Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Šta čeka Evropsku uniju u budućnosti?

Miroslav N. Jovanović   
četvrtak, 06. april 2017.

Dr Miroslav N. Jovanović je 5. Aprila 2017. godine, u organizaciji Odbora za ekonomske nauke Odeljenja društvenih nauka SANU u Beogradu, u Sali II Akademije održao predavanje na temu: „Šezdeset godina Evropske unije: Šta je čeka u budućnosti - više brzina ili raspad?

 
Savremeni svet

Svet na rubu rata

Valerij Gerasimov   
petak, 24. mart 2017.
Aktuelan zadatak jeste kreiranje scenarija, dugoročnih prognoza razvoja vojno-političke i strategijske situacije u najvažnijim regionima sveta. Neophodno je da se operativno proučavaju osobenosti savremenih oružanih konflikata i na osnovu njih izrađuje metodika rada vojne komande i dejstva trupa u različitim uslovima. 
 
Savremeni svet

Uprkos mantrama političke korektnosti, treba reći da je terorizam u današnjem svetu najčešće islamski

Đanandrea Gajani   
četvrtak, 16. mart 2017.

Uprkos medijskom uticaju atentata u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj, broj poginulih na Zapadu čini svega 2,6% od ukupnog broja, ali se u svakom slučaju radi o žrtvama džihadističkog terorizma, dakle islamskog.

 
Savremeni svet

Na korak do monopola - globalni gospodari industrije piva

Uroš Mitrović   
subota, 25. februar 2017.

Ogromnom broju funkcionera u SAB Mileru ova akvizicija donela je basnoslovne svote novca, ali pojedini direktori već su morali da traže novo radno mesto. Uticajni “Gardijan” svojevremeno je otkrio da je, nakon preuzimanja, čak 1.700 top menadžera britanskog proizvođača piva među sobom podelilo skoro dve milijarde dolara od akcija. 

 
Savremeni svet

Šta bi sa "velikom idejom" Evropske unije?

DŽenifer Rankin   
subota, 11. februar 2017.

Evropska unija bi mogla ostati utočište napretka, mira i demokratije, ali utisak trajne krize uzima svoj danak u oblasti osnovnih vrednosti. Možda je Sporazum Brisela s Ankarom i opterećenje vraćanjem izbeglica iz Grčke nazad u Tursku proizveo teret unutrašnje nevolje Evropske unije koji je nju opteretio mnogo više od „Bregzita“.

 
Savremeni svet

Na pomolu žestoka konfrontacija SAD i Kine

Dojče vele   
sreda, 08. februar 2017.

SAD pri tome nisu direktno strana u teritorijalnom sporu između Kine i drugih zemalja Južnokineskog mora. Ali, u to su umešane indirektno, jer žele da se na tom području poštuje princip slobodne plovidbe koji se kosi sa kineskim pretenzijama.  

 
Savremeni svet

Umeće ćutanja

Aleksandar Radović   
ponedeljak, 30. januar 2017.

Prekomerna upotreba reči neretko je tolika da prerasta u zloupotrebu. To preterivanje je samo retoričko pomagalo: ljudi nastoje da preteranim insistiranjem na formi prikriju nedostatak kvalitetne suštine. 

 
Savremeni svet

Asadova "legija stranaca"

Natalija Sanča   
ponedeljak, 16. januar 2017.

Pobeda koja nije samo rezultat delotvornosti šiitskih milicija u Siriji, već se širi u brzo napredovanje istih u Iraku, u borbi protiv Islamske države. „Na kraju krajeva, šiitske milicije kojima je pokrovitelj Iran, računaju na podršku dve najveće vazdušne sile – američke u Iraku i ruske u Siriji“. 

 
Savremeni svet

Nova ruska pomorska strategija za uska mora?

Pjer Paolo Ramojino   
ponedeljak, 09. januar 2017.

 Nova strategija za uska mora ruskih oružanih snaga, zasniva se, dakle, na difuziji brojnih platformi, ne mnogo velikih i stoga ne mnogo skupih, ali sa jednom izvrsnom sposobnošću da intervenišu i u oblastima koje su podosta udaljene od obala.

 
Savremeni svet

Teći će još mnogo krvi u Turskoj

Đanandrea Gajani   
utorak, 03. januar 2017.

Otuda, nema samo Islamska država snažne motive da udara i destabilizuje Tursku, koja je postala neprijateljska takođe i za borce bivšeg fronta Al Nusra i različite salafitske pokrete koji su poraženi u Alepu, kao i za Saudijsku Arabiju i Katar, koji su mnogo truda i novca uložili u Tursku, kako bi se oborio režim u Damasku.  

 
Savremeni svet

Da li je moguć sastanak "velike trojke" - i da li nam je potrebna nova podela interesnih sfera?

Sergej Karaganov   
utorak, 28. mart 2017.

Na mestu pribaltičkih država, bežao bih od NATO-a kao đavo od krsta, budući da je članstvo u Alijansi, u prvom redu, velika ranjivost ako ste na prednjim granicama. Ali, da bi se to shvatilo, potrebno je posedovati iskustvo državnosti, uporedivo sa onim koje imaju Švajcarci. 

 
Savremeni svet

Zašto (ne) volimo MMF?

Balkan magazin   
subota, 18. mart 2017.

Da li Republika Srbija treba da prati MMF direktive i zašto, ključna su ekonomska pitanja danas. O tim pitanjima bi trebalo da se izjasne, nedvosmisleno, svi predsednički kandidati (ilustracija: DŽejms Ruf je oduševljen rezultatima, doduše bolnim po Srbiju, jer smo po indeksu bede na osmom mestu u svetu).

 
Savremeni svet

Govori engleski da te cela Kina razume

Branko M. Žujović   
nedelja, 05. mart 2017.

Prema podacima objavljenim lane u Velikoj Britaniji, broj govornika engleskog jezika, onih koji ga uče ili se ovim jezikom služe u Kini će 2020. godine prevazići ukupan broj onih kojima je engleski maternji jezik. 

 
Savremeni svet

Sumorna demografska budućnost Nemačke

Soeren Kern   
petak, 17. februar 2017.

Muslimanska populacija u Nemačkoj mogla bi da naraste na 20 miliona već 2020. godine, prema predsedniku Bavarske asocijacije lokalnih samouprava Uve Brandlu. Njegova prognoza se bazira na tzv. povezivanju porodica – pojedinci čije su molbe za azil usvojene odmah će da dovedu između četiri i osam članova porodice u Nemačku.

 
Savremeni svet

Kineska "godina petla" u globalnim brojkama

Branko M. Žujović   
subota, 11. februar 2017.

Deng Sjaopingova izreka o mački, uostaom, savršeno odgovara petlu kao metafori ove godine. Nisu važne njegove marketinške i druge boje, ni njihovo presijavanje na različitim stranama, ni sposobnost da se na dimnjaku oportuno okreće za svakim daškom vetra, već kada kukuriče i koliko jaja njegove koke snesu. 

 
Savremeni svet

Procesi na Bliskom Istoku i Srbiju kao utešna nagrada i "vagon treće klase"

Mihailo Brkić   
utorak, 07. februar 2017.

Proces vehabizacije ukupnog sunitskog učenja dobio je krila u poslednjim decenijama 20. veka, zahvaljujući propasti koncepta svojevrsnog arapskog socijalizma koji su temeljile prvenstveno BAAS partije u Siriji i Iraku, kao i porazom arapskog nacionalizma u gubitničkim ratovima Egipta i Sirije protiv Izraela

 
Savremeni svet

Kako odgovoriti na stratešku nesigurnost u turbulentnom trouglu SAD-Rusija-Kina?

Zbignjev Bžežinski   
nedelja, 29. januar 2017.

Regionalna saradnja zahtevaće tako zajedničku mudrost i političku volju da se deluje zajedno, uprkos istorijskim sukobima i prisustvu nuklearnog oružja, uvek potencijalno razornog, ali koje čak i posle sedamdeset godina ne donosi jednostranu političku pobedu.

 
Savremeni svet

Korupcija u visokom društvu

Uroš Mitrović   
utorak, 10. januar 2017.

Kao ključne figure u korupciji pominju se podjednako uticajne figure iz javnog i privatnog sektora, što će reći vodeći političari, vladini funkcioneri, baš kao i biznismeni, koji svoje poslovne imperije često grade i pride uvećavaju „prikačeni“ na lukrativne državne poslove. 

 
Savremeni svet

O Trampu, fašizmu i "ruskim hakerima"

Nikola Tanasić   
sreda, 04. januar 2017.

Ako u naše vreme postoji primer Ekove 8. tačke o „prejakom i preslabom neprijatelju“, on ne može biti ubedljiviji od slike „ruskog hakera“, „ludaka na čelu Severne Koreje“ ili „islamskog teroriste“. Mehanizmi kojima se ovi propagandni simulakrumi plasiraju u međunarodnu javnost, a svaka njihova kritika proglašava za „lažne vesti“ i „manipulacije ruskih plaćenika“

 
Savremeni svet

Tramp i islamski svet - ovo je najislamofobnija američka administracija u istoriji SAD

Šamilj Sultanov   
nedelja, 01. januar 2017.

 

Prema Patriku Bjukenenu, jednom od ideologa desnih republikanaca, „zdrav nam razum govori da su otvorene granice širom otvorena vrata za islamske teroriste, koji hoće da dođu na Zapad i počnu da nas ubijaju.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner