Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Poraženi Kurdi u Afrinu – tursko nasilje i evropska sramota

Đanandrea Gajani   
subota, 24. mart 2018.

Samo pre tri godine, kurdski borci na severu Sirije bili su „heroji“ – borili su se protiv Islamske države i porazili su je. Sada ih Turska (član NATO-a) i milicije Slobodne sirijske armije (SSA) napadaju i vrše udare po njima u Afrinu. 

 
Savremeni svet

Indija se mora pripremiti za rat na dva fronta – sa Pakistanom i Kinom

Prakaš Katoč   
četvrtak, 15. mart 2018.

Indija se mora pripremiti za rat na dva i po fronta. Njene jedinice moraju da pokriju oblasti u kojima su tradicionalno bile slabo prisutne. Urgentno je potrebno da se razvije pogranična infrastruktura, angažovanjem civilnih entiteta.

 
Savremeni svet

Medijske slobode se ukidaju u ime "ljudskih prava“ i "borbe protiv terorizma“

Slobodan Golubović   
sreda, 07. mart 2018.

Sloboda je problem svakome ko u granicama tuđe slobode ostvaruje sopstvenu vlast. Kako su sa pojavom društvenih mreža i alternativnih medija individualne slobode sve više počele da se šire, bilo je samo pitanje vremena kad će neko pokušati da im stane na rep.

 
Savremeni svet

Da li i Libija čeka rusku pomoć?

Dragana Trifković   
nedelja, 18. februar 2018.

Libija, koja je dezintegrisana nasilnim rušenjem Gadafija, pokušava da nađe rešenje kojim bi ujedinila zemlju, u saradnji sa Rusijom. Vredi se prisetiti Gadafijevog govora iz marta 2011. godine kada je upozorio Evropu da će rušenjem Libije koja je bezbednosni bedem Mediterana, milioni izbeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka poći na Zapad. I pored tog upozorenja, EU je zajedno sa SAD napala Libiju i prouzrokovala nastanak haosa u toj zemlji. Nakon četrdeset dve godine prosperiteta pod Gadafijevim režimom, koji je u Libiji uspostavio visok ekonomski, socijalni, zdravstveni, obrazovni standard građana, zemlja je potonula u haos i beznađe

 

 
Savremeni svet

Netanjahu između Putina i Trampa

Stanislav Tarasov   
nedelja, 04. februar 2018.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu još jednom je na kratko posetio Moskvu zbog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

 
Savremeni svet

Treći svetski rat nema pravila!

Aleksandar Žilin   
petak, 19. januar 2018.

 U zaključku ću da kažem – terorizam je ograničeno oružje koje kontrolišu Anglosaksonci. A to znači da se bumerang bezumnog varvarstva može lako vratiti na teritoriju onih koji ga lansiraju.

 
Savremeni svet

Koreni nemira koji potresaju Iran

Andrea Muratore   
sreda, 03. januar 2018.

Specifičnost ovog protestnog pokreta koji je protresao ceo Iran, jeste svakako odsustvo jednog centralnog vođstva – činjenica koja nadahnjuje bez sumnje argumentaciju u prilog suštinske spontanosti dobrog dela nemira.

 
Savremeni svet

Seks i senat - lično i političko u Alabami u svetlu borbe za prevlast među republikancima

Slobodan Golubović   
ponedeljak, 25. decembar 2017.

 Bez želje da se presuđuje o istinitosti optužbi, ipak postoji bojazan da će svako ko je spreman da „bezuslovno veruje” (u ovom slučaju „ženi”) u svojoj želji da politizuje lično izgleda pride depolitizovati ono očigledno političko.

 
Savremeni svet

Vreme je da priznamo da je Asad pobedio

Đanandrea Gajani   
nedelja, 10. decembar 2017.

Iako su i juče ruski bombarderi tukli poslednje položaje Islamske države u sirijskoj provinciji Deir ez Zor, podržavajući vladine snage koje su angažovane u ofanzivi na istoku, radi se o zadnjim odsjajima jednog rata, koji se u Siriji, kao i u Iraku, okončava porazom kalifata.

 
Savremeni svet

Kina - kapitalizam, socijalizam, razvoj

Branko Pavlović   
subota, 02. decembar 2017.

Kina nije ni kapitalistička ni socijalistička zemlja, uprkos vladajućoj Komunističkoj partiji. Ona je okrenuta jačanju države i povećanju standarda što većeg broja svojih državljana. Kada čujete u zapadnim medijima da se Kina suočava sa velikim problemima, budite sigurni u dve stvari: problemi su znatno manji nego što se tvrdi i nadležni već rade na njihovom rešavanju. 

 
Savremeni svet

Neliberalne demokratije ili kako objasniti izbor(e) u Istočnoj Evropi

Vukašin Neimarević   
subota, 17. mart 2018.

Koncept neliberalne demokratije prvi je izneo Farid Zakarija 1997. godine. Po njegovom mišljenju, neliberalne demokratije nalikuju u mnogome liberalnim demokratijama, jerimaju slobodne ili barem delimično slobodne izbore, s tom razlikom što u neliberalnim demokratijama nedostaju neki drugi elementi liberalne demokratije a prvenstveno se tu misli na jako civilno društvo. Međutim, neliberalna demokratija, jednako kao liberalna,obuhvatavrednosti slobode okupljanja, raznolikost medija i višepartijski sistem

 

 
Savremeni svet

Kako se armija Izraela priprema za rat na više frontova

Jakov Lapin   
sreda, 14. mart 2018.

Tokom govora u Interdisciplinarnom centru u Hercliji, početkom januara, načelnik glavnog štaba IOS-a Gadi Ajzenkot, identifikovao je pet frontova koji predstavljaju pretnju po Izrael

 
Savremeni svet

"Savez kineskih socijalističkih republika"

Aleksandar Hramčihin   
ponedeljak, 26. februar 2018.

U poređenju sa Bliskim istokom, Ukrajinom, Afrikom i Korejskim poluostrvom, region jugoistočne Azije i njemu susedni deo Okeanije izgledaju kao vrlo spokojna mesta.

 
Savremeni svet

Da li Izrael priprema teren za masovnu vojnu akciju u Siriji?

Đanandrea Gajani   
sreda, 14. februar 2018.

Nakon izraelskih vazdušnih napada u Siriji, u kojima je Jerusalem video, prvi put od operacije „Mir za Galileju“ 1982. godine, jedan svoj ratni avion oboren od strane PVO Damaska, pogoršava se rizik od direktnog uplitanja jevrejske države u sirijski konflikt.

 
Savremeni svet

Opsesija ruskim uplitanjem preti Evropi i ojačava Putinovo liderstvo

Havijer Kalero   
ponedeljak, 29. januar 2018.

Sve optužbe protiv okruženja ruskog predsednika, koje sežu od kukurikanja zbog uplitanja do gigantskog sistema korupcije ili ubistava oponenata po naređenju, sudaraju su sa zidom kojeg je teško preći – nema dokaza. 

 
Savremeni svet

Šta se dogodilo u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim i da li je možda prerano proglašena ruska pobeda u Siriji?

Leonid Nersisjan   
četvrtak, 11. januar 2018.

31. decembar 2017. godine, postao je poseban datum za rusku vojnu kampanju u Siriji, istina, u lošem smislu. Prvi put je ruska grupacija pretrpela gubitke na svojoj osnovnoj i najvećoj bazi – aerodromu Hmejmim.

 
Savremeni svet

Opadanje američkog uticaja – velika globalna priča našeg doba

Farid Zakarija   
sreda, 03. januar 2018.

Tvrdim da je danas najznatniji trend opadanje američkog uticaja. Ne opadanje američke moći – zemlja ostaje ekonomski i vojno bez premca – već opadanje njene želje i kapaciteta da koristi tu moć da oblikuje svet.

 
Savremeni svet

Šta je navelo Trampa da premesti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim?

Rodolfo Kazadei   
sreda, 13. decembar 2017.

Postoje različite hipoteze oko razloga koji su privoleli Trampa da se odluči na sprovođenje odluke  za koju su njegovi prethodnici iskazivali samo verbalnu podršku. Izvesno je da predsednik želi da očuva lojalnost protestantskog projevrejskog glasačkog tela, koje ga je podržavalo, i da obezbedi podršku u jevrejskoj zajednici, u većini za Hilari Klinton prilikom predsedničkih izbora 2016. godine

 
Savremeni svet

Tihi rat u Ukrajini

Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 04. decembar 2017.

Američki izaslanik Kurt Volker poziva na rat kada kaže da želi celovitu Ukrajinu. On pod tim podrazumeva da se Donbas i Krim vrate pod kontrolu Kijeva ali pri tome nije pružio nikakve bezbednosne garancije da će stanovništvo biti pošteđeno bilo kakvih represivnih mera i odmazde. Osim toga on govori o naoružavanju samo jedne strane a to opasno vodi u sukob širih razmera.

 
Savremeni svet

Da li može doći do približavanja Pekinga i Vatikana?

Makarena Vidal Liu   
četvrtak, 30. novembar 2017.

 Najveći deo kulminacije hrišćanstva u Kini ide na račun protestantskih crkava. Katolicizam, koji zajedno sa protestantizmom, islamom, budizmom i taoizmom, predstavlja jednu od pet religija koje Peking zvanično priznaje, zaustavio se na oko 12 miliona vernika. 

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 79
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner