Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Dramska pauza oko Vojvodine

Aleksandar Pavić   
sreda, 04. mart 2009.

Da bi se posle sadašnje dramske pauze izbegla istinska drama, rasprava oko Statuta jednostavno ne može da se seli direktno u skupštinu. Ona mora da se vrati u širu javnost i traži širi konsenzus. I da bude predmet referendumske ili izborne kampanje. Sve ostalo je gaženje demokratije i, kao takvo, neprihvatljivo. 

 
Politički život

Izneverene nade i izbledele crne slutnje?

Dragomir Anđelković   
ponedeljak, 02. mart 2009.

Udarima na Borisa Tadića, i posredno na njega preko harange na Vuka Jeremića, uz huškanje na nacionalno-mazohistički način proevropski nastrojenog dela javnosti, evroatlantski ekstremisti nastoje da ohrabre sabraću unutar redova DS-a.

 
Politički život

Bekstvo u patriotizam

Goran Đorđević   
četvrtak, 26. februar 2009.

Problem nastaje onda kada bekstvo u patriotizam postane neki novi patriotizam ili suprotnost patriotizma. Tada ni samo bekstvo više nije privremeno utočište, već ishodište političkih odluka kao što su Euleks, jednostrana primena SSP-a, Statut Vojvodine po meri Jelka Kacina.

 
Politički život

Dekafeizirana politika

Vladimir Milutinović   
utorak, 24. februar 2009.

Ilićevi motivi zaista jesu reagovanje na osećaj da se državne stvari, upravo zato što su vezane za srpsku tradiciju, drže po strani i rade preko volje. Tako on poslovični stid zbog srpskog porekla zamenjuje stanjem u kome je poreklo i „srpstvo“ jedini kriterijum kvaliteta neke politike.

 
Politički život

Milion za Miladina, a demokratija za Srbiju?

Dragomir Anđelković   
utorak, 24. februar 2009.

Milion dolara nije veliki novac spram štete koju bi Srbija mogla da izbegne ako se gospođi Klinton izbije iz ruku ubojito sredstvo koje nam je namenila. Zato, koliko god delovalo degutantno da svi plaćamo za nečiji prestup, mislim da je naša vlada racionalno postupila.

 
Politički život

Licemerstvo naknadne moralnosti

Marinko M. Vučinić   
subota, 21. februar 2009.

Da li smo mi do te mere izgubili osećaj za odgovornost i ogrezli u politikantstvu i moralnom relativizmu da ne možemo više da prepoznamo stvarno značenje moralnosti. Proglašavati članove RIK-a za moralne uzore, može se tumačiti kao vrhunac bahatosti.

 
Politički život

Paljenje srpskog Rajhstaga

Zoran Grbić   
utorak, 17. februar 2009.

Razlog za uvođenje novog Poslovnika i ukidanje televizijskog prenosa je dugo otkazivana rasprava o usvajanju krajnje kontroverznog Statuta Vojvodine, i dolazak krize koja bi mogla da uzdrma vlast, ukoliko bude opozicije da kritikuje njene postupke.

 
Politički život

Crkva protiv destruktivnog Statuta

Branko Radun   
utorak, 10. februar 2009.

Podmetanje se sastoji u tome što status Vojvodine nije samo političko, već i državno i nacionalno pitanje o kome svaki pojedinac, a kamoli crkva može, pa i treba da se izjasni. Tako se pristupilo se kampanji dezavuisanja same Crkve i značaja njenog istupa.

 
Politički život

Komesarski duh i odbrana slobodnog mišljenja

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 09. februar 2009.

Problem je u tome što liberalno-demokratska politička grupacija nije spremna da čuje drugačije mišljenje, oni su zatvoreni u svoje ideološke krugove i nemaju sluha i potrebe da vode ozbiljan dijalog o najvažnijim pitanjima našeg društva.

 
Politički život

Predsednik Tadić nije prekršio Ustav

Jovo Bakić   
utorak, 03. februar 2009.
Jednostavno, da je predsednik prekršio Ustav, „legalistička” i ona druga opozicija već bi podigle tužbu Ustavnom sudu protiv njega i zapodenule raspravu o tome u skupštini republike.
 
Politički život

Privilegovanje Vojvodine

Zoran Avramović   
ponedeljak, 02. mart 2009.

Pored ekonomskog privilegovanja i političke volje kao «osnove» legitimiteta Statuta, postoji još jedan argument protiv ovog dokumenta. Da li iza ovoga stoji demokratska većina u Vojvodini, ali i u Srbiji? Ne tiče se statut samo građana Vojvodine, već i svih građana Srbije.

 
Politički život

Pajtić – jedna karijera

Slobodan Antonić   
petak, 27. februar 2009.

Nije dovoljno politički ukloniti Pajtića. Neophodno je ukloniti čitavu institucionalnu osnovu, koja neprestano rađa autonomaštvo i secesionizam. Dakle, regionalizovati i decentralizovati APV tako da od nje nikada ne može da se konstruiše nekakva paradržava.

 
Politički život

Ekonomske funkcije Vojvodine

Boško Mijatović   
sreda, 25. februar 2009.

Predlogom statuta predviđeno je stvaranje Razvojne banke Vojvodine, što je stara etatistička ideja Čanka i ekipe. Ne mogu oni da prihvate liberalni koncept privatnog bankarstva, već bi se vratili u onu milu 1974. godinu kada je pokrajinska vlast držala pokrajinske pare. 

 
Politički život

Embrion ekonomske nezavisnosti

Nenad Popović   
utorak, 24. februar 2009.

Predlog Statuta APV, ne samo što nije u skladu sa Ustavom i zakonima koje regulišu pitanja nacionalnog i teritorijalnog uređenja i međunarodnih odnosa zemlje, već nije u skladu ni sa najvišim pravnim normama zemlje koje regulišu pitanje naplate i raspodele poreza.

 
Politički život

Miniranje "Južnog toka" stvaranjem novih autonomija u Srbiji

Dušan Kovačev   
subota, 21. februar 2009.

Ali, ako već Vojvođani nisu „kadri“ da budu „dovoljno autonomni“ protiv Južnog toka, mogu li Pomoravci, Šumadinci i Nišlije biti „politički podobniji“ za autonomiju?

 
Politički život

Čovek broj 2 ili radikalno trulo

Đorđe Vukadinović   
petak, 06. februar 2009.

SNS je trenutno hrast presađen u saksiju. Bujna krošnja i snažno stablo, ali iščupani iz korena i sa prekinutom vezom sa izvorom iz kojeg su crpeli energiju i snagu.

 
Politički život

SPS i Statut Vojvodine

Slobodan Antonić   
četvrtak, 12. februar 2009.

Ivica Dačić izgleda da je, u poslednji čas, to shvatio. On je politički "prikočio". Time je verovatno spasao svoju stranku od izbornog i istorijskog sloma. Ima jedna stranka od koje jedino zavisi hoće li statut, u ovom otrovnom obliku, proći u srpskoj skupštini. 

 
Politički život

Zamena teza oko predloženog Statuta Vojvodine

Aleksandar Pavić   
ponedeljak, 09. februar 2009.

Problem je u tome što je novi Statut izvučen iz ormara tek nakon poslednjih izbora. O njemu nije bilo ni reči tokom predizborne kampanje. Glavne teme te kampanje su bile „evro-integracije“ i sprečavanje povratka na vlast „mračnih snaga iz 1990-ih“.

 
Politički život

Pajtić i "Vojvođanska pravoslavna crkva"

Slobodan Antonić   
petak, 20. februar 2009.

"Modernizacija i decentralizacija Srbije", kakvu su pregli da izvrše Pajtić i ostali reformatori, za Crkvu možda pre izgleda kao rušenje i upropaštavanje onoga što su pokolenja naših predaka s mukom stvarala, nego kao reforma koja popravlja postojeće.

 
Politički život

Car Boris (ne)jaki

Branko Radun   
četvrtak, 05. februar 2009.

Predsednik Tadić nema ni približno tako jaku poziciju u svojoj stranci kako to široj javnosti izgleda. Ako on dopusti izglasavanje Statuta Vojvodine, očigledno antidržavnog, antiustavnog i antinacionalnog akta, pokazaće da zapravo ne kontroliše situaciju.

 
<< Prva < Prethodna 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Sledeća > Poslednja >>

Strana 409 od 426

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner