Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Seks i senat - lično i političko u Alabami u svetlu borbe za prevlast među republikancima

Slobodan Golubović   
ponedeljak, 25. decembar 2017.

 Bez želje da se presuđuje o istinitosti optužbi, ipak postoji bojazan da će svako ko je spreman da „bezuslovno veruje” (u ovom slučaju „ženi”) u svojoj želji da politizuje lično izgleda pride depolitizovati ono očigledno političko.

 
Savremeni svet

Vreme je da priznamo da je Asad pobedio

Đanandrea Gajani   
nedelja, 10. decembar 2017.

Iako su i juče ruski bombarderi tukli poslednje položaje Islamske države u sirijskoj provinciji Deir ez Zor, podržavajući vladine snage koje su angažovane u ofanzivi na istoku, radi se o zadnjim odsjajima jednog rata, koji se u Siriji, kao i u Iraku, okončava porazom kalifata.

 
Savremeni svet

Kina - kapitalizam, socijalizam, razvoj

Branko Pavlović   
subota, 02. decembar 2017.

Kina nije ni kapitalistička ni socijalistička zemlja, uprkos vladajućoj Komunističkoj partiji. Ona je okrenuta jačanju države i povećanju standarda što većeg broja svojih državljana. Kada čujete u zapadnim medijima da se Kina suočava sa velikim problemima, budite sigurni u dve stvari: problemi su znatno manji nego što se tvrdi i nadležni već rade na njihovom rešavanju. 

 
Savremeni svet

Smrt antikapitalističke levice

Slobodan Golubović   
nedelja, 26. novembar 2017.

Naš levičar-rekonvalescent, nastojeći da se otarasi ovog čudnog osećaja pogledao je i u onaj maleni „presek dva skupa zajedničkih vrednosti“, na koji se levičari uvek pozivaju kada prave neprijatne kompromise.  U njemu sada nije stajalo da jeugroženo najminimum ljudskihprava zbo koga su u istoriji svetski buržuji i levičari zaista umeli da prevaziđu svoje razlike, već nešto sasvim drugo: „rodno neutralna kupatila“, „zastupljenost etničkih manjina u visokobudžetnim filmovima“ i „seksualno zlostavljanje u Holivudu“.

 
Savremeni svet

Amerika rizikuje neuspeh u Africi

Lorenco Vita   
subota, 18. novembar 2017.

Somalija nastavlja da bude poligon za sukob između oružanih snaga SAD i islamskog terorizma. Samo poslednjih dana, američke trupe su objavile da su izvršile tri vazdušna napada protiv terorističkih snaga Al Šabab-a i Islamske države.

 
Savremeni svet

SAD premeštaju ISIL u Avganistan kako bi otpočeli rat protiv Kine i Irana

Mihail Aleksandrov   
ponedeljak, 06. novembar 2017.

Mi nemamo interes da se ISIL ukoreni u Avganistanu. I ako tamo postoje grupe koje su spremne da se protiv njega bore, mi treba da ih podržimo. Talibane treba skinuti sa tog crnog spiska terorističkih organizacija.

 
Savremeni svet

Raka 2017. i Vukovar 1991. godine – dobri i loši ratovi, dobri i loši oslobodioci, dobar urbicid i loš urbicid

Zoran Ćirjaković   
ponedeljak, 23. oktobar 2017.

Samo besomučno, neslektivno granatiranje i nezainteresovanost za sudbinu civila mogli su od Vukovara i Rake da naprave ono na šta su ličili posle „oslobođenja“. Ali, dok su se zapadni mediji utrkivali da što jačim rečima osude „srpski“ urbicid, danas ispada da se Raka sama srušila na svoje građane i zatrla čak i ostatke njihovih života.

 
Savremeni svet

Saudijska Arabija je spremna da plati Rusiji za svoju bezbednost

Leonid Ivašov   
utorak, 17. oktobar 2017.

Rusija može da deluje stabilizujuće, nalazeći se u dobrim odnosima i sa Rijadom, i sa Teheranom, kojeg se Saudijci, recimo otvoreno, stvarno pribojavaju. I ne bez razloga – u vojnom smislu, Iran je daleko jači bez obzira na veoma moćan i savremen arsenal Saudijske Arabije. Zato je kralj Salman i došao u Moskvu, pre svega, ne zbog oružja, već zbog bezbednosti svoje zemlje.

 
Savremeni svet

Referendum o nezavisnosti deli katalonsko društvo, porodicu i prijatelje

Rosio de Buhan   
subota, 30. septembar 2017.

 Političari dobro znaju da jedna njihova deklaracija o nezavisnosti ili pravu na odluku ima veliki odjek među njihovim sledbenicima. Reč je o sportistima, pevačima, glumcima, i osobama sa velikim prisustvom u medijima

 
Savremeni svet

Preti li nam katastrofa zbog nuklearnih elektrana u Ukrajini?

Martin Novak   
ponedeljak, 04. septembar 2017.

Sadašnje rukovodstvo Ukrajine, iz političkih razloga, planira realizaciju programa za potpuno odvajanje energetskog sistema Ukrajine od Rusije.

 
Savremeni svet

Šta je navelo Trampa da premesti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim?

Rodolfo Kazadei   
sreda, 13. decembar 2017.

Postoje različite hipoteze oko razloga koji su privoleli Trampa da se odluči na sprovođenje odluke  za koju su njegovi prethodnici iskazivali samo verbalnu podršku. Izvesno je da predsednik želi da očuva lojalnost protestantskog projevrejskog glasačkog tela, koje ga je podržavalo, i da obezbedi podršku u jevrejskoj zajednici, u većini za Hilari Klinton prilikom predsedničkih izbora 2016. godine

 
Savremeni svet

Tihi rat u Ukrajini

Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 04. decembar 2017.

Američki izaslanik Kurt Volker poziva na rat kada kaže da želi celovitu Ukrajinu. On pod tim podrazumeva da se Donbas i Krim vrate pod kontrolu Kijeva ali pri tome nije pružio nikakve bezbednosne garancije da će stanovništvo biti pošteđeno bilo kakvih represivnih mera i odmazde. Osim toga on govori o naoružavanju samo jedne strane a to opasno vodi u sukob širih razmera.

 
Savremeni svet

Da li može doći do približavanja Pekinga i Vatikana?

Makarena Vidal Liu   
četvrtak, 30. novembar 2017.

 Najveći deo kulminacije hrišćanstva u Kini ide na račun protestantskih crkava. Katolicizam, koji zajedno sa protestantizmom, islamom, budizmom i taoizmom, predstavlja jednu od pet religija koje Peking zvanično priznaje, zaustavio se na oko 12 miliona vernika. 

 
Savremeni svet

Rusija - od naftnog do pšeničnog giganta

Anatolij Medecki   
četvrtak, 23. novembar 2017.

Rusija, koja je decenijama vodeći izvoznik sirove nafte, sada sve više dominira drugom kritičnom globalnom robom – pšenicom.

 
Savremeni svet

Francuska – civilizacija u raspadanju

Đulio Meoti   
nedelja, 12. novembar 2017.

Nakon što je prošlog meseca u Marseju jedan islamista ubio dve francuske devojke, komentator Matje Bok-Kot  napisao je, da Francuska prolazi kroz proces nacionalnog i civilizacijskog raspadanja, kojeg francuske vlasti prate i ublažavaju, bez namere da se protiv njega bore i preokrenu ga, kao da je neizbežan.

 
Savremeni svet

NATO priprema logistiku za treći svetski rat

Andrej Stanavov   
petak, 27. oktobar 2017.

Prema ocenama eksperata, danas mnogo šta ukazuje na to da SAD postupno pripremaju infrastrukturu u zemljama istočne Evrope i Baltika, zarad razmeštaja tamo grupacije trupa brojnosti do 150 hiljada ljudi.

 
Savremeni svet

Prva američka vojna baza u Izraelu

Kjara Klauzi   
subota, 21. oktobar 2017.

 Nova američka baza, služiće takođe da integriše izraelske i američke tehnologije. U aprilu, Organizacija za raketnu odbranu Izraela po prvi put je obavila seriju eksperimenata u kojima se koriste američke komponente tokom testova za presretanje raketa.

 
Savremeni svet

Katar u središtu najnovije bliskoistočne krize – i kakve to ima veze sa SAD, Izraelom,Turskom i cenom nafte

Aleksandar Radović   
subota, 07. oktobar 2017.

Saudijska Arabija je spremna da otvori kopnenu granicu s Katarom kako bi omogućila hodočasnicima iz te zemlje da neometano, bez posebnih elektronskih dozvola, odu u Meku, na hadžiluk.

 
Savremeni svet

Ruske taktike u Deir ez Zor-u

Lorenco Vita   
petak, 22. septembar 2017.

Deir ez Zor nije samo grad u kojem se halifat odupire, već takođe fundamentalan umetak u mozaiku alijanse između Sirije, Rusije i Irana.

 
Savremeni svet

Da li je rat u Siriji završen?

Dragana Trifković   
četvrtak, 31. avgust 2017.

u Siriji i dalje traje, ali od dolaska Ruske armije u Siriju stvari su krenule u pozitivnom pravcu, a sada su se već značajno promenile.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner