Početna strana > Debate > Crkva i politika > Ikona koja je "spasila Moskvu"
Crkva i politika

Ikona koja je "spasila Moskvu"

PDF Štampa El. pošta
Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 21. novembar 2011.

Ovih dana narod Rusije dočekuje Pojas Presvete Bogorodice, koji je stigao u Moskvu 19. novembra ove godine i smešten je u katedralni Hram Hrista Spasa, u kome je održana sveta liturgija uz prisustvo više od 250 arhijereja.

Pojas Presvete Bogorodice je hrišćanska relikvija, koja je po predanju pripadala Djevi Mariji, koja je, opet po predanju, pre svog uspenja, to jest svoje smrti, predala svoj pojas dvema jerusalimskim udovicama, koje su čuvale relikviju, i predavan je na čuvanje s pokolenja na pokolenje. Pojas je kasnije smešten u zlatnu skrinju i prenet u Konstantinopolj, u Halkopratsku crkvu, gde je i čuvan do pada ovog grada. Pojas Presvete Bogorodice se danas čuva u manastiru Vatoped na Svetoj gori. Manji delovi ove svetinje čuvaju na Kipru i u Gruziji.

Svima koji u Hramu Hrista Spasa pristupe ovoj svetinji daje se kopija pojasa za uspomenu i čuvanje. Postoje mnoga svedočenja da su se žene koje su imale priliku da se priklone Časnom pojasu iscelile od mnogih bolesti. U desetočasovnom redu pred Hramom Hrista Spasa najviše je žena, jer one nisu u mogućnosti da odu na Svetu goru. Zbog nezapamćenog broja vernika koji žele da se poklone svetinji i celivaju je po blagoslovu njegove svetosti patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, uz saglasnost bratije svetogorskog manastira Vatoped, Časni pojas će u Moskvi ostati ne do 23. novembra, kako je bilo planirano, nego do 27. novembra ove godine.

Pojas je u Rusiju stigao 20. oktobra, u Sankt-Peterburg, zatim su sledili gradovi Jekaterinburg 24. oktobra, Noriljsk 27. oktobra, Vladivostok 29, Krasnojarsk 1. novembra, Divevo 4, Saransk 7, Samara 10. novembra, Rostov-na-Donu: 13 novembra, Kalinjingrad: 16, i 19. novembra u Moskvu. Sveti put Časnog pojasa je planiran tako da čini krst, simbol i blagoslova nad svetom slovenskom maticom Rusijom i na taj način je blagosilja.

Priču o Bogorodici u Rusiji nastavljam pričom o svetim ikonama Majke Božije, koje takođe čine svojevrstan blagosiljajući krst nad Rusijom. Četiri svete ikone sa Njenim likom, kao četiri kraka krsta ruske pravoslavne vere. Reč je o Vladimirskoj, Tihvinskoj, Iverskoj i Smoljenskoj ikoni Bogorodice.

Prvo ćemo se upoznati sa ikonom za koju se smatra da čuva srce srca ruske države, grad Moskvu i rusku vojsku. To je Bogorodica Vladimirska. Ova ikona je u Rusiju dospela iz Vizantije negde oko 1131. godine, tako što ju je konstantinopoljski patrijarh Luka Hrisoverg poklonio knezu i osnivaču Moskve Juriju Dolgorukom. Ikona se prvo nalazila u ženskom Bogorodičinom manastiru nedaleko od Kijeva, sve do 1155. godine. Ikona se pročula po svojim čudotvornim moćima i taj glas je stigao do sina Jurija Dolgorukog, kneza Andreja Bogoljubskog, koji je rešio da ikonu prenese na sever države. Prolazeći pored grada Vladimira, konji koji su vukli kola u kojima je bila ikona, nisu mogli da se pomere s mesta. Knez je u tome video želju Majke Božije da ostane u gradu Vladimiru. Andrej Bogoljubski je u gradu Vladimiru podigao velelepni Uspenski saborni hram i u njega je postavio ikonu Bogomajke, donetu iz Kijeva za koju je smatrao da je zaštitnica njegove kneževine i grada Vladimira. Od tada i datira naziv ikone: Bogorodica Vladimirska.

Inače se veruje da je ovu ikonu naslikao Jevanđelista Luka još za života Bogorodice, na dasci stola na kom je sam Isus Hristos obedovao sa svojom Prečistom Majkom i pravednim Josifom.

Veoma često je ova ikona išla s vojskom u ratne pohode, i nošena je na mesta gde je ruska država bila ugrožena od neprijatelja. Tako je, za vreme vladavine Vasilija I (1395. godine), kada je sa ogromnom vojskom, čuveni vojskovođa i osnivač imperije i dinastije Timurida emir Tamerlan krenuo iz Samarkanda na Moskvu, ova veoma poštovana ikona bila preneta u Moskvu, kako bi zaštitila grad od napada. Duž celog puta narod je dočekivao i uz molitve spasenja ispraćao Vladimirsku Bogorodicu. U Moskvi je svetinju dočekao narod i vojska, a na mestu ''sretenija'', a u čast tog veličanstvenog događaja, podignut je Sretenjski manastir, koji danas na najlepši način krasi Sretenjsku ulicu u Moskvi. Čudo se 1395. godine i dogodilo. Tamerlanova armija se bez ikakvog vidljivog razloga od grada Jeljc povukla, što se protumačilo kao zaštita Bogorodice Vladimirske. 

Postoji i legenda o tome kao je oktobra 1941. godine, kada je hitlerova armija bila na 17 kilometara od Moskve, Josif Viserionovič Staljin naredio da se ova ikona pričvrsti za krilo aviona i tri puta obleti Moskvu. Da li je legenda istinita, nije zvanično potvrđeno, ali nakon toga je iz Japana stigla vest da je japanska vojska dobila tropske uniforme, što je značilo da Hitlerovi saveznici neće ići na Sibir i Staljin je mogao da računa na odmorne ruske snage, koje su iz Sibira vozovima dopremljene na samu liniju fronta i tako se pod Moskvom desilo prvo zaustavljanje i potiskivanje Hitlerove fašističke soldateske. Da te podsetim dragi čitaoče, da je vest iz Japana poslao čuveni ruski obaveštajac Rihard Zorge.

I dan-danas se smatra da Vladimirska ikona Majke Božije štiti Moskvu i rusku vojsku. Kad stigneš u Moskvu, dragi čitaoče i saputniče, predlažem ti da obiđeš Tretjakovsku galeriju i najtoplije ti preporučujem da odeš u Hram Svetog Nikolaja, koji se nalazi pod istim krovom, pod kojim je i sama galerija. Petar Tretjakov je gradeći galeriju sagradio i hram i mada je bio umna glava, najverovatnije nije ni pomišljao da će se u ovom hramu nalaziti jedna od najpoštovanijih ruskih ikona. Reč je o svetoj ikoni Bogorodice Vladimirske.

Autor ovog teksta se ne jednom priklonila ovoj svetinji i bila u prilici da vidi kako je ova ikona u Rusiji poštovana. Ovde vernici najčešće na kolenima mole Nebesku caricu svak za svoje dobro i spokojstvo. Sigurna sam da će i nad Srbijom Carica nebeska raširiti svoj pokrov i zaštititi narod koji veruje u Boga i voli svoju otadžbinu.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner