Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

Bilansi „obojenih revolucija“

Dragan Petrović   
subota, 30. avgust 2008.

Prošlo je oko četiri i po godine od „obojene revolucije“ u Gruziji i više od tri i po u Ukrajini. To su jedini poduhvati ove vrste na postsovjetskom prostoru koji su dali konkretan rezultat njihovim protagonistima.

 
Savremeni svet

Verbalni delikt je ponovo u modi

Saša Gajić   
ponedeljak, 05. maj 2008.

Deo britanske javnosti je zabrinut da ovakav «tretman» jednog nakaradnog i nepopularnog islamskog glasnogovornika, sa kojim niko iole razložan ne može da se saglasi, predstavlja smišljeni akt vlasti da se izvrše dalje restrikcije slobode izražavanja.

 
Savremeni svet

Kretanje u prazno

J. Robinson Vest   
četvrtak, 08. maj 2008.

Bez velikih pokušaja konzerviranja energije, uticaj krize zaliha će biti ogroman, sa naglim skokom cena koji će dovesti do velikih ekonomskih obaveza i perturbacija. Vlade bi manevrisale kako bi obezbedile retke zalihe nafte, sa potencijalno razarajućim geopolitičkim rezultatima.

 
Savremeni svet

Američki tromb u ruskom krvotoku

Radovan Kalabić   
subota, 30. avgust 2008.

Danas je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili najusamljeniji čovek na svetu. U eshatološkom smislu on je napušteniji i od Sadama Huseina u trenutku dok bivšeg iračkog predsednika, uz uvrede i psovke, vode na vešala.

 
Savremeni svet

Pax Americana odlazi u istoriju

Dragomir Anđelković   
subota, 30. avgust 2008.
Svet više nije onakav kakav je bio pre ruskog priznavanja republika koje su se otcepile od Gruzije. Više liči na onaj koji je postojao na prelazu iz 19. u 20. vek.
 
Savremeni svet

Kraj “američke ere”

Slavoj Žižek   
subota, 30. avgust 2008.
Posredi je zapravo budućnost međunarodne zajednice – nova pravila koja će je regulisati i koja će odrediti novi svetski poredak.
 
Savremeni svet

Maj '68 viđen iz Francuske

Mila Alečković-Nikolić   
nedelja, 11. maj 2008.

Počelo je u Francuskoj. U zemlji Klovisa, Kapeta i antipapizma, Luja 14., Jovanke Orleanke, Komune, Revolucije, terora, giljotiniranog Luja 16, kontrarevolucije, Fronde... i najzad, maja ‘68. Prvo se zatresao Latinski kvart na levoj obali Sene.

 
Savremeni svet

In memoriam: Robert DŽejms Fišer

Ivan Marković   
sreda, 14. maj 2008.

U životu Roberta DŽejmsa Fišera, od milja zvanog Bobi, postojale su tri etape, ključne tačke koje su ga odredile kao ličnost i pojavu: dolazak na svetski tron u Rejkjaviku 1972., povratak na scenu u Jugoslaviji i hapšenje na aerodromu Narita.

 
Savremeni svet

Amerika se nalazi u fazi poznog Rima

DŽon Vajthed   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Kako su primetili neki kritičari, velika carstva se skoro uvek suočavaju sa izborom u toku svog širenja: da nastave rast i time rizikuju propast republike i demokratije, ili da se odupru daljem širenju.

 
Savremeni svet

Kejganovi snovi

Nikolas K. Gvozdev   
četvrtak, 15. maj 2008.

Najnovija knjiga Roberta Kejgena, Povratak istorije i kraj snova (The Return of History and the End of Dreams), razmatra niz problematičnih trendova – uključujući povratak Rusije, uspon Kine i jenjavanje trećeg talasa demokratizacije.

 
Politički život

Iznad preletačkog gnezda

Branko Radun   
sreda, 30. septembar 2009.

Kako je očigledno da u našoj politici ima sve manje morala tako su i preletači sve učestaliji i preletanje postaje sve lakše. U tom pogledu smo ispred modernih zapadnih demokratija, to jest kod nas je „moralna supstanca“ koja podmazuje sistem brže iščilela iz političke mašinerije.

 
Politički život

Šta to beše suverenitet?

Slavko Živanov   
ponedeljak, 28. septembar 2009.

Da bismo bili sigurni da li se neki stranac meša, ili se ne meša u naša unutrašnja pitanja trebalo bismo da vidimo jasnu granicu sopstvenog suvereniteta. Gde je ta granica i šta je naš suverenitet, bitnija su pitanja od promene naziva ulica, pa čak i stanja šokiranosti diplomata. 

 
Politički život

„Spomen obeležje“ podupire hrvatsku tužbu protiv Srbije

Branislav Kostić   
ponedeljak, 28. septembar 2009.

Reč je o „obeležju“ koje bi trebalo da podseti da su se na ovim mestima nalazili „koncentracioni logori“ u kojima su stradali Hrvati koje je u vreme ratnih zbivanja, devedesetih godina, zarobila JNA, tada još jedina legitimna vojna sila na prostorima bivše Jugoslavije.

 
Politički život

(Ne)vesele lekcije iz Slovenije

Aleksandar Pavić   
četvrtak, 24. septembar 2009.

Nema „povorki“, nema istopolnih brakova. Ili će se 20. septembar postati lajtmotiv sadašnje vlasti. U tom slučaju, vlast i radikalne LGBT grupe su ti koji su generatori nasilja – nasilja nad biračkom voljom građana Srbije, koju se nisu udostojili ni da konsultuju.

 
Politički život

Postparadna represija

Slobodan Antonić   
četvrtak, 24. septembar 2009.

Većina slobodnomislećih ljudi u Srbiji već je uverena da smo predmet tzv. meke okupacije. Nju simbolišu zarobljeni mediji i teledirigovani političari. Ali, sa političkom represijom, zabranom raznih organizacija i hapšenjem njihovih lidera, dobićemo pravu, "tvrdu" okupaciju. 

 
Politički život

Svetska banka i domaće zdravstvo

Zorica D. Marković   
sreda, 23. septembar 2009.

Na zvanično pitanje upućeno Zavodu za statistiku, imamo li nacionalni zdravstveni račun i koliko ukupno trošimo za zdravstvo, zvaničan odgovor glasi – nemamo nacionalni zdravstveni račun, nema podataka. Možda odgovor imaju astrolozi?  

 
Politički život

Propisivanje zakona i prepisivanje lekova

Predrag Urošević   
sreda, 23. septembar 2009.

Situacija u zdravstvu je najdrastičniji dokaz društvene krize i apsurda. To se pre svega ogleda u veoma zastareloj organizaciji zdravstvene službe koja ne odgovara sadašnjem vremenu visoke tehnologije.

 
Politički život

O zviždanju i slobodi govora u demokratiji

Vladimir J. Konečni   
sreda, 23. septembar 2009.

Srpski narod nikad nije čuo od zvaničnika SAD i Francuske ni jednu reč izvinjenja u vezi sa smrću ma i jednog deteta tokom bombardovanja, niti o zagađenju Srbije municijom sa osiromašenim uranijumom. Naši zvaničnici se utrkuju u tome ko će manje pitati i uznemiriti Zapad.

 
Politički život

Zašto je otkazana „gej parada“?

Dragomir Anđelković   
utorak, 22. septembar 2009.

Postoje mišljenja da je vlast sve što nam se zadnjih dana dešavalo isplanirala i sprovela, kako bi preusmerila pažnju javnosti, i, možda, brutalnim merama sprečila socijalni bunt, za koji misli da je na pomolu.

 
Politički život

Ko je dobio, a ko izgubio otkazivanjem "Parade"?

Nikola Malbaški   
ponedeljak, 21. septembar 2009.

A upravo su ovi samokandidovani kvislinzi i satrapi jedini dobitnici čitave ove gužve. Oni i njihove bizarne organizacije ne samo da su ovim dobile ogroman publicitet, već su na sebe i skrenuli pažnju briselskih i vašingtonskih fondodržaca.

 
<< Prva < Prethodna 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Sledeća > Poslednja >>

Strana 402 od 430

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner