Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Zauzimanje Mosula neće mnogo promeniti stvari - osim što će ojačati Al Kaidu na uštrb Islamske države

Karlo Žan   
subota, 12. novembar 2016.

Ponovno osvajanje Mosula ne predstavlja odlučujući događaj, niti za okončanje radikalnog terorizma islamskog porekla, niti za budući geopolitički poredak regiona. U ovom članku biće istraženo kako će poraz Islamske države da utiče na njene odnose sa rivalskom terorističkom organizacijom – Al Kaidom – koja je oprezno ostala u tajnosti, organizovana u ćelije i zaštićena svojim širenjem u regionalne mreže, zaronjenim u narod.

 
Savremeni svet

Planetarni šarm obostrano korisne saradnje

Branko Žujović   
subota, 05. novembar 2016.

 Za Srbiju je od najveće važnosti to što Kina partnere ne uslovljava politički, već insistira isključivo na obostrano korisnoj saradnji. Stoga ne čudi što se Beograd u formatu 16+1 oseća komotno. Iako ne spada među najveće zemlje centralne i istočne Evrope, Srbija je jedan od lidera u saradnji ovih zemalja sa Kinom.

 
Savremeni svet

U vazduhu se oseća miris Trećeg svetskog rata - Verujemo Rusiji, Saudijci su nudili pomoć u zamenu za raskid odnosa sa Iranom, Zapad je vrlo uspešan u obradi javnog mnenja (II)

Bašar el Asad   
nedelja, 23. oktobar 2016.

Do dolaska Rusije, bez obzira na to što je ovde delovala tzv. američka koalicija čije akcije deluju iluzorno, ništa nije bilo urađeno. Islamska država i Al Nusra su napredovali, imali su veliki broj boraca. Pored toga, vrbovanje terorista se samo pojačavalo.

 
Savremeni svet

Ruski raketni sistemi ojačavaju sirijsku armiju

Nikolaj Surkov   
sreda, 19. oktobar 2016.

Prema ocenama stručnjaka, „Pancir“ je faktički sistem srednjeg radijusa dejstva – domet paljbe od 20 kilometara, omogućava mu da u Siriji uspešno zameni zastarele raketne sisteme S-125 sovjetske proizvodnje. Sa slanjem u Siriju još deset sistema, a takođe i dopunskih radarskih stanica i komandnih mesta, mogućnosti snaga PVO očigledno će porasti.

 
Savremeni svet

Sećanje na jedan istorijski događaj - Nemačka i svet više nikada neće biti isti

Đorđe Milošević   
ponedeljak, 03. oktobar 2016.

 Bilo kako bilo, svidelo se to nekome ili ne, Nemačka je danas ekonomski, politički i svakakav drugi gigant; "prva violina" Evrope i jedna od prvih u svetu. Njen glas i njen uticaj, njena snaga i njena moć, čuju se i osećaju ne samo u Evropskoj uniji nego i širom Evrope i sveta. U nekim domenima to, nažalost, nije  u najpozitivnijem smislu ali, kako izreka kaže - sila Boga ne moli.

 
Savremeni svet

Spale maske sa "mirovnih napora" SAD

Georgij Filimonov   
subota, 24. septembar 2016.

 Pentagon je svojim akcijama faktički pokrivao pozicije terorista Islamske države, protiv kojih su se borile jedinice Damaska i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ministarstvo inostranih poslova Rusije, kao jedan od  „operatora“ primirja, bilo je prinuđeno da precizira, da tokom ženevskih konsultacija „nije bilo čak ni nagoveštaja o planovima sprovođenja operacija u tom regionu“

 
Savremeni svet

Zapad nije potčinio Rusiju - niti će to moći

Đorđe Milošević   
nedelja, 11. septembar 2016.

 Odakle dolazi opasnost jasno je čak i detetu- od SAD, od Zapada, od njihovih poslušnih marioneta iz Islamske države i drugih vehabijskih struktura, od Sorošovih nevladinih organizacija i, pre svega,  od mreže agenata stranog uticaja, od pete i posebno  šeste kolone koje iznutra sprovode neprijateljsku politiku prema državi.

 
Savremeni svet

Nestanak očeva

Klaudio Rise   
utorak, 06. septembar 2016.

Stvar je da se ovde više niko ne zaljubljuje, ili skoro niko. To nije samo italijanski problem, već problem celog Zapada. Tu para ima sve više, ali dece sve manje.

 
Savremeni svet

Samit G20 u Hangdžou kao prekretnica i generator svetskog privrednog rasta

Branko M. Žujović   
subota, 03. septembar 2016.
Evropski eksperti smatraju da je Samit G20 u Hangdžou prilika da Kina i Evropska unija pokrenu nove pristupe ekonomnskom rastu. Njihovo mišljenje dele i drugi samostalni svetski analitičari
 
Savremeni svet

Ukrajinska demografija – smrtnost raste, natalitet opada, radno sposobni odlaze, deset milona stanovnika manje

Jurij Grigoruk   
četvrtak, 25. avgust 2016.

 Ovih dana, državna statistička služba Ukrajine objavila je sveže podatke. Broj stanovnika zemlje 1. jula 2016. godine iznosi 42.658.100. To je za 102.400 ljudi manje nego na početku godine.  Dinamika je jednostavno preteća – za 16 godina skoro deset miliona manje, što predstavlja svetski „rekord“. 

 
Savremeni svet

Godišnjica pada Berlinskog zida - novo "resetovanje" istorije

Đorđe Milošević   
nedelja, 06. novembar 2016.

Mihail Gorbačov nije odmah reagovao na ovo pismo. Otputovao je u Berlin i primio diplomu počasnog građanina. Kasnije je izjavljivao kako "ne shvata" optužbe Egona Krenca i kako bivši istočnonemački funkcioner "nije u pravu". Mnoge činenjice demantuju tvrdnju Gorbačova da "drugačije nije moglo biti" , da je "uradio sve što je mogao" i da su oni koji su došli posle njega krivi za sve negativne posledice koje su proistekle iz poraza u hladnom ratu.

 
Savremeni svet

Iračke trupe ulaze u Mosul

Đanandrea Gajani   
petak, 04. novembar 2016.

Pored ostalog, Turci, koji su već postrojili jedan mehanizovan bataljon na severu Iraka, postavili su još 30 oruđa – tenkova i artiljerije – na iračkoj granici i nije jasno da li će ona biti upotrebljena za bitku u Mosulu ili za napadanje kurdskih sirijskih milicija (povezanih sa PKK) u graničnoj zoni Sindžira. 

 
Savremeni svet

U vazduhu se oseća miris Trećeg svetskog rata - Zapad se ne miri sa nezavisnošću bilo koje države, bila to mala Sirija ili velika Rusija (I)

Bašar el Asad   
četvrtak, 20. oktobar 2016.

 Sirija je nezavisna država, a Zapad se nikada neće pomiriti sa nezavisnošću bilo koje države, nebitno da li je to mala Sirija ili velika Rusija... U čemu je njihov problem sa Rusijom? Zato što ona štiti svoje pravo da kaže „da“ ili ,,ne“. A Zapad hoće da se njemu stalno povlađuje. Takav je i problem Sirije sa Zapadom

 
Savremeni svet

Alepo – primirje koje niko ne želi

Đanandrea Gajani   
četvrtak, 06. oktobar 2016.

 Za Moskvu i Damask, naprotiv, stanovništvo je oduševljeno idejom da bude oslobođeno od jarma džihadista koji koriste civile kao ljudski štit, postavljajući položaje i komandna mesta blizu kuća i bolnica.

 
Savremeni svet

Prvi put u istoriji, sve stranke francuske levice zajedno imaju manju težinu od "Nacionalnog fronta"

Huan Pedro Kinjonero   
nedelja, 02. oktobar 2016.

Po prvi put u istoriji Pete republike, kandidat ekstremne desnice ima veću „težinu“ od svih kandidata levice kojima preti sa eliminacijom u prvom krugu izbora. 

 
Savremeni svet

Putin i Staljin - kako povratiti izgubljeno

Miloš Mišić   
utorak, 20. septembar 2016.

 Dakle,  sudeći po dosadašnjim potezima u velikoj geopolitičkoj partiji šaha bez vremenskog limita, i Putin je odavno shvatio – shvatio je sa kakvim su se teškoćama, problemima, izazovima i, naročito, pretnjama, ne samo po državne i nacionalne interese, već i po sam opstanak ruske države, civilizacije i naroda, suočavali i Staljin i ruski carevi.

 
Savremeni svet

Evropski demografski genocid ili zašto će islam pobediti

Đulio Meoti   
utorak, 06. septembar 2016.

Zemlje istočne Evrope beleže najteže gubitke u stanovništvu u modernoj istoriji, dok je Nemačka pretekla Japan kao zemlja u kojoj je stopa nataliteta najniža u svetu, kada se pravi prosek za poslednjih pet godina. U Italiji i Nemačkoj, gubici su posebno dramatični – 2,3 procenta i 2,7 procenata. 

 
Savremeni svet

Da li je Alepo paklena klopka za Asadove trupe?

Vladimir Jevtić   
nedelja, 04. septembar 2016.
Da nije ruske vazdušne podrške, rat u Siriji bi već odavno bio gotov, barem što se tiče sirijske armije. Sirijska vojska je do sada pretrpela stravične gubitke zbog kojih bi se bilo koja armija na svetu već predala, ali ona nastavlja da se bori zato što nema izbora.
 
Savremeni svet

Hong Kong i Makao - vrelina koja topi sve

Boris Trbić   
nedelja, 28. avgust 2016.

Iz Kauluna se u Makao stiže za sat vremena turbo džetom. U nekadašnju portugalsku koloniju se odlazi turistički ili u posetu kasinima.Sin australijskog mogula Kerija Pekera, DŽejms Peker, je ovde, nakon početnih neuspeha u svetu biznisa, uvećao kapital. Kinezi vole kocku. 

 
Savremeni svet

Bajden pokušava da uništi savez Erdogana i Putina

Stanislav Tarasov   
četvrtak, 18. avgust 2016.

U Vašingtonu i Briselu, u drugačijem geopolitičkom kontekstu percipiraju normalizaciju odnosa Turske i Rusije, i njeno skretanje ka Istoku, i  pretpostavljaju da Ankara može da krene u suprotnom smeru od Zapada i svog saveznika Azerbejdžana. 

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 9 od 79
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner