Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Jemenski konflikt - intervencija bez strategije i rešenja

Dragana Trifković   
ponedeljak, 03. jul 2017.
Ako pogledamo današnju mapu konfliktnih zona u Jemenu, uočićemo da su ostale iste podele u društvu na severni i južni deo (šiitski i sunitski), uz prisustvo terorističkih grupacija Al Kaide i ISIL koje kontrolišu određene delove južnog Jemena. 
 
Savremeni svet

Neuspešan sastanak Erdogana i Trampa - Turska više nije glavni saveznik SAD na Bliskom Istoku

Stanislav Tarasov   
petak, 19. maj 2017.

 Razgovori Trampa i Erdogana produžili su se svega 20 minuta. Zatim su izašli pred medije, istupili sa izjavama i udaljili se. Izgleda da su uprkos uzajamnim deklaracijama o namerama da se poprave ekonomski odnosi i da se sarađuje u borbi sa teroristima, ključne nesuglasice između Ankare i Vašingtona ostale

 
Savremeni svet

Crna Gora – sićušna zemlja koja prkosi Putinu

Huan Diego Kesada   
subota, 06. maj 2017.

Kako god, Rusija neće u potpunosti prekinuti svoje odnose sa Crnom Gorom. Rusima nije potrebna viza za ovu zemlju, i masovno letuju na njenim plažama, gde su naveliko investirali u nekretnine. 

 
Savremeni svet

Ko je organizovao napad na bazu u Mazari Šarifu

Stanislav Tarasov   
sreda, 03. maj 2017.

Za sada je očigledno, da se američka politika prema Avganistanu, pokazuje kao apsolutno neuspešna. Kao i na celom Bliskom istoku, gde Vašington nije demonstrirao bilo kakvu doslednu strategiju, ostavljajući za sobom samo haos i uništenje.

 
Savremeni svet

Evropska bezbednost na velikom ispitu - da li je moguć strateški dogovor sa Rusijom?

Dragana Trifković   
sreda, 26. april 2017.

Jačanje opozicionih partija u Evropi i gomilanje problema sa kojima je EU suočena, govore u prilog tome da je u najmanju ruku potrebno preispitati dosadašnju politiku. Pozicija EU na globalnom nivou nije zavidna.  

 
Savremeni svet

Tramp poputstio pod pritiskom neokonzervativaca - početak Trećeg svetskog rata?

Aleksandar Dugin   
utorak, 11. april 2017.

Geopolitičari nikada ne mogu predskazati tačan tajming procesa. Geopolitičari odlično razumeju „šta“ i „gde“. Ali ovo „kada“ zavisi od veoma velikog broja faktora. Ovde je proces otvoren.

 
Savremeni svet

Šta čeka Evropsku uniju u budućnosti?

Miroslav N. Jovanović   
četvrtak, 06. april 2017.

Dr Miroslav N. Jovanović je 5. Aprila 2017. godine, u organizaciji Odbora za ekonomske nauke Odeljenja društvenih nauka SANU u Beogradu, u Sali II Akademije održao predavanje na temu: „Šezdeset godina Evropske unije: Šta je čeka u budućnosti - više brzina ili raspad?

 
Savremeni svet

Zašto (ne) volimo MMF?

Balkan magazin   
subota, 18. mart 2017.

Da li Republika Srbija treba da prati MMF direktive i zašto, ključna su ekonomska pitanja danas. O tim pitanjima bi trebalo da se izjasne, nedvosmisleno, svi predsednički kandidati (ilustracija: DŽejms Ruf je oduševljen rezultatima, doduše bolnim po Srbiju, jer smo po indeksu bede na osmom mestu u svetu).

 
Savremeni svet

Na korak do monopola - globalni gospodari industrije piva

Uroš Mitrović   
subota, 25. februar 2017.

Ogromnom broju funkcionera u SAB Mileru ova akvizicija donela je basnoslovne svote novca, ali pojedini direktori već su morali da traže novo radno mesto. Uticajni “Gardijan” svojevremeno je otkrio da je, nakon preuzimanja, čak 1.700 top menadžera britanskog proizvođača piva među sobom podelilo skoro dve milijarde dolara od akcija. 

 
Savremeni svet

Kineska "godina petla" u globalnim brojkama

Branko M. Žujović   
subota, 11. februar 2017.

Deng Sjaopingova izreka o mački, uostaom, savršeno odgovara petlu kao metafori ove godine. Nisu važne njegove marketinške i druge boje, ni njihovo presijavanje na različitim stranama, ni sposobnost da se na dimnjaku oportuno okreće za svakim daškom vetra, već kada kukuriče i koliko jaja njegove koke snesu. 

 
Savremeni svet

Bilderberška lutanja - mit i realnost u priči o "vladarima iz senke"

Uroš Mitrović   
ponedeljak, 12. jun 2017.

Donald Tramp nije se pojavio na skupu čije je prva tačka dnevnog reda bio on sâm, ali američki šef države ništa nije prepustio slučaju. On je na sastanak Bilderberga u „Meriotu“ poslao jak tim svojih najbližih saradnika. 

 
Savremeni svet

Još jedno ubistvo hrišćana u Egiptu - stradanje bez kraja!

Alesandra Beninjeti   
četvrtak, 11. maj 2017.

U Egiptu se ponovo proliva krv hrišćana. Mesec dana od atentata tokom Cvetne nedelje, u gradovima Tanta i Aleksandrija, koji su koštali života 45 osoba, i nekoliko dana od istorijske posete pape Franciska, islamski terorizam opet udara po zemlji

 
Savremeni svet

Le Penova i Makron u odsudnoj trci

Vladimir Jevtić   
sreda, 03. maj 2017.
Drugi krug izbora u Francuskoj održava se 7. maja. S druge strane predsednica Nacionalnog Fronta desničarka Marin Le Pen ne daje takve izjave ona je konzistentna u svojim stavovima. Marin Le Pen se zalaže za bolje odnose sa Ruskom Federacijom i raspisivanje referenduma za izlazak iz Evropske Unije. Da je Marin Le Pen na vlasti u Francuskoj ona nikada ne bi oslobodila Ramuša Haradinaja višestrukog zločinca
 
Savremeni svet

Sabonis više ne stanuje ovde – gledano iz Litvanije, Lukašenkova Belorusija izgleda kao "evropski raj"

Aleksandar B. Đikić   
nedelja, 30. april 2017.

Povratak  iz Bresta u „evropski raj“ traje satima, jer su kolone Poljaka nepregledne. Poljaci iz pograničih gradova dolaze u Belorusiju kako bi se snabdeli gorivom, i drugim potrepštinama, jer su cena i kvalitet neuporedivo na strani Belorusije.

 
Savremeni svet

Američko-kineski samit i repozicioniranje globalne moći

Uroš Mitrović   
ponedeljak, 17. april 2017.

Osim očiglednog problema sa zauzdavanjem sopstvenog ega i impulsivnih reakcija, dodatna otežavajuća okolnost za Donalda Trampa jesu i trzavice u njegovoj administraciji, ali i otpor koji mu pružaju druge dve grane vlasti u SAD - Kongres i sudovi - koji blokiraju neke od najvažnijih obećanja iz njegovepredizborne kampanje. 

 
Savremeni svet

Da li je incident sa nervnim gasom bio „dimna zavesa“ za napad SAD na Siriju

Đanandrea Gajani   
subota, 08. april 2017.

 Kratko vreme ove inverzije političkog kursa Trampa, koja transformiše Asada od „kvazisaveznika“ protiv džihadista u „neprijatelja broj jedan“ u istoj ravni sa severnokorejskim diktatorom Kim DŽong Unom, pojačava sumnju da je slučaj sa nervnim gasom u Han Šejhunu bio namerno iskonstruisan.

 
Savremeni svet

Da li je moguć sastanak "velike trojke" - i da li nam je potrebna nova podela interesnih sfera?

Sergej Karaganov   
utorak, 28. mart 2017.

Na mestu pribaltičkih država, bežao bih od NATO-a kao đavo od krsta, budući da je članstvo u Alijansi, u prvom redu, velika ranjivost ako ste na prednjim granicama. Ali, da bi se to shvatilo, potrebno je posedovati iskustvo državnosti, uporedivo sa onim koje imaju Švajcarci. 

 
Savremeni svet

Uprkos mantrama političke korektnosti, treba reći da je terorizam u današnjem svetu najčešće islamski

Đanandrea Gajani   
četvrtak, 16. mart 2017.

Uprkos medijskom uticaju atentata u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj, broj poginulih na Zapadu čini svega 2,6% od ukupnog broja, ali se u svakom slučaju radi o žrtvama džihadističkog terorizma, dakle islamskog.

 
Savremeni svet

Šta bi sa "velikom idejom" Evropske unije?

DŽenifer Rankin   
subota, 11. februar 2017.

Evropska unija bi mogla ostati utočište napretka, mira i demokratije, ali utisak trajne krize uzima svoj danak u oblasti osnovnih vrednosti. Možda je Sporazum Brisela s Ankarom i opterećenje vraćanjem izbeglica iz Grčke nazad u Tursku proizveo teret unutrašnje nevolje Evropske unije koji je nju opteretio mnogo više od „Bregzita“.

 
Savremeni svet

Na pomolu žestoka konfrontacija SAD i Kine

Dojče vele   
sreda, 08. februar 2017.

SAD pri tome nisu direktno strana u teritorijalnom sporu između Kine i drugih zemalja Južnokineskog mora. Ali, u to su umešane indirektno, jer žele da se na tom području poštuje princip slobodne plovidbe koji se kosi sa kineskim pretenzijama.  

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 79
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner