Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

Amerikanci nisu shvatali Ruse ozbiljno

DŽordž Fridman   
subota, 30. avgust 2008.

Kako i kada doći do nezavisnosti bio je zapravo problem Evrope. Amerikanci su pokrenuli temu, a Evropljani su je na KiM sproveli u delo – sada igru vodi Rusija.

 
Savremeni svet

Rast kineske moći

Marko Šugović   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Nesumnjivo je da je svetska javnost iz dana u dan sve svesnija činjenice da Narodna republika Kina (NRK) prerasta iz regionalne ekonomske, vojne i političke sile u globalnu silu.
 
Savremeni svet

Solženjicin i rusko pitanje

DŽon Laflend   
četvrtak, 14. avgust 2008.
Smrt Aleksandra Solženjicina na zapadu je popraćena predvidim komentarima. Jeste, vele, da je bio moralni div koji je hrabro razotkrio zlo sovjetskog logorskog sistema u Arhipelagu Gulaga, ali je kasnije moralno posrnuo tako što nije voleo Zapad.
 
Savremeni svet

Gubitnik Sakašvili

Miroslav Stojanović   
utorak, 12. avgust 2008.

U političkom hazardu s Južnom Osetijom, ako se izuzmu nedužne žrtve bezumne ratne avanture, najveći gubitnik će, očigledno, biti onaj ko je (ne)promišljeno najviše rizikovao: gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

 
Savremeni svet

Scenario bio kao za "Oluju"

Boris Šmeljov   
utorak, 12. avgust 2008.
U Južnoj Osetiji je ponovljen isti scenario kao kada je sprovedena akcija "Oluja" u Hrvatskoj, izjavio je u intervjuu za sutrašnje "Novosti" dr Boris Šmeljov
 
Savremeni svet

Rusija se vraća

Gordon N. Bardoš   
utorak, 12. avgust 2008.
Imajući u vidu ove rezultate, možda je i razumljivo zašto se sadašnji ruski predsednik Dmitri Medvedev naslađuje time da je „Kosovo za Evropsku Uniju skoro isto što je Irak za Sjedinjene Države.“
 
Savremeni svet

Primeniti kosovski model na Južnu Osetiju?

Valid Fares   
utorak, 12. avgust 2008.
Kao i u bivšoj Jugoslaviji, ni rešenje ovog sukoba neće podjednako zadovoljiti emotivne, istorijske i geopolitičke osećaje i težnje svih aktera, ali to je trenutno stanje međunarodnog prava.
 
Savremeni svet

Defile 14. jula u senci pobune

Mila Alečković Nikolić   
subota, 19. jul 2008.

Nijedan dosadašnji francuski predsednik 14. jula nikada se nije bojao smrti. Ali, Sarkoziju, očigledno, savest nije čista.

 
Savremeni svet

Ko odlučuje o ratu?

Dag Bendou   
utorak, 29. jul 2008.
Bušova administracija preti ratom u Iranu kao da je odluka o tome na predsedniku. Predsednik smatra da nije ograničen ni Ustavom ni Rezolucijom svetskih sila iz 1973. Bivši državni sekretari DŽejms A. Bejker i Voren Kristofer nedavno su upozorili: „Vladavina prava je narušena"
 
Politički život

Judeja se umirit' (ne) može

Branko Radun   
ponedeljak, 22. jun 2009.

U kulturološkom smislu, ondašnja globalizacija u vidu helenizacije i romanizacije, podseća na modernu evropeizaciju i amerikanizaciju. Kao u današnjoj Srbiji, tako su i u ondašnjoj Judeji postojale podele na one koji bi da se utope u svetske tokove i one koji bi da očuvaju tradiciju.

 
Politički život

Poziv na sabornost

Narodni pokret Srbije   
utorak, 07. jul 2009.

Prvi uslov srpske slobode jeste da se svi Srbi saberu pod jednom zastavom i kažu odlučno NE ,,drugoj Srbiji” i projektu ,,integracije” u EU i NATO, a da bi se to ostvarilo, nužno je pravazići opštu razjedinjenost i sektaštvo, sujetu i liderstvo, lične ambicije i ideološku netrpeljivost.

 
Politički život

Oligarhizacija stranaka kao izvorište korupcije

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 06. jul 2009.

Činjenica da nikada nisu utvrđeni tokovi novca kojim se finansiraju stranke i njihove izborne kampanje dovoljan je dokaz da su partije pre svega dobro organizovane interesne grupacije, da deluju iznad zakona, jer su postale prave privatne firme za održavanje na vlasti.

 
Politički život

Ko sme danas da nas pogleda u oči

Marinko M. Vučinić   
utorak, 30. jun 2009.

Kao da DSS nije bila u vlasti u vreme najvećih afera, razornih privatizacija, tajkunskih monopola, osiromašenja i povećanja nezaposlenosti. Ona se ponaša kao da nije ni izlazila iz opozicije i kao da se tek sprema za ostvarivanje svojih epohalnih ideja.

 
Politički život

Za more spremni!

Miodrag Zarković   
utorak, 30. jun 2009.

Ako sada Hrvati budu imali dokaz da su Krste Bjelić, Milorad Komrakov i Radovan Brankov podstrekivali na zločine nad hrvatskim civilima – jer su bili angažovani na državnim medijima – tužba protiv Srbije dobija možda i odlučujuću prednost u odnosu na onu koju je svojevremeno pokrenula Bosna.

 
Politički život

Vidovdan

Đorđe Vukadinović   
subota, 27. jun 2009.

(Iz Arhive NSPM-a, 28.06.2008)

Gde je Vidovdan, tu je uvek i priča o herojstvu, žrtvi i izdaji. Knjige kažu da je Vuk Branković, po svoj prilici, neopravdano optužen za izdaju u Kosovskoj bici. Nažalost, u aktuelnoj borbi za Kosovo takva greška teško da se može potkrasti.

 
Politički život

Apel liberalnoj demokratskoj javnosti

Marinko M. Vučinić   
petak, 26. jun 2009.

LDP je i nastala na rezolutnim tvrdnjama da nikakvog kompromisa neće biti sa snagama starog režima, da bi nakon nekoliko meseci u parlamentu i gradskoj skupštini došli do epohalne spoznaje da je neuporedivo efikasnije insistirati na onome što spaja.

 
Politički život

Plan napada – regionalizacija Srbije

Slavoljub S. Lekić   
utorak, 23. jun 2009.

I pored ogromnog pritiska Zapada, na sve načine treba izbegavati ustavno učvršćivanje asimetričnih regiona sve dok postoji neposredna opasnost od raspada zemlje. Otcepljenje Vojvodine će dovesti u pitanje i smisao njenog postojanja i Srbe pretvoriti u evropske Kurde. 

 
Politički život

Fašizmom protiv fašizma

Stefan Karganović   
ponedeljak, 22. jun 2009.

Pravo na javno informisanje obuhvata naročito pravo na slobodu izražavanja misli, slobodu prikupljanja, istraživanja, objavljivanja i širenja ideja, informacija i mišljenja, slobodu štampanja. Jasno je da u zakonu nema ni traga od uvažavanja ovih sloboda, niti svesti o njihovom postojanju.

 
Savremeni svet

Bliskoistočna lančana reakcija

Vladimir Jevtić   
petak, 27. novembar 2009.

Bivši američki predsednik DŽimi Karter izjavio je da Izrael ima oko 150 atomskih bombi(!), čime je prekinuo izraelsko ćutanje po ovom pitanju… Naravno da Izraelu i Americi nikako ne bi odgovaralo da u regionu postoji još jedna nuklearna sila.

 
Politički život

Rezultat lokalnih izbora ozbiljan udarac DS-u

Đorđe Vukadinović   
subota, 20. jun 2009.

Mislim da u ovom trenutku opozicija, ni udružena ni razdružena, ne bi mogla da pobedi i preuzme vlast. Međutim, stvari će se u tom pogledu verovatno menjati pod uticajem krize i rastućeg razočaranja građana zbog neispunjenih obećanja.

 
<< Prva < Prethodna 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 Sledeća > Poslednja >>

Strana 407 od 429

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner