu na onu u Novom Sadu i Beogradu, opština ima šanse da napreduje. Pa se to sve češće predočava građanima.
 
Politički život

Idite gospodine ministre, vreme je…

Zorica D. Marković   
sreda, 03. jun 2009.

Nakon smrti devojčice, Srpsko lekarsko društvo, Lekarska komora, Medicinski fakultet, inspekcija, nisu ni jednog trenutka postavili pitanje – kakva je to dijagnostička procedura od koje se umire?

 
Politički život

Srbija protiv sebe

Dragomir Anđelković   
četvrtak, 28. maj 2009.

Svaki nasrtaj na naš identitet i državnost Srbije od strane „našeg“ evroatlantskog ideološkog aparata, treba da bude propraćen javnim okupljanjima, peticijama, organizovanjem performansa, upućivanjem saopštenja medijima, bujicom tekstova i svim drugim nenasilnim postupcima.

 
Politički život

Naši dani beznađa

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 25. maj 2009.

Demokratska stranka sve više prelazi u poznatu julovsku fazu kada nema snage, a ni realne političke volje da se suoči sa otvorenim problemima u društvu i sa mangupima u svojim redovima. DS je sada grozničavo okupirana odbranom vlasti i sve se tome podređuje.

 
Politički život

Kriza u Vojvodini

Dušan Kovačev   
petak, 22. maj 2009.

Umesto da bar sve intelektualne napore ulože u očuvanje vojvođanske poljoprivrede, pokrajinske birokrate su zajedno sa beogradskim kolegama slavile potpisivanje SSP, još jednu „virtuelnu“ pobedu na „putu evro-integracija“ i bavile se Statutom Vojvodine. 

 
Politički život

Ni sedma sila nije što je bila

Miodrag Zarković   
četvrtak, 21. maj 2009.

Stanje u ovdašnjim medijima toliko je loše da čak i oni koji su najodgovorniji za njega ne spore kolike su razmere katastrofe. A da je zaista reč o katastrofi, i to onoj najgore vrste,  jasno je bilo kome ko i dalje svakog jutra kupuje novine na kiosku, ili ne propušta informativne emisije.

 
Politički život

Piši za život, Vasiću, droga – NE!

Dragoslav Pavkov   
sreda, 27. maj 2009.

Miloš Vasić i njegovi saučesnici tvrde da ovisnike mogu izlečiti ubeđivanjem u “radionicama”. Jedino ne prezentuju rezultate. Možda zato što divlji Srbi ipak bolje reaguju na lopatu nego na lepu reč punu ljubavi i razumevanja.

 
<< Prva < Prethodna 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Sledeća > Poslednja >>

Strana 400 od 420

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner