Početna strana > Rubrike > Komentar dana
Komentar dana
Komentar dana

Sveti Stefan, referendum i Srbi

Nikola Tanasić   
nedelja, 25. septembar 2016.

Rođenje Srpske na Svetog Stefana je uvek više bilo stvar proviđenja, nego nekog naročitog planiranja ili političke tehnologije. Ovo mnogim Srbima nije jasno, a bosanskim muslimanima nije jasno nikako, i samo zato su bili u stanju da pomisle da je Srpskoj bilo moguće ukinuti Dan njenog rođenja i posvećenja.

 
Komentar dana

„Praznik demokratije“ u Beloj Palanci – Čega se pametan stidi, time se SNS ponosi

NSPM   
ponedeljak, 19. septembar 2016.

I sve bi to bilo samo još jedna otužna srpska politička priča o „upodobljavanju“ lokalnih vlasti sa republičkom, da Aleksandar Vučić nije rešio da od Bele Palanke napravi „pokaznu vežbu“ enormno poraslog rejtinga SNS-a 

 
Komentar dana

DSS treba hitno da napusti vlast na Voždovcu i Vračaru

Nenad Kojić   
sreda, 31. avgust 2016.

Od svih opozicionih stranaka iz Skupštine Srbije, radikali se tu ne računaju, jedino DSS ulazi u lokalne koalicije sa Srpskom naprednom strankom.

 
Komentar dana

EU u dve brzine?

Slobodan Janković   
utorak, 23. avgust 2016.

Mađarski referendum i austrijski predsednički izbori početkom oktobra svakako će biti novi pritisak u pravcu reformisanja EU. Ako ona krene putem dalje centralizacije, kako želi Francuska, sva je prilika da će britanski „Bregzit“ biti tek prva epizoda u osipanju naddržavne organizacije koju ekonomski predvode Berlin i Frankfurt.

 
Komentar dana

Republika Srpska i "Sandžak" - Ni isto, ni slično, ni nalik

Nenad Pivaš   
ponedeljak, 01. avgust 2016.

 Oblast u Srbiji koju danas zovu Sandžak zapravo je samo proizvoljni naziv za skup 6 opština, Sjenice, Tutina, Novog Pazara, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, od kojih su Bošnjaci većina samo u prve tri i to one tri koje se ne nalaze na granici sa BiH, odnosno RS. Ne poklapa se čak ni sa Novopazarskim sandžakom, koji je postojao na tom prostoru

 
Komentar dana

Izložba za suze i za smeh

NSPM   
utorak, 26. jul 2016.

 Sve u svemu, izložba „necenzurisane laži“ bila je pucanj u prazno – ako je cilj bio da se kvalifikovana javnost ubedi kako u Srbiji nema cenzure i diktature. Ali ne treba imati ni trunku sumnje da će efekat biti postignut kada je reč o naprednjačkom biračkom telu – starijem, slabo informisanom i obrazovanom

 
Komentar dana

Uprkos bregzitu, vlast se u Srbiji drži „evropskog puta“ kao pijan plota

Slobodan Jovanović   
utorak, 12. jul 2016.

Naime, bregzit će u perspektivi imati velike posledice po koheziju Britanije. Drugim rečima u Škotskoj je pobedila opcija ostanka u Evropskoj Uniji. Škotska premijerka najavljuje skori referendum jer Škoti žele da ostanu u Evropskoj Uniji.

 
Komentar dana

Kako su srpski mediji propratili premijerovo priznanje da iza rušenja u Savamali stoji vlast

NSPM   
četvrtak, 09. jun 2016.

 Ili su na naslovnim stranama to potpuno prećutali, poput „Informera“, koji se po ko zna koji put bavi otkrivanjem zavere i još jednog „državnog udara“, ili su, poput Novosti, događaj predstavili kao „veliki uspeh“ Vučićeve vlasti

 
Komentar dana

Pošto je ulaznica za Evropsku uniju

Vojislav M. Stanojčić   
nedelja, 22. maj 2016.

Tu, međutim, ne bi bio kraj njenim nevoljama. Ako Evropska unija , ipak, opstane i ako Srbiju najzad doputuje za neku godinu u Brisel, slediće, nema sumnje, i poziv u NATO.

 
Komentar dana

Ustavni sud treba da razreši postizbornu krizu

Slobodan Orlović   
utorak, 03. maj 2016.

Pravni put kroz upravo nastalu izbornu konfuziju izgleda otprilike ovako. Učesnik na izborima može da podnese prigovor ukoliko smatra da je povređeno izborno pravo. Rok je samo 24 sata od uočene povrede, donete odluke ili propusta i RIK o tome odlučuje u roku od 48 sati.

 
Komentar dana

Nahijske gazde i politika štednje

Marinko M. Vučinić   
petak, 23. septembar 2016.

 Da li će premijer Vučić, koji nas inače stalno zasipa podacima o poboljšanoj naplati poreza i ostalih davanja kao i  svrshodnosti štednje i smanjenja penzija i plata u javnom sektoru, priupitati svog bliskog saradnika koliko je koštala ova  svadba decenije u njegovoj kruševačkoj nahiji? 

 
Komentar dana

Srpska šajkača na glavama islamskih fundamentalista

Marinko M Vučinić   
ponedeljak, 12. septembar 2016.
Ono što stvara veliku nedoumicu i zaprepašćenje je ilustracija koja prati uzoran tekst iz “Politike“. Na njoj se vide dve prilike obučene u crne odore, pripadnika fundamentalističke Islamske države, koje imaju šajkače na glavi. To je ista ona šajkača koja je pronela slavu i herojstvo srpskog naroda u njegovoj borbi za opstanak.
 
Komentar dana

Kad AMSS pravdu deli

Milutin Stevanović   
ponedeljak, 29. avgust 2016.

Usred rasprave, jedan od „radnika AMSS“, zaleće se s leđa, u profesionalnom ragbi skoku (kao da se radi o ragbi reprezentativcu, a ne radniku AMSS) obara Jankovića, na šta ostali „radnici AMSS“ priskaču i žestoko ga udaraju. Turska porodica sablažnjena i vidno potresena prizorom, utrčavau zgradu.

 
Komentar dana

Prvi milioni

Dejan Ristivojević   
sreda, 17. avgust 2016.

 U pričama o prvom milionu se nikad nigde ne navode ortački odnosi sa političarima, prljavi trgovački dilovi tipa šećerana za dinar, nevraćanja kredita uzetih od državnih fondova i banaka

 
Komentar dana

Ako i bude promene Ustava, preambula nikako ne sme da se menja

Srpski pravnički klub   
nedelja, 31. jul 2016.

Stoga, kada i ako dođe do reforme Ustava, prembula mora ostati netaknuta. Ona je državotvorni zavet, jer izražava nepokolebljivu težnju da Srbija sačuva KiM i odbrani svoj teritorijalnu celovitost pravnim i demokratskim putem.

 
Komentar dana

Gvantanamo u Srbiji - pravni ugao

Branko Pavlović   
četvrtak, 14. jul 2016.

Vučićeva objašnjenja da je sve u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim ugovorima, su čista laž. Sloboda se može ograničiti samo u skladu i  na način propisan Ustavom Republike Srbije, za sva lica na njenoj teritoriji. 

 
Komentar dana

Britanska "deklaracija nezavisnosti" ili osveta prezrene demokratije

NSPM   
nedelja, 26. jun 2016.

Možda takav kolonizatorski pristup (mali ste i bedni bez EU) ima efekta na Balkanu i Istočnoj Evropi, ali kod gordih Britanaca je definitivno izazvao kontraefekat

 
Komentar dana

Ko to i zbog čega plaši Engleze novim članicama EU?

Aleksandar Mihailović   
sreda, 25. maj 2016.

Da li su zagovornici „Bregzita“ iskreni kada toliko plaše građane Engleske novim kandidatima za EU, među kojima je i Srbija? BBC piše da te zemlje možda i neće pristupiti EU i da se Srbija, Crna Gora, Makedonija, Turska i Albanija neće pridružiti EU u skorije vreme.

 
Komentar dana

DSS i Dveri posle ulaska u skupštinu - nije vreme za euforiju, već ozbiljna preispitivanja

Nebojša Vuković   
subota, 07. maj 2016.

Čini se, da ne stoje ni tvrdnje kako je reklamna poruka koalicije Dveri i DSS-a bila najkreativnija i najkvalitetnija. Da je bila takva, ona bi koaliciju, uprkos medijskim napadima, izbacila daleko iznad cenzusa. A nije. Pored toga, za prosečnog srpskog birača, najbolja je jasna, i nedvosmislena poruka, a ne ona koja budi različite, često razlivene asocijacije kod obrazovanijeg dela populacije

 
Komentar dana

Srbija dan posle izbora ili zašto je ipak trebalo izaći na glasanje

Nikola N. Živković   
ponedeljak, 25. april 2016.

Računao sam da će patriotski blok, i pod tim nepovoljnim uslovima, da osvoji nekih petnaest, pa možda i dvadeset odsto glasova. A to se i moglo dogoditi, da američkim okupatorima nisu pomogli i „srpski patriote i nacionalisti“.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 54
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner