Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Istok zapadu, zapad istoku

Đorđe Vukadinović   
četvrtak, 16. jul 2009.

Učestale posete sve jasnije ukazuju da će Srbija u ovoj geopolitičkoj stisci pokušati da zaigra na kartu nesvrstanih. Usudio bih se reći, za Srbiju danas gotovo da i nema drugog puta – sem „trećeg puta“. I to kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu. Što pre to svi uvide, biće bolje za sve.

 
Politički život

Novinarska reč kao serijski ubica

Miodrag Zarković   
ponedeljak, 13. jul 2009.

Pitao bih gospodina premijera zbog čega su u njegovom cenovniku novinarske greške 50 miliona dinara skuplje od grešaka policije, zdravstva, sudstva, ministarstava? Da li su kobnije? Tragičnije? Odnose više života?

 
Politički život

Novinari kao podstrekači

Goran Đorđević   
ponedeljak, 13. jul 2009.

Podstrekavanje predstavlja oblik odgovornosti koji se može zasnivati isključivo na umišljaju, za razliku od saizvršilaštva koje se može zasnovati i na umišljaju i na nehatu. Zato je važno ukazati da radnja podstrekavanja ne može da predstavlja uopšteno pozivanje na izvršenje krivičnih dela.

 
Politički život

Klinička koma ucenjivačkog potencijala

Darko Velimirović   
petak, 10. jul 2009.

Nastankom Nikolićevog novog političkog diskursa politička scena u Srbiji okrenuta je gotovo naglavačke. Recidiv iz vremena DOS-a, koji su zvali „ucenjivački kapacitet malih stranaka“, pojavom naprednjaka u parlamentu doživeo je privremeni konceptualni krah.

 
Politički život

Zakon o ukidanju političkih stranaka

Nikola Tulimirović   
četvrtak, 09. jul 2009.

U Srbiji će opstati trenutno najbrojnije i najbogatije stranke, skupštinske stranke. Biće udružene u kartel, pa će u ogromnoj meri izbegavati političku odgovornost. Osnivanje nove političke stranke će postati gotovo nemoguće.

 
Politički život

Volja za vlast i naprednjačka simultanka

Milovan Balaban   
sreda, 08. jul 2009.

Angažovanost SNS na terenu i želja da se realizuje izborna volja građana u beogradskim opštinama deluje sve ozbiljnije. U tom kontekstu se i može razumeti njihova skoro simultanka, odnosno pregovori sa gotovo svim političkim opcijama za formiranje opštinske vlasti.

 
Politički život

Dvaput ponovljena laž postaje – "analiza"

Miodrag Zarković   
utorak, 07. jul 2009.

Lukovićev dokument nije samo moralno nakaradan. Lukovićeva "analiza", međutim, pripremljena je za "međunarodnu konferenciju o medijima u eks-SFRJ, održanoj 2002. godine u Holandiji".

 
Politički život

Poziv na sabornost

Narodni pokret Srbije   
utorak, 07. jul 2009.

Prvi uslov srpske slobode jeste da se svi Srbi saberu pod jednom zastavom i kažu odlučno NE ,,drugoj Srbiji” i projektu ,,integracije” u EU i NATO, a da bi se to ostvarilo, nužno je pravazići opštu razjedinjenost i sektaštvo, sujetu i liderstvo, lične ambicije i ideološku netrpeljivost.

 
Politički život

Oligarhizacija stranaka kao izvorište korupcije

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 06. jul 2009.

Činjenica da nikada nisu utvrđeni tokovi novca kojim se finansiraju stranke i njihove izborne kampanje dovoljan je dokaz da su partije pre svega dobro organizovane interesne grupacije, da deluju iznad zakona, jer su postale prave privatne firme za održavanje na vlasti.

 
Politički život

Ko sme danas da nas pogleda u oči

Marinko M. Vučinić   
utorak, 30. jun 2009.

Kao da DSS nije bila u vlasti u vreme najvećih afera, razornih privatizacija, tajkunskih monopola, osiromašenja i povećanja nezaposlenosti. Ona se ponaša kao da nije ni izlazila iz opozicije i kao da se tek sprema za ostvarivanje svojih epohalnih ideja.

 
Savremeni svet

Kavkaske poruke Evropi

Slobodan Samardžija   
sreda, 03. septembar 2008.

Stari kontinent je podeljen oko tumačenja krize u Gruziji. Mnogo ozbiljnija je, međutim, najava da se Moskva, po ugledu na Vašington, okreće sopstvenim interesima

 
Savremeni svet

Potreba, mogućnost i značenje svetskog upraviteljstva

Milica Vesković   
ponedeljak, 30. jun 2008.

Jedan od odgovora na zahteve savremenog sveta jeste uspostavljanje svetskog upraviteljstva, zapravo neke vrste svetske vlade koja je nadležna za rešavanje međunarodnih problema. Ova forma vladavine ne zahteva svetsku državu pa tako i ne narušava suverenitet nacionalnih država. 

 
Savremeni svet

Tajanstveni Obama

Sajmon Kričli   
ponedeljak, 18. avgust 2008.
U univerzumu Baraka Obame vidi se nekakva očajnička usamljenost. Preovlađuje utisak žudnje za vezivanjem, za nečim što povezuje ljudska bića, za zajednicom i običnim svetom.
 
Savremeni svet

NATO ima novog suparnika

J. Piter Fam   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Šangajska organizacija za saradnju osnovana je 2001, i u njenom sastavu se nalaze Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

 
Savremeni svet

Neokonzervativci „rade“ Gruziju

Pol Kreg Roberts   
četvrtak, 21. avgust 2008.

„Neokonzervirani“ republikanski odgovor na odbijanje Rusije da postupa po unapred određenom scenariju i da ustukne pred „uni-silom“ bio je toliko imbecilan da je razorio sav onaj trud utrošen u ispiranje američkih mozgova.

 
Savremeni svet

Ogrešenje o Rusiju

Flin Leveret i Hilari Man Leveret   
petak, 22. avgust 2008.
Ruski vojni upad u Gruziju se još nije pošteno ni okončao, a previše američkih zvaničnika, aktuelnih, prošlih i onih koji gaje takve ambicije, karikaturalno predstavljaju rusku državu koju je oblikovao, i koju i dalje vodi Vladimir Putin. 
 
Savremeni svet

Ko je odgovoran za američku politiku prema Rusiji?

Vilijam Pfaf   
utorak, 19. avgust 2008.

A u februaru ove godine je Kosovo, koje je srpsko još od 12. veka, nelegalno proglašeno nezavisnom državom od strane SAD i EU. To je bila prelomna tačka za Rusiju.

 
Savremeni svet

Partija geopolitičkog pokera u Nojevoj barci

Aleksandar Dimitrijević   
nedelja, 31. avgust 2008.
Prava pozadina događaja u Gruziji mnogo je složenija od ciljeva separatista u Abhaziji i Južnoj Osetiji, sa jedne strane, i pokušaja uspostavljanja teritorijalne celovitosti nezavisne Gruzije, sa druge.
 
Savremeni svet

Rat na Kavkazu i zapadni mediji

Nikola Živković   
nedelja, 31. avgust 2008.
"Za sadašnji rat kriva je Gruzija, koja je izvršila invaziju na Južnu Osetiju. Ovu činjenicu ne bi smeli da ignorišemo....Sem toga, svako zna, da se u Gruziji nalaze vojni savetnici iz Sjedinjenih Država" - Gerhard Šreder
 
Savremeni svet

Rusko-gruzijski rat i ravnoteža snaga

DŽordž Fridmen   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Ruska invazija na Gruziju nije promenila ravnotežu snaga u Evroaziji, već je jednostavno objavila činjenicu da se ravnoteža snaga već promenila.

 
<< Prva < Prethodna 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Sledeća > Poslednja >>

Strana 404 od 426

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner