Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Da li je Donald Tramp zarobljenik „Partije rata“?

Patrik Bjukenen   
subota, 21. april 2018.

Kada je Kongres ovlastio ratne činove Sjedinjenih Država protiv Sirije, njenog vazduhoplovstva ili političkog vođstva? Kada je Kongres ovlastio ubistvo predsednika Sirije čija nas država nije ni napala?

 
Savremeni svet

Svi rizici napada na Siriju

Đanandrea Gajani   
četvrtak, 12. april 2018.

 Mimo visokoparnih izjava, Amerikanci i Anglo-Francuzi nisu u stanju da sebi dozvole veće gubitke u jednoj munjevitoj akciji protiv Sirije, koja raspolaže sa efikasnom protivvazdušnom odbranom koju su osavremenili Rusi, kao što je pokazano u februaru obaranjem jednog izraelskog F-16. Osim toga, Moskva je postavila moćnu PVO u Latakiji sa sistemima S-400

 

 
Savremeni svet

Rusija nije pretnja - opasnost po demokratiju javlja se u kući

Šlomo Ben Ami   
subota, 31. mart 2018.

Rusija ne predstavlja egzistencijalnu pretnju zapadnoj demokratiji. Sovjetski Savez je bio mnogo znatniji protivnik i završio je kolabirajući pod teretom vlastitog ekonomskog neuspeha. Rusija se suočava sa unutrašnjim problemima, sličnih razmera (ne samo ekonomska stagnacija već takođe i demografski kolaps). Ali, to ne implicira da je zapadna demokratija izvan opasnosti. 

 
Savremeni svet

Poraženi Kurdi u Afrinu – tursko nasilje i evropska sramota

Đanandrea Gajani   
subota, 24. mart 2018.

Samo pre tri godine, kurdski borci na severu Sirije bili su „heroji“ – borili su se protiv Islamske države i porazili su je. Sada ih Turska (član NATO-a) i milicije Slobodne sirijske armije (SSA) napadaju i vrše udare po njima u Afrinu. 

 
Savremeni svet

Indija se mora pripremiti za rat na dva fronta – sa Pakistanom i Kinom

Prakaš Katoč   
četvrtak, 15. mart 2018.

Indija se mora pripremiti za rat na dva i po fronta. Njene jedinice moraju da pokriju oblasti u kojima su tradicionalno bile slabo prisutne. Urgentno je potrebno da se razvije pogranična infrastruktura, angažovanjem civilnih entiteta.

 
Savremeni svet

Medijske slobode se ukidaju u ime "ljudskih prava“ i "borbe protiv terorizma“

Slobodan Golubović   
sreda, 07. mart 2018.

Sloboda je problem svakome ko u granicama tuđe slobode ostvaruje sopstvenu vlast. Kako su sa pojavom društvenih mreža i alternativnih medija individualne slobode sve više počele da se šire, bilo je samo pitanje vremena kad će neko pokušati da im stane na rep.

 
Savremeni svet

Da li i Libija čeka rusku pomoć?

Dragana Trifković   
nedelja, 18. februar 2018.

Libija, koja je dezintegrisana nasilnim rušenjem Gadafija, pokušava da nađe rešenje kojim bi ujedinila zemlju, u saradnji sa Rusijom. Vredi se prisetiti Gadafijevog govora iz marta 2011. godine kada je upozorio Evropu da će rušenjem Libije koja je bezbednosni bedem Mediterana, milioni izbeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka poći na Zapad. I pored tog upozorenja, EU je zajedno sa SAD napala Libiju i prouzrokovala nastanak haosa u toj zemlji. Nakon četrdeset dve godine prosperiteta pod Gadafijevim režimom, koji je u Libiji uspostavio visok ekonomski, socijalni, zdravstveni, obrazovni standard građana, zemlja je potonula u haos i beznađe

 

 
Savremeni svet

Netanjahu između Putina i Trampa

Stanislav Tarasov   
nedelja, 04. februar 2018.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu još jednom je na kratko posetio Moskvu zbog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

 
Savremeni svet

Treći svetski rat nema pravila!

Aleksandar Žilin   
petak, 19. januar 2018.

 U zaključku ću da kažem – terorizam je ograničeno oružje koje kontrolišu Anglosaksonci. A to znači da se bumerang bezumnog varvarstva može lako vratiti na teritoriju onih koji ga lansiraju.

 
Savremeni svet

Koreni nemira koji potresaju Iran

Andrea Muratore   
sreda, 03. januar 2018.

Specifičnost ovog protestnog pokreta koji je protresao ceo Iran, jeste svakako odsustvo jednog centralnog vođstva – činjenica koja nadahnjuje bez sumnje argumentaciju u prilog suštinske spontanosti dobrog dela nemira.

 
Savremeni svet

Američki udari po Siriji i posledice po Rusiju

Leonid Nersisjan   
petak, 20. april 2018.

Očekivano, posle niza izjava rukovodstava SAD-a, Velike Britanije i Francuske, dogodio se raketni udar po sirijskim ciljevima. Kako se i očekivalo, ovaj noćni napad nije nosio neke realne vojne zadatke – ciljevi su bili nepouzdani, a njihovo osoblje blagovremeno evakuisano.

 
Savremeni svet

Može li EU da se još širi na istok?

Mikol Flamini   
ponedeljak, 09. april 2018.

Velika Britanija – napolje, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, i Bosna i Hercegovina – unutra! Evropska Unija mogla bi da obuhvati 33 države 2025. godine.

 
Savremeni svet

Zapadne zemlje mogu mnogo toga da nauče o demokratiji od Rusije

Dragana Trifković   
utorak, 27. mart 2018.

Nakon zatvaranja glasačkih mesta, međunarodni posmatrači su održali konferenciju za štampu, na kojoj su izneli svoja zapažanja. Svi su imali pozitivnu ocenu i nije bilo nikakvih primedbi. Moj zaključak je bio da zapadne zemlje mogu mnogo toga da nauče o demokratiji od Rusije.

 
Savremeni svet

Neliberalne demokratije ili kako objasniti izbor(e) u Istočnoj Evropi

Vukašin Neimarević   
subota, 17. mart 2018.

Koncept neliberalne demokratije prvi je izneo Farid Zakarija 1997. godine. Po njegovom mišljenju, neliberalne demokratije nalikuju u mnogome liberalnim demokratijama, jerimaju slobodne ili barem delimično slobodne izbore, s tom razlikom što u neliberalnim demokratijama nedostaju neki drugi elementi liberalne demokratije a prvenstveno se tu misli na jako civilno društvo. Međutim, neliberalna demokratija, jednako kao liberalna,obuhvatavrednosti slobode okupljanja, raznolikost medija i višepartijski sistem

 

 
Savremeni svet

Kako se armija Izraela priprema za rat na više frontova

Jakov Lapin   
sreda, 14. mart 2018.

Tokom govora u Interdisciplinarnom centru u Hercliji, početkom januara, načelnik glavnog štaba IOS-a Gadi Ajzenkot, identifikovao je pet frontova koji predstavljaju pretnju po Izrael

 
Savremeni svet

"Savez kineskih socijalističkih republika"

Aleksandar Hramčihin   
ponedeljak, 26. februar 2018.

U poređenju sa Bliskim istokom, Ukrajinom, Afrikom i Korejskim poluostrvom, region jugoistočne Azije i njemu susedni deo Okeanije izgledaju kao vrlo spokojna mesta.

 
Savremeni svet

Da li Izrael priprema teren za masovnu vojnu akciju u Siriji?

Đanandrea Gajani   
sreda, 14. februar 2018.

Nakon izraelskih vazdušnih napada u Siriji, u kojima je Jerusalem video, prvi put od operacije „Mir za Galileju“ 1982. godine, jedan svoj ratni avion oboren od strane PVO Damaska, pogoršava se rizik od direktnog uplitanja jevrejske države u sirijski konflikt.

 
Savremeni svet

Opsesija ruskim uplitanjem preti Evropi i ojačava Putinovo liderstvo

Havijer Kalero   
ponedeljak, 29. januar 2018.

Sve optužbe protiv okruženja ruskog predsednika, koje sežu od kukurikanja zbog uplitanja do gigantskog sistema korupcije ili ubistava oponenata po naređenju, sudaraju su sa zidom kojeg je teško preći – nema dokaza. 

 
Savremeni svet

Šta se dogodilo u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim i da li je možda prerano proglašena ruska pobeda u Siriji?

Leonid Nersisjan   
četvrtak, 11. januar 2018.

31. decembar 2017. godine, postao je poseban datum za rusku vojnu kampanju u Siriji, istina, u lošem smislu. Prvi put je ruska grupacija pretrpela gubitke na svojoj osnovnoj i najvećoj bazi – aerodromu Hmejmim.

 
Savremeni svet

Opadanje američkog uticaja – velika globalna priča našeg doba

Farid Zakarija   
sreda, 03. januar 2018.

Tvrdim da je danas najznatniji trend opadanje američkog uticaja. Ne opadanje američke moći – zemlja ostaje ekonomski i vojno bez premca – već opadanje njene želje i kapaciteta da koristi tu moć da oblikuje svet.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner