Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Specijalna operacija likvidacije Srpske radikalne stranke

Ana Filimonova   
ponedeljak, 01. decembar 2008.

Ne može ostati neprimećeno da je Nikolić „iznenada“ zadobio blagonaklonost medija, čiji SRS nikada nije bio „miljenik“. Godinama je javnost zastrašivana radikalima kao šovinistima, fašistima...

 
Politički život

Evropske integracije Srbije – između opravdane sumnje i varljive nade

Dejan Vuk Stanković   
petak, 28. novembar 2008.

Postoji puno razloga za sumnju da će proces integracija imati onu vrstu ubrzanja i vidljivih pozitivnih učinaka na život građanstva u Srbiji.

 
Politički život

Domaći zadaci

Mirjana Bobić-Mojsilović   
četvrtak, 27. novembar 2008.
Kad bi, dakle, srpski parlament bio jednoglasan, kao nekada u komunizmu, Srbija bi bila na putu da se kandiduje za svoju srećniju prošlost. Jer je srpski parlament nekako dosta aljkav, razbarušen i kakofoničan, a Evropa traži samo skladno horsko pevanje, sa dirigentom iz Brisela?
 
Politički život

Strategija korupcije

Mladen Đorđević   
sreda, 26. novembar 2008.

Donošenje zakona do sada nije predstavljalo veći problem, ali je ključno pitanje da li će biti efikasno sankcionisano njihovo kršenje, obzirom na haotično stanje u domaćem pravosuđu, koje dovodi do veoma dugih procedura i niskog broja presuda u slučajevima korupcije.

 
Politički život

Sudstvo, partije i EU

Branko Pavlović   
utorak, 25. novembar 2008.

Tako dobijamo naše Evropljane koji su antievropski, mereno standardima EU, i predstavnike EU koji su nedemokratski, mereno kojim god hoćete standardima. Sve nam to govori da je izgradnja države u kojoj je pristojno živeti posao koji moramo sami da obavimo.

 
Politički život

Putin paša – a ko je subaša?!

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 28. januar 2008.

Danas ne samo da stvari stoje suštinski drugačije po svim osnovama (osim što je ruska kultura i dalje nepravedno marginalizovana u Srbiji), već se nekada ozloglašeno „Rusija i Kina“ na sav glas ponavlja možda i učestalije nego u zlatna vremena bombardovanja.

 
Politički život

"Neverno realni Toma"

Milovan Balaban   
sreda, 19. novembar 2008.
Teško se oteti utisku da novoformirana Tomina stranka nikako ne može da "aterira", odnosno da se definiše i pozicionira na političkom spektru. Ona kao da amorfno lebdi u bezvazdušnom prostoru.
 
Politički život

Komesari

Mirjana Bobić-Mojsilović   
petak, 14. novembar 2008.

Teško da bi se u ovom trenutku Evropa mogla nazvati ičim bajkovitim – srpski pusti san o evropskoj rapsodiji u poslednje vreme postaje neka vrsta noćne more – odande stižu užasne vesti o propasti života desetina hiljada ljudi.

 
Politički život

Slučaj političarke Biljane Srbljanović

Čedomir Antić   
petak, 14. novembar 2008.

Vrlo je lepa misao Biljane Srbljanović kojom opisuje naše savremene političare: „...Živeti je lepo. A živeti lepo je najlepše.“ Ipak, možda bi trebalo nazreti i šta je to u savremenoj srpskoj politici „teško“. Teško je priznati grešku i boriti se za pravdu.

 
Politički život

Zašto se ćuti o mogućoj secesiji Vojvodine

Branko Radun   
sreda, 12. novembar 2008.

Kako je moguće da se oko nečega što je toliko bitno za jednu zemlju, a to je pokušaj njene federalizacije koji može dovesti i do secesije njenog „najbogatijeg" dela, ne vodi duga i žustra debata? Kako to da nikome previše ne smetaju ni državoliki članovi statuta?

 
Politički život

Na nišanu Zapada – Srpska Vojvodina

Petar Iskenderov   
ponedeljak, 01. decembar 2008.

Sada antidržavna alijansa Tadić - Pastor mora da žuri. Što brže stupanje na snagu novog Statuta Vojvodine zajedno sa odugovlačenjem realizacije sporazuma sa Rusijom u suštini su segmenti iste politike. Cena teoperacije će biti srpski gubitak Vojvodine.

 
Politički život

Stokholmski sindrom u krugu dvojke

Dragan Milosavljević   
četvrtak, 27. novembar 2008.

„Preostale oranice i strateški važne teritorije menjamo za obećanja“, pisaće posle iznudice stranog mešanja u budućem najkraćem ustavu skraćene Srbije. To bi bio logičan poslednji stadijum ozbiljnog oboljenja elite u krugu dvojke.

 
Politički život

Perspektive srpske desnice

Goran V. Đorđević   
sreda, 26. novembar 2008.

Možda je vreme i poslednja prilika da srpska desnica otvori pitanje evropske ideje u Srbiji. Šta za Srbiju danas predstavlja evropska ideja? Da li je reč o nerazumnoj potrebi da se uvek nekom pripada, ili je to iskaz pripadnosti jednom internacionalnom projektu?

 
Politički život

Bauk krize ujedinjuje bogate

Aleksandar Vulin   
utorak, 25. novembar 2008.

Svetska ekonomska kriza ujedinila je bogate: odmah su otpustili radnike, teško da će otpustiti i telohranitelje. Za to vreme partije će ćutati, više u strahu da bogataši ne otpuste i njih nego od tihog roptanja sirotinje, i povremeno će ih kao Tadić moliti da budu solidarni.

 
Politički život

Ideologija Male Srbije

Slavoljub S. Lekić   
ponedeljak, 24. novembar 2008.

Predložak ideologije Male Srbije jeste srbofobija, lagano učvršćivana u vreme komunističkih skorojevića, posle oktobra 1944. Nakon Oktobarske revolucije 2000. srbofobija je, bez zazora i drsko, na velika vrata uvedena u državne institucije i javni život kao nova vera.

 
Politički život

Povratak u devedesete

Nikola Tanasić   
sreda, 13. februar 2008.

Ključni pojam ovih izbora, pa samim tim i aktuelnog političkog trenutka izražen je mračnom, pretećom sintagmom „povratak u devedesete“. Ovo nije bio slogan, to nije bio ni zatvoren političko-ideološki argument, već magijska, ritualna mantra.

 
Politički život

Oseka radikala

Petar Ignja   
utorak, 18. novembar 2008.

Medijska propaganda jeste doprinela padu radikala, ali i da nema takvih medija, reč je o ideologiji koju je pregazilo vreme. To je bila politika celog prošlog veka, ali Srbiji nije donela ništa, a odnela je mnoge živote.

 
Politički život

Diktatura nesposobnih

Aleksandar Pavić   
petak, 14. novembar 2008.

Đelić nam je svima ostavio samo jednu mogućnost – vezivanje za mrtvaca, za postojeći odnos snaga u društvu, nemogućnost promene koliko god stanje bilo teško, zarobljeništvo u matriksu beznađa. To nije samo uzurpacija, to nije samo bezobrazluk. To je zločin u nastajanju.

 
Politički život

Politika – između farse i postavljenja

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 13. novembar 2008.

U razgovorima o smeni glavnog urednika Politike u više navrata je izraženo opredeljenje da će mišljenje redakcije biti od gotovo presudnog značaja. Ništa od toga nije se desilo. Zašto se onda organizuje ta „demokratska“ farsa?

 
Politički život

Sto, dvesta, trista... dana Vlade ili Rum za Ćorkana

Vladimir Dimitrijević   
sreda, 12. novembar 2008.

Ovdašnji političari, koji u balkanskoj kasabi obavljaju prljave poslove, stalno dobijaju pohvale od raznih Havijera Solana, Olija Renova i sličnih mutanata postmoderne politike Zapada, i opijaju se, uz svest o ličnoj koristi, vizijama Evrope.

 
<< Prva < Prethodna 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Sledeća > Poslednja >>

Strana 400 od 414

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner