Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

Kretanje u prazno

J. Robinson Vest   
četvrtak, 08. maj 2008.

Bez velikih pokušaja konzerviranja energije, uticaj krize zaliha će biti ogroman, sa naglim skokom cena koji će dovesti do velikih ekonomskih obaveza i perturbacija. Vlade bi manevrisale kako bi obezbedile retke zalihe nafte, sa potencijalno razarajućim geopolitičkim rezultatima.

 
Savremeni svet

Američki tromb u ruskom krvotoku

Radovan Kalabić   
subota, 30. avgust 2008.

Danas je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili najusamljeniji čovek na svetu. U eshatološkom smislu on je napušteniji i od Sadama Huseina u trenutku dok bivšeg iračkog predsednika, uz uvrede i psovke, vode na vešala.

 
Savremeni svet

Pax Americana odlazi u istoriju

Dragomir Anđelković   
subota, 30. avgust 2008.
Svet više nije onakav kakav je bio pre ruskog priznavanja republika koje su se otcepile od Gruzije. Više liči na onaj koji je postojao na prelazu iz 19. u 20. vek.
 
Savremeni svet

Kraj “američke ere”

Slavoj Žižek   
subota, 30. avgust 2008.
Posredi je zapravo budućnost međunarodne zajednice – nova pravila koja će je regulisati i koja će odrediti novi svetski poredak.
 
Savremeni svet

Maj '68 viđen iz Francuske

Mila Alečković-Nikolić   
nedelja, 11. maj 2008.

Počelo je u Francuskoj. U zemlji Klovisa, Kapeta i antipapizma, Luja 14., Jovanke Orleanke, Komune, Revolucije, terora, giljotiniranog Luja 16, kontrarevolucije, Fronde... i najzad, maja ‘68. Prvo se zatresao Latinski kvart na levoj obali Sene.

 
Savremeni svet

In memoriam: Robert DŽejms Fišer

Ivan Marković   
sreda, 14. maj 2008.

U životu Roberta DŽejmsa Fišera, od milja zvanog Bobi, postojale su tri etape, ključne tačke koje su ga odredile kao ličnost i pojavu: dolazak na svetski tron u Rejkjaviku 1972., povratak na scenu u Jugoslaviji i hapšenje na aerodromu Narita.

 
Politički život

Zatvorene sednice i naša javnost

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 21. septembar 2009.

Odgovornost DS je danas veća jer je ona središnja stranka vladajuće koalicije i na njoj je istorijski izazov da pokrene temeljne promene u svom delovanju. Međutim, to se ne može učiniti na zatvorenim sednicama Glavnog odbora i delovanjem lobističkih i interesnih grupa.

 
Politički život

"Porodična šetnja" i Druga Srbija

Slobodan Antonić   
četvrtak, 17. septembar 2009.

Izveštavanje Druge Srbije o "Porodičnoj šetnji" je bilo važno, jer je pokazalo pravu prirodu medijskih pripadnika te ideološke grupacije. Ono je bilo znakovito, jer su sada svi lepo mogli da vide to neiskreno i našminkano lice kako se krivi od zlobe i mržnje. 

 
Politički život

Čemu služi Draža Mihajlović ili Vlada Srbije je super

Ana Radmilović   
petak, 18. septembar 2009.

Vlada Srbije je super i radi sve u korist onih koji više ne žele da je gledaju. Vlada Srbije je toliko super da bi sada mogao da se pojavi bilo ko, samo pod uslovom da se nije petljao sa njima i da nema političku biografiju – i taj bi, bez ikakve kampanje uspeo. 

 
Politički život

Prvi gej režim Srbije

Aleksandar Pavić   
sreda, 16. septembar 2009.

„Povorka ponosa“ nema nikakav politički legitimitet. Štaviše, ona bezobrazno krši prava populacije koja zastupa tradiciionalne vrednosti, jer ih primorava da čak imaju finansijskog udela u njoj (posredno finansirajući državne činovnike koji će se tamo pojaviti, policiju koja će to obezbeđivati).

 
Politički život

Svetska banka i domaće zdravstvo

Zorica D. Marković   
sreda, 23. septembar 2009.

Na zvanično pitanje upućeno Zavodu za statistiku, imamo li nacionalni zdravstveni račun i koliko ukupno trošimo za zdravstvo, zvaničan odgovor glasi – nemamo nacionalni zdravstveni račun, nema podataka. Možda odgovor imaju astrolozi?  

 
Politički život

Propisivanje zakona i prepisivanje lekova

Predrag Urošević   
sreda, 23. septembar 2009.

Situacija u zdravstvu je najdrastičniji dokaz društvene krize i apsurda. To se pre svega ogleda u veoma zastareloj organizaciji zdravstvene službe koja ne odgovara sadašnjem vremenu visoke tehnologije.

 
Politički život

O zviždanju i slobodi govora u demokratiji

Vladimir J. Konečni   
sreda, 23. septembar 2009.

Srpski narod nikad nije čuo od zvaničnika SAD i Francuske ni jednu reč izvinjenja u vezi sa smrću ma i jednog deteta tokom bombardovanja, niti o zagađenju Srbije municijom sa osiromašenim uranijumom. Naši zvaničnici se utrkuju u tome ko će manje pitati i uznemiriti Zapad.

 
Politički život

Zašto je otkazana „gej parada“?

Dragomir Anđelković   
utorak, 22. septembar 2009.

Postoje mišljenja da je vlast sve što nam se zadnjih dana dešavalo isplanirala i sprovela, kako bi preusmerila pažnju javnosti, i, možda, brutalnim merama sprečila socijalni bunt, za koji misli da je na pomolu.

 
Politički život

Ko je dobio, a ko izgubio otkazivanjem "Parade"?

Nikola Malbaški   
ponedeljak, 21. septembar 2009.

A upravo su ovi samokandidovani kvislinzi i satrapi jedini dobitnici čitave ove gužve. Oni i njihove bizarne organizacije ne samo da su ovim dobile ogroman publicitet, već su na sebe i skrenuli pažnju briselskih i vašingtonskih fondodržaca.

 
Savremeni svet

Amerika se nalazi u fazi poznog Rima

DŽon Vajthed   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Kako su primetili neki kritičari, velika carstva se skoro uvek suočavaju sa izborom u toku svog širenja: da nastave rast i time rizikuju propast republike i demokratije, ili da se odupru daljem širenju.

 
Savremeni svet

Kejganovi snovi

Nikolas K. Gvozdev   
četvrtak, 15. maj 2008.

Najnovija knjiga Roberta Kejgena, Povratak istorije i kraj snova (The Return of History and the End of Dreams), razmatra niz problematičnih trendova – uključujući povratak Rusije, uspon Kine i jenjavanje trećeg talasa demokratizacije.

 
Savremeni svet

Kavkaski rat za kaspisjku naftu

Dušan Kovačev   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Gruzijski «ružičasti revolucionari» nisu Kobi ni za mali prst. Jedno im je zajedničko: ni u njihovoj revoluciji, kao ni u Staljinovoj nema demokratije.
 
Savremeni svet

Globalna anketa: Jaz između demokratije u teoriji i praksi

DŽim Loub (Jim Lobe)   
petak, 16. maj 2008.

Osnovno demokratsko načelo da ''volja naroda treba da bude osnova za autoritet vlasti'' podržavaju ogromne većine širom sveta, prema značajnoj novoj anketi koja obuhvata preko 17.000 punoletnih ljudi u 19 zemalja. Velike većine anketiranih takođe smatraju da se njihove vlasti ne drže tog načela.

 
Savremeni svet

Medved se budi

Morton Abramovic   
petak, 15. avgust 2008.

Ali, najopasniji koncept je kada pomislite da je vreme stalo, a istorija vas proglasila pobednicima. Nekontrolisana ekspanzija NATO-a u devedesetim – često uz kršenje obećanja datih Rusiji – bila je glavna manifestacija preovlađujućeg raspoloženja.

 
<< Prva < Prethodna 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Sledeća > Poslednja >>

Strana 403 od 431

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner