Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

NATO priprema logistiku za treći svetski rat

Andrej Stanavov   
subota, 28. oktobar 2017.

Prema ocenama eksperata, danas mnogo šta ukazuje na to da SAD postupno pripremaju infrastrukturu u zemljama istočne Evrope i Baltika, zarad razmeštaja tamo grupacije trupa brojnosti do 150 hiljada ljudi.

 
Savremeni svet

Prva američka vojna baza u Izraelu

Kjara Klauzi   
nedelja, 22. oktobar 2017.

 Nova američka baza, služiće takođe da integriše izraelske i američke tehnologije. U aprilu, Organizacija za raketnu odbranu Izraela po prvi put je obavila seriju eksperimenata u kojima se koriste američke komponente tokom testova za presretanje raketa.

 
Savremeni svet

Katar u središtu najnovije bliskoistočne krize – i kakve to ima veze sa SAD, Izraelom,Turskom i cenom nafte

Aleksandar Radović   
subota, 07. oktobar 2017.

Saudijska Arabija je spremna da otvori kopnenu granicu s Katarom kako bi omogućila hodočasnicima iz te zemlje da neometano, bez posebnih elektronskih dozvola, odu u Meku, na hadžiluk.

 
Savremeni svet

Ruske taktike u Deir ez Zor-u

Lorenco Vita   
petak, 22. septembar 2017.

Deir ez Zor nije samo grad u kojem se halifat odupire, već takođe fundamentalan umetak u mozaiku alijanse između Sirije, Rusije i Irana.

 
Savremeni svet

Da li je rat u Siriji završen?

Dragana Trifković   
četvrtak, 31. avgust 2017.

u Siriji i dalje traje, ali od dolaska Ruske armije u Siriju stvari su krenule u pozitivnom pravcu, a sada su se već značajno promenile.

 
Savremeni svet

Može li Gruzija da bude koristan američki saveznik?

Vilijam Ruger   
četvrtak, 17. avgust 2017.

Amerikanci moraju da budu upozoreni da savez sa Gruzijom naposletku može da izloži opasnosti bezbednost njihove zemlje i živote njihovih vojnika. Sjedinjene Države ne bi trebalo da olako preuzimaju takve obaveze i one moraju biti ukorenjene, pre svega u vlastitim interesima.

 
Savremeni svet

Nova vojnopomorska strategija Rusije - želje i mogućnosti

Leonid Nersisjan   
subota, 29. jul 2017.

Nazvati publikovani dokument elementom «strategijskog planiranja» vrlo je teško – mnoge ključne paragrafe koji se tiču preoružavanja i razvoja flote nemoguće je ispuniti u postojećim okolnostima, dok bi pokušaj da se to učini doveo samo do gubitka sredstava i vremena. 

 
Savremeni svet

Katar, za sada, ne haje za ultimatum arapskih zemalja i uzda se u zaštitu SAD

Vladimir Jevtić   
utorak, 04. jul 2017.
Saudijska Arabija, iscrpljena niskim cenama nafte za koje je i sama kriva, i rata bez vidljivog kraja u Jemenu koji je progutao na stotine milijardi dolara, gleda sa zavišću na katarski nacionalni investicioni fond težak neverovatnih 350 milijardi dolara. Katar koji ne ulaže u vojsku već samo u svoj razvoj, za svoju bezbednost može zahvaliti samo američkoj vojsci. Sada je došlo vreme da plati za svoj bezbrižan život.
 
Savremeni svet

Bilderberška lutanja - mit i realnost u priči o "vladarima iz senke"

Uroš Mitrović   
ponedeljak, 12. jun 2017.

Donald Tramp nije se pojavio na skupu čije je prva tačka dnevnog reda bio on sâm, ali američki šef države ništa nije prepustio slučaju. On je na sastanak Bilderberga u „Meriotu“ poslao jak tim svojih najbližih saradnika. 

 
Savremeni svet

Još jedno ubistvo hrišćana u Egiptu - stradanje bez kraja!

Alesandra Beninjeti   
četvrtak, 11. maj 2017.

U Egiptu se ponovo proliva krv hrišćana. Mesec dana od atentata tokom Cvetne nedelje, u gradovima Tanta i Aleksandrija, koji su koštali života 45 osoba, i nekoliko dana od istorijske posete pape Franciska, islamski terorizam opet udara po zemlji

 
Savremeni svet

Raka 2017. i Vukovar 1991. godine – dobri i loši ratovi, dobri i loši oslobodioci, dobar urbicid i loš urbicid

Zoran Ćirjaković   
ponedeljak, 23. oktobar 2017.

Samo besomučno, neslektivno granatiranje i nezainteresovanost za sudbinu civila mogli su od Vukovara i Rake da naprave ono na šta su ličili posle „oslobođenja“. Ali, dok su se zapadni mediji utrkivali da što jačim rečima osude „srpski“ urbicid, danas ispada da se Raka sama srušila na svoje građane i zatrla čak i ostatke njihovih života.

 
Savremeni svet

Saudijska Arabija je spremna da plati Rusiji za svoju bezbednost

Leonid Ivašov   
utorak, 17. oktobar 2017.

Rusija može da deluje stabilizujuće, nalazeći se u dobrim odnosima i sa Rijadom, i sa Teheranom, kojeg se Saudijci, recimo otvoreno, stvarno pribojavaju. I ne bez razloga – u vojnom smislu, Iran je daleko jači bez obzira na veoma moćan i savremen arsenal Saudijske Arabije. Zato je kralj Salman i došao u Moskvu, pre svega, ne zbog oružja, već zbog bezbednosti svoje zemlje.

 
Savremeni svet

Referendum o nezavisnosti deli katalonsko društvo, porodicu i prijatelje

Rosio de Buhan   
subota, 30. septembar 2017.

 Političari dobro znaju da jedna njihova deklaracija o nezavisnosti ili pravu na odluku ima veliki odjek među njihovim sledbenicima. Reč je o sportistima, pevačima, glumcima, i osobama sa velikim prisustvom u medijima

 
Savremeni svet

Preti li nam katastrofa zbog nuklearnih elektrana u Ukrajini?

Martin Novak   
ponedeljak, 04. septembar 2017.

Sadašnje rukovodstvo Ukrajine, iz političkih razloga, planira realizaciju programa za potpuno odvajanje energetskog sistema Ukrajine od Rusije.

 
Savremeni svet

Kina u Crvenom moru – novi "put svile", baza u DŽibutiju i povratak admirala DŽeng H'a

Gideon Elazar   
nedelja, 27. avgust 2017.

 Uspostavljanje baze u DŽibutiju je važan oslonac u udaljavanju Kine od svog tradicionalnog fokusa na istočnoazijsko-pacifički region, i izražavanju svojih sve širih interesa u Africi i na Bliskom istoku.

 
Savremeni svet

Hoće li opstati savez Moskve, Ankare i Teherana?

Stanislav Tarasov   
sreda, 09. avgust 2017.

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon o sankcijama, koji je predložio Kongres SAD, usmeren protiv Rusije, Irana i Severne Koreje, postalo je očigledno, da je na Bliskom istoku nastupio trenutak promene.

 
Savremeni svet

DŽihadističke vojske u zapadnoj Evropi - da li nam preti "libanizacija"?

Stefano Manji   
petak, 07. jul 2017.

Islamska država je svesna ove svoje potencijalne snage u Evropi. U njenim priručnicima, pre svega, Black Flags from Rome, planira se (bolje reći,  sneva se) jedan gerilski urbani rat. Praktično, jedna libanizacija evropskih gradova, u kojima čitavi kvartovi postaju islamski emirati, samodovoljni, naoružani i pod komandom lokalnih emira, i koji se bore složno potiv nemuslimanskih kvartova

 
Savremeni svet

Jemenski konflikt - intervencija bez strategije i rešenja

Dragana Trifković   
ponedeljak, 03. jul 2017.
Ako pogledamo današnju mapu konfliktnih zona u Jemenu, uočićemo da su ostale iste podele u društvu na severni i južni deo (šiitski i sunitski), uz prisustvo terorističkih grupacija Al Kaide i ISIL koje kontrolišu određene delove južnog Jemena. 
 
Savremeni svet

Neuspešan sastanak Erdogana i Trampa - Turska više nije glavni saveznik SAD na Bliskom Istoku

Stanislav Tarasov   
petak, 19. maj 2017.

 Razgovori Trampa i Erdogana produžili su se svega 20 minuta. Zatim su izašli pred medije, istupili sa izjavama i udaljili se. Izgleda da su uprkos uzajamnim deklaracijama o namerama da se poprave ekonomski odnosi i da se sarađuje u borbi sa teroristima, ključne nesuglasice između Ankare i Vašingtona ostale

 
Savremeni svet

Crna Gora – sićušna zemlja koja prkosi Putinu

Huan Diego Kesada   
subota, 06. maj 2017.

Kako god, Rusija neće u potpunosti prekinuti svoje odnose sa Crnom Gorom. Rusima nije potrebna viza za ovu zemlju, i masovno letuju na njenim plažama, gde su naveliko investirali u nekretnine. 

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner