Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Uticaj bogataša

Branko Pavlović   
petak, 21. avgust 2009.
Domaće bogataše treba međusobno razlikovati. Ja ih delim na organizovani kriminal i krupan kapital kakav postoji u svakoj zemlji. Ove prve (organizovani kriminal), dalje možemo deliti na ubice, u bukvalnom smislu te reči, i na one koji to nisu. 
 
Politički život

Inicijativa za ispitivanje ustavnosti Zakona o preregistraciji stranaka

Kosta Čavoški   
sreda, 19. avgust 2009.

Greška je u glavama tvoraca zakona. Oni izgleda nikada nisu čuli da je negativna sloboda – sloboda od pritiska, prinude i regulative vlasti – ključna liberalna sloboda, te da je sloboda veća ukoliko je zakonsko zadiranje manje.

 
Politički život

Vlada Srbije kao Narodna kancelarija

Marinko M. Vučinić   
utorak, 18. avgust 2009.

Očigledno je da predsednik Republike pokreće rešavanje pitanja koja nisu u njegovoj neposrednoj nadležnosti. Vlada i njen predsednik više funkcionišu kao deo Narodne kancelarije predsednika Republike, nego kao najviša izvršna vlast.

 
Politički život

Aferu dodele državnih stanova naručila DS

Nebojša Bakarec   
ponedeljak, 17. avgust 2009.

Zapanjujuće postupanje medija može se objasniti vlasničkom strukturom u medijima i, još važnije, uticajem koji DS ima preko Đilasa, Šapera i Krstića na medije. To objašnjava šokantno slepilo medija i spremnost da DSS linčuju zbog iste stvari zbog koje hvale DS.

 
Politički život

Dvorsko okruženje kao vodenični kamen o vratu lidera i stranke

Vasilije Mišković   
nedelja, 16. avgust 2009.

Iz Koštuničine političke i lične sudbine dve vrste pouka se mogu izvući. Prvu bi trebalo da izvuče sam Koštunica. Ovo je poslednji čas da pokuša da politički spase sebe, stranku i nacionalni projekat "trećeg puta".

 
Politički život

Svetska banka protiv srpskih škola

Slobodan Antonić   
četvrtak, 13. avgust 2009.

Pošto su nam Grej i Svetska banka otkrili fantastičnu istinu da "ne postoji iskustvo u svetu koje pokazuje da odeljenja sa manje od 30 učenika vode većem kvalitetu", mi, srpski prosvetni radnici, odmah ćemo da ispravimo ovu našu strašnu, provincijalnu zabludu.

 
Politički život

Privatizacija – od Sartida do nepristojne ponude

Marinko M. Vučinić   
utorak, 11. avgust 2009.

Naša privatizacija je ispunila svoj krug, od slavljeničke privatizacije „Sartida“ do ponižavajućih ponuda za Beogradski sajam. Poniženje i osećaj gubitništva ostali su kao belezi na poprištu naše "uspešne" privatizacije.

 
Politički život

Čekajući Godoa

Zorica D. Marković   
utorak, 11. avgust 2009.

Naš zdravstveni sistem baziran je na konfliktu interesa (isti lekari rade u državnom i privatnom sektoru), u kojem je korupcija ozakonjena (lista čekanja se, prema zakonskoj odredbi, preskače uz plaćanje), gde se direktori postavljaju uz blagoslov partijskih, a ne stručnih krugova.

 
Politički život

Slava ruskog oružja

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 10. avgust 2009.

„Kosovska vertikala“ srpskog naroda propada sa obesmišljavanjem antifašističke borbe i nepovratno vodi i relativizaciji borbe protiv američke hegemonije, borbe kojom će se u budućnosti, verovatno, ponositi daleko lošiji i manje zaslužni od nas. 

 
Politički život

Ko je ubio Ranka Panića

Slobodan Antonić   
četvrtak, 06. avgust 2009.

Da li je samo policajac koji je zamahivao pendrekom kriv za smrt Panića? Pošto ni posle godinu dana ne znamo krivca, očigledno je da on ima neku vrstu saučesnika. Njegovi saučesnici su svi odgovorni iz tužilaštva i policije, koji nisu sproveli poštenu istragu. 

 
Savremeni svet

Separatizam sve jači u Belgiji

Svetislav Maksović   
petak, 13. jun 2008.

Činjenica da su u novu državu strpane dve potpuno različite etničke grupe - valonska (koja govori francuski) i flamanska (koja govori holandski) - nije ih mnogo zanimala. Tako je obostrana netrpeljivost Flamanaca i Valonaca rasla i rasla - da bi danas dostigla tačku ključanja.

 
Savremeni svet

Kapitalizam katastrofe: stanje iznuđivanja

Naomi Klajn   
petak, 11. jul 2008.
Kada je cena nafte premašila 140 dolara po barelu, čak i najveći desničari među televizijskim voditeljima morali su da dokažu svoj populizam time što bi posvetili bar deo emisije kritikama upućenim velikim naftnim kompanijama.
 
Savremeni svet

Kada će Zapad odgovoriti na predloge Medvedeva?

Andrej Fedjašin   
petak, 13. jun 2008.
Medvedev je predložio pauzu po pitanjima Kosova, proširenja NATO (samo još jedan korak ka Istoku i odnosi sa Rusijom biće jednom zauvek pokvareni), i postavljanja elemenata novog američkog raketnog štita u Evropi.
 
Savremeni svet

Senka Minhenske konferencije nad Evropom

Petar Iskenderov   
utorak, 08. jul 2008.

Tokom prethodnih nekoliko nedelja, pažnja publike bila je usmerena na nedavne raznovrsne geopolitičke događaje, te će završetak slovenačkog predsedavanja Savetom EU 1. jula ostati skoro neprimećen, u odnosu na pozadinu.

 
Savremeni svet

Bez promena sa gospodinom “Promena“

Zoran Ćirjaković   
nedelja, 15. jun 2008.

Zahvaljujući sinu kenijskog čuvara koza, građani SAD će prvi put posle dvadeset godina imati priliku da glasaju na predsedničkim izborima na kojima prezime jednog od dva glavna kandidata neće biti ni Klinton ni Buš.

 
Savremeni svet

Koreni EU u planovima nacista

Ivan Vukadinović   
ponedeljak, 16. jun 2008.

Široko rasprostranjeno uverenje o Evropskoj Unij i kao multikulturnoj zajednici, nastaloj na temeljima antifašizma, suštinski je suprotna projektu Trećeg Rajha i nacističke Nemačke, sa kojima nema ničeg zajedničkog. Videćemo da to nije baš u potpunosti tačno.

 
Savremeni svet

Izdaje li Francuska svoju slobodarsku prošlost

Mila Alečković-Nikolić   
nedelja, 06. jul 2008.
Tvorevina Kapesijanskih kraljeva koji su od tri rase i više konfesija napravili čvrstu naciju, prva država-nacija, ali i sa prvim pojmom političkog (a ne etničkog) pojma nacije, prva zemlja azila, Francuska je bila carica revolucija i princeza kontrarevolucija svih vremena.
 
Savremeni svet

Šta će Rusi na Balkanu

Slavoljub Lekić   
subota, 05. jul 2008.

Na početku 21. veka okrnjeni sovjetski hartland ponovo je bio povod za raspravu, prekinutu Oktobarskom revolucijom, o budućnosti Rusije i njenog odnosa prema Evropi i Americi. Na kraju 20. veka simbolično se u Rusiju vratila emigracija koja je pružila podlogu za preporod u 21. veku.

 
Savremeni svet

Putinov novi prvi tim

Dimitri K. Sajms   
ponedeljak, 16. jun 2008.

Imenovanje ambasadora Jurija Ušakova za zamenika Putinovog šefa kabineta odgovornog za spoljnu politiku i međunarodno - ekonomska pitanja – nov položaj u kabinetu ruskog premijera – ukazuje na to da Vladimir Putin namerava da vodi značajnu spoljnopolitičku ulogu.

 
Savremeni svet

Lažna Socijalistička internacionala

Mario Kalik   
utorak, 17. jun 2008.

Istorija međunarodnog radničkog i socijalističkog pokreta od početka je prožeta sukobima i raskolima. Njihov uzrok bile su nepremostive razlike u principima i strategijama borbe protiv kapitalizma. 

 
<< Prva < Prethodna 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Sledeća > Poslednja >>

Strana 405 od 429

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner