Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Svoj među svojima ili kako je DŽemiljevu mržnja prema Rusiji bila ulaznica za politički vrh Ukrajine

Aleksandr Meljničuk   
ponedeljak, 26. decembar 2016.

Nekima, očigledno zbog slabe obaveštenosti, se čini da DŽemiljev može biti koristan Ukrajini zbog svoje mržnje prema Rusiji. Međutim, ovakav zaključak je daleko od istine. Pre svega zbog toga što se DŽemiljev ka ukrajinskom narodu, očigledno ne odnosi bolje nego ka ruskom

 
Savremeni svet

Čudnovata demonstracija sile "Islamske države" u Palmiri

Đanandrea Gajani   
petak, 16. decembar 2016.

Uspeh Islamske države u Palmiri je važan na vojnom planu, jer pokazuje da ljudi el Bagdadija još uvek raspolažu sa dosta sredstava i ofanzivnim sposobnostima, ali u isto vreme ima i jednu visoku simboličku vrednost, jer briše jedini veliki poraz koji je do sada Islamska država doživela od strane Rusa

 
Savremeni svet

Da li je ISIS na kolenima?

Vladimir Jevtić   
nedelja, 04. decembar 2016.

Novi američki predsednik Donald Tramp nekako stidljivo zauzima položaj prema Rusiji i uglavnom ćuti o svom predizbornom obećanju da će se Amerika zajedno sa Rusijom boriti protiv terorizma. 

 
Savremeni svet

Egipatska podrška trajno menja tok sirijskog konflikta

Đanandrea Gajani   
utorak, 29. novembar 2016.

"Prioritet Egipta je podrška nacionalnim armijama, na primer u Libiji, kako bi obezbedila libijsku teritoriju i suočila se sa ekstremistima. Isto vredi za Siriju i Irak“. Na ovu tvrdnju, novinar je pitao, da li se pod podrškom Siriji podrazumeva podrška režimskoj armiji. „Da“ odgovorio je odsečno egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi.

 
Savremeni svet

Neustavna Krimsko-tatarska autonomija u Ukrajini kao instrument pritiska na Rusiju

Aleksandr Meljničuk   
nedelja, 27. novembar 2016.

 

 Zanimljivo je napomenuti da se u nemačkim (!) novinama u poslednje vreme pojavljuju materijali u kojima postoji zabrinutost u vezi sa „nacionalnom politikom“ koja se sprovodi u Ukrajini. Kao i u kontekstu odnosa sa Turskom (sm. https://www.contra-magazin.com/2016/11/beziehungen-tuerkei-und-russland-spielt-ankara-ein-doppeltes-spiel/)

 
Savremeni svet

Pobeda Trampa je osveta marginalizovanog belog muškarca i američkih tranzicionih gubitnika

Aleksandar Dikić   
četvrtak, 17. novembar 2016.

Pobeda Trampa je pobede bele Amerike. Za njega je glasalo najviše belaca u istoriji američke izborne trke. Da paradoks bude još veći-iako je za protivkandidata imao, opet po prvi put u istoriji, ženu-dobio je više glasova belkinja od belkinje Hilari!

 
Savremeni svet

Godišnjica pada Berlinskog zida - novo "resetovanje" istorije

Đorđe Milošević   
nedelja, 06. novembar 2016.

Mihail Gorbačov nije odmah reagovao na ovo pismo. Otputovao je u Berlin i primio diplomu počasnog građanina. Kasnije je izjavljivao kako "ne shvata" optužbe Egona Krenca i kako bivši istočnonemački funkcioner "nije u pravu". Mnoge činenjice demantuju tvrdnju Gorbačova da "drugačije nije moglo biti" , da je "uradio sve što je mogao" i da su oni koji su došli posle njega krivi za sve negativne posledice koje su proistekle iz poraza u hladnom ratu.

 
Savremeni svet

Iračke trupe ulaze u Mosul

Đanandrea Gajani   
četvrtak, 03. novembar 2016.

Pored ostalog, Turci, koji su već postrojili jedan mehanizovan bataljon na severu Iraka, postavili su još 30 oruđa – tenkova i artiljerije – na iračkoj granici i nije jasno da li će ona biti upotrebljena za bitku u Mosulu ili za napadanje kurdskih sirijskih milicija (povezanih sa PKK) u graničnoj zoni Sindžira. 

 
Savremeni svet

U vazduhu se oseća miris Trećeg svetskog rata - Zapad se ne miri sa nezavisnošću bilo koje države, bila to mala Sirija ili velika Rusija (I)

Bašar el Asad   
sreda, 19. oktobar 2016.

 Sirija je nezavisna država, a Zapad se nikada neće pomiriti sa nezavisnošću bilo koje države, nebitno da li je to mala Sirija ili velika Rusija... U čemu je njihov problem sa Rusijom? Zato što ona štiti svoje pravo da kaže „da“ ili ,,ne“. A Zapad hoće da se njemu stalno povlađuje. Takav je i problem Sirije sa Zapadom

 
Savremeni svet

Alepo – primirje koje niko ne želi

Đanandrea Gajani   
četvrtak, 06. oktobar 2016.

 Za Moskvu i Damask, naprotiv, stanovništvo je oduševljeno idejom da bude oslobođeno od jarma džihadista koji koriste civile kao ljudski štit, postavljajući položaje i komandna mesta blizu kuća i bolnica.

 
Savremeni svet

Kako se Rusija priprema za rat sa Evropom - da li je Krim bio početak ili samo generalna proba?

El Mundo   
petak, 16. decembar 2016.

Moskva je posmatrala i razumela – protestovaće protiv prisustva NATO-a blizu svojih granica, izbegavajući direktan sudar. Ali, u isto vreme je primetila da je svaka godina bolja nego ona ranija da se ojača svoja pozicija upotrebom sile. Pitanje je, da li je Krim bio prvi nastup ili samo generalna proba? 

 
Savremeni svet

Rencijev poraz - većina Italijana odbija da pije otrovnu vodu iz močvare svetskih bankara

Đulijeto Kjeza   
utorak, 06. decembar 2016.
Zemlja je izašla iz maglovite luke zavisnosti od Vašingtona i Brisela. Vojskovođi koji je sebe nazivao inovatorom, okrenuli su leđa svi, uključujući mnoge njegove pristalice. Nema novog vojskovođe. Možda, na sreću.
 
Savremeni svet

Putinov pobednički marš

El Pais   
četvrtak, 01. decembar 2016.

Grčeve koji pogađaju liberalne demokratije sa populizmom u usponu, i puzećim građanskim nezadovoljstvom, i pukotine u ugovorima o slobodnoj trgovini – ne treba posmatrati kao loše vesti za Kremlj.

 
Savremeni svet

In memoriam Velko Vlkanov - otišao dočekavši naslednika

Vladimir Kršljanin   
utorak, 29. novembar 2016.

Samo dan posle velikog Fidela, preselio se u večnost i Velko Vlkanov, možda danas najveći prijatelj Srbije u bratskoj pravoslavnoj Bugarskoj, nastavljač Georgi Dimitrova, „jedan od poslednjih idealista u politici“, kako je javio bugarski „Blic“

 
Savremeni svet

Trampu treba pomoći

Sergej Glazjev   
subota, 19. novembar 2016.

Trampova pobeda na izborima svedoči o tome da takve snage i pogledi u Americi postoje, i shvataju da bi produženje ranijeg „neokonzervativnog“ pravca Bele kuće za još četiri godine značilo katastrofu i za ceo svet, i za SAD

 
Savremeni svet

Zauzimanje Mosula neće mnogo promeniti stvari - osim što će ojačati Al Kaidu na uštrb Islamske države

Karlo Žan   
subota, 12. novembar 2016.

Ponovno osvajanje Mosula ne predstavlja odlučujući događaj, niti za okončanje radikalnog terorizma islamskog porekla, niti za budući geopolitički poredak regiona. U ovom članku biće istraženo kako će poraz Islamske države da utiče na njene odnose sa rivalskom terorističkom organizacijom – Al Kaidom – koja je oprezno ostala u tajnosti, organizovana u ćelije i zaštićena svojim širenjem u regionalne mreže, zaronjenim u narod.

 
Savremeni svet

Planetarni šarm obostrano korisne saradnje

Branko Žujović   
subota, 05. novembar 2016.

 Za Srbiju je od najveće važnosti to što Kina partnere ne uslovljava politički, već insistira isključivo na obostrano korisnoj saradnji. Stoga ne čudi što se Beograd u formatu 16+1 oseća komotno. Iako ne spada među najveće zemlje centralne i istočne Evrope, Srbija je jedan od lidera u saradnji ovih zemalja sa Kinom.

 
Savremeni svet

U vazduhu se oseća miris Trećeg svetskog rata - Verujemo Rusiji, Saudijci su nudili pomoć u zamenu za raskid odnosa sa Iranom, Zapad je vrlo uspešan u obradi javnog mnenja (II)

Bašar el Asad   
nedelja, 23. oktobar 2016.

Do dolaska Rusije, bez obzira na to što je ovde delovala tzv. američka koalicija čije akcije deluju iluzorno, ništa nije bilo urađeno. Islamska država i Al Nusra su napredovali, imali su veliki broj boraca. Pored toga, vrbovanje terorista se samo pojačavalo.

 
Savremeni svet

Ruski raketni sistemi ojačavaju sirijsku armiju

Nikolaj Surkov   
sreda, 19. oktobar 2016.

Prema ocenama stručnjaka, „Pancir“ je faktički sistem srednjeg radijusa dejstva – domet paljbe od 20 kilometara, omogućava mu da u Siriji uspešno zameni zastarele raketne sisteme S-125 sovjetske proizvodnje. Sa slanjem u Siriju još deset sistema, a takođe i dopunskih radarskih stanica i komandnih mesta, mogućnosti snaga PVO očigledno će porasti.

 
Savremeni svet

Sećanje na jedan istorijski događaj - Nemačka i svet više nikada neće biti isti

Đorđe Milošević   
ponedeljak, 03. oktobar 2016.

 Bilo kako bilo, svidelo se to nekome ili ne, Nemačka je danas ekonomski, politički i svakakav drugi gigant; "prva violina" Evrope i jedna od prvih u svetu. Njen glas i njen uticaj, njena snaga i njena moć, čuju se i osećaju ne samo u Evropskoj uniji nego i širom Evrope i sveta. U nekim domenima to, nažalost, nije  u najpozitivnijem smislu ali, kako izreka kaže - sila Boga ne moli.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 8 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner