Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

NATO, Kosovo, Avganistan i Pakistan: Šta NATO radi u Avganistanu?

Fahim Husain   
četvrtak, 12. jun 2008.
Šta NATO radi u Avganistanu? Da bi se razumelo šta se dešava u Avganistanu, treba se vratiti na napad NATO snaga na Jugoslaviju u februaru 1999. godine.
 
Savremeni svet

Ipak je nafta bila razlog za napad na Irak

Bil Mojers i Majkl Vinšip   
utorak, 15. jul 2008.

Ne, ne, govorili su nam, rat u Iraku nije zbog nafte. To je cinično i pojednostavljeno, rekli su. To ima veze sa terorom, Al kaidom, rušenjem jednog diktatora, širenjem demokratije i našom zaštitom od oružja za masovno uništavanje.

 
Savremeni svet

Kraj nacionalnih država u Evropi

Filip DŽons   
petak, 13. jun 2008.

Dakle, ukoliko Irci budu glasali protiv, onda sporazum neće stupiti na snagu bar neko vreme. Međutim, ukoliko pokleknu pred silnom propagandom u korist sporazuma i glasaju da bude prihvaćen, onda će sudbina nacionalnih država biti zapečaćena, a one nepovratno otići u propast.

 
Savremeni svet

Islamska demokratija protiv kemalizma

Mladen Đorđević   
ponedeljak, 14. jul 2008.

Godinu dana posle krize oko izbora predsednika, Turska je ponovo u previranju. Suočene sa sve agresivnijim delovanjem islamističke vlade, sekularne strukture su krenule u odbranu Ataturkovog nasleđa.

 
Savremeni svet

Balkanske lekcije

Sem Vaknin   
nedelja, 13. jul 2008.
Nijedna nacionalna država nije propala 1990-ih. Samo su neodrživi i nezamislivi multikulturalni, multietnički eksperimenti (poput Čehoslovačke, SSSR-a, i Jugoslavije) propali.
 
Savremeni svet

Separatizam sve jači u Belgiji

Svetislav Maksović   
petak, 13. jun 2008.

Činjenica da su u novu državu strpane dve potpuno različite etničke grupe - valonska (koja govori francuski) i flamanska (koja govori holandski) - nije ih mnogo zanimala. Tako je obostrana netrpeljivost Flamanaca i Valonaca rasla i rasla - da bi danas dostigla tačku ključanja.

 
Savremeni svet

Kapitalizam katastrofe: stanje iznuđivanja

Naomi Klajn   
petak, 11. jul 2008.
Kada je cena nafte premašila 140 dolara po barelu, čak i najveći desničari među televizijskim voditeljima morali su da dokažu svoj populizam time što bi posvetili bar deo emisije kritikama upućenim velikim naftnim kompanijama.
 
Savremeni svet

Kada će Zapad odgovoriti na predloge Medvedeva?

Andrej Fedjašin   
petak, 13. jun 2008.
Medvedev je predložio pauzu po pitanjima Kosova, proširenja NATO (samo još jedan korak ka Istoku i odnosi sa Rusijom biće jednom zauvek pokvareni), i postavljanja elemenata novog američkog raketnog štita u Evropi.
 
Savremeni svet

Senka Minhenske konferencije nad Evropom

Petar Iskenderov   
utorak, 08. jul 2008.

Tokom prethodnih nekoliko nedelja, pažnja publike bila je usmerena na nedavne raznovrsne geopolitičke događaje, te će završetak slovenačkog predsedavanja Savetom EU 1. jula ostati skoro neprimećen, u odnosu na pozadinu.

 
Savremeni svet

Bez promena sa gospodinom “Promena“

Zoran Ćirjaković   
nedelja, 15. jun 2008.

Zahvaljujući sinu kenijskog čuvara koza, građani SAD će prvi put posle dvadeset godina imati priliku da glasaju na predsedničkim izborima na kojima prezime jednog od dva glavna kandidata neće biti ni Klinton ni Buš.

 
Politički život

Uputstvo Helsinškog odbora za dobijanje međunarodnih nagrada

Marinko M. Vučinić   
sreda, 26. avgust 2009.

Jasno je da Sonja Biserko ne ispunjava osnovni uslov za dobijanje nagrade jer se ona i ne zalaže za slobodu i jednakost svih ljudi, budući da se prava Srba i njihove žrtve ne tretiraju jednako kao prava i žrtve drugih naroda.

 
Politički život

Pomirenje u „Orijent ekspresu“

Dušan Kovačev   
petak, 21. avgust 2009.

Podizanje spomenika „turskoj vojsci“ na Vezircu bilo bi provokacija, možda čak i uvreda Republike Turske, sekularne, moderne zemlje, čije je bitno obeležje to što je odbacila državno-pravni kontinuitet otomanskog carstva.

 
Politički život

Seksualni egzibicionizam kao povratak u prirodno stanje

Nikola Malbaški   
sreda, 02. septembar 2009.

Umesto da srpske vlasti odbiju zahtev za održavanje gej parade, one su  najavile učešće pojedinih svojih predstavnika u toj "paradi sramote". Posebno se srpska policija javlja kao neko ko će da obezbedi "integritet" gej paradera, i tako dokaže svoju "evropsku orijentaciju".

 
Politički život

Uticaj bogataša

Branko Pavlović   
petak, 21. avgust 2009.
Domaće bogataše treba međusobno razlikovati. Ja ih delim na organizovani kriminal i krupan kapital kakav postoji u svakoj zemlji. Ove prve (organizovani kriminal), dalje možemo deliti na ubice, u bukvalnom smislu te reči, i na one koji to nisu. 
 
Politički život

Inicijativa za ispitivanje ustavnosti Zakona o preregistraciji stranaka

Kosta Čavoški   
sreda, 19. avgust 2009.

Greška je u glavama tvoraca zakona. Oni izgleda nikada nisu čuli da je negativna sloboda – sloboda od pritiska, prinude i regulative vlasti – ključna liberalna sloboda, te da je sloboda veća ukoliko je zakonsko zadiranje manje.

 
Politički život

Vlada Srbije kao Narodna kancelarija

Marinko M. Vučinić   
utorak, 18. avgust 2009.

Očigledno je da predsednik Republike pokreće rešavanje pitanja koja nisu u njegovoj neposrednoj nadležnosti. Vlada i njen predsednik više funkcionišu kao deo Narodne kancelarije predsednika Republike, nego kao najviša izvršna vlast.

 
Politički život

Aferu dodele državnih stanova naručila DS

Nebojša Bakarec   
ponedeljak, 17. avgust 2009.

Zapanjujuće postupanje medija može se objasniti vlasničkom strukturom u medijima i, još važnije, uticajem koji DS ima preko Đilasa, Šapera i Krstića na medije. To objašnjava šokantno slepilo medija i spremnost da DSS linčuju zbog iste stvari zbog koje hvale DS.

 
Politički život

Dvorsko okruženje kao vodenični kamen o vratu lidera i stranke

Vasilije Mišković   
nedelja, 16. avgust 2009.

Iz Koštuničine političke i lične sudbine dve vrste pouka se mogu izvući. Prvu bi trebalo da izvuče sam Koštunica. Ovo je poslednji čas da pokuša da politički spase sebe, stranku i nacionalni projekat "trećeg puta".

 
Politički život

Svetska banka protiv srpskih škola

Slobodan Antonić   
četvrtak, 13. avgust 2009.

Pošto su nam Grej i Svetska banka otkrili fantastičnu istinu da "ne postoji iskustvo u svetu koje pokazuje da odeljenja sa manje od 30 učenika vode većem kvalitetu", mi, srpski prosvetni radnici, odmah ćemo da ispravimo ovu našu strašnu, provincijalnu zabludu.

 
Politički život

Privatizacija – od Sartida do nepristojne ponude

Marinko M. Vučinić   
utorak, 11. avgust 2009.

Naša privatizacija je ispunila svoj krug, od slavljeničke privatizacije „Sartida“ do ponižavajućih ponuda za Beogradski sajam. Poniženje i osećaj gubitništva ostali su kao belezi na poprištu naše "uspešne" privatizacije.

 
<< Prva < Prethodna 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Sledeća > Poslednja >>

Strana 406 od 431

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner