Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Vlast narodu!

Feđa Dimović   
petak, 18. decembar 2009.

Nama ne trebaju novi izbori da bi birali stare lopove, nama je potreban novi – pravedniji sistem. Nije bitno da li će se taj sistem zvati demokratija, komunizam ili socijalna država. Imena su nevažna, jer su u ime demokratije i komunizma činjeni neki od najvećih zločina čovečanstva.

 
Politički život

Kad policija piše zakone

Slavko Živanov   
sreda, 16. decembar 2009.

Ovim Zakonom načinjen je jednosmeran put novca od građana ka budžetu po veoma visokoj ceni. Građani imaju kazne i obaveze, a nemaju prava i slobode. Pri tom i dalje će biti nesreća i sudara, jer pooštravanje kaznene politike može dovesti do torture, ali ne može rešiti problem.

 
Politički život

Autonomija za Vojvodinu

Stratfor   
sreda, 16. decembar 2009.

Tadićev problem je u tome, što paranoja nacionalističke desnice nije sasvim neosnovana. Iako EU ne želi da vidi dalje komadanje Srbije već ionako usitnjenih balkanskih državica u EU, neki susedi Srbije, na prvom mestu Mađarska, sigurno ne bi imali ništa protiv toga.

 
Politički život

Bes i mržnja Marka Karadžića

Nebojša Bakarec   
utorak, 15. decembar 2009.

Glavni problem je to što državni sekretar Marko Karadžić najgrublje vređa i kleveće DSS, kao i njene članove, simpatizere i birače, dakle, vređa građane Srbije. To što iznosi tako očigledne neistine,  ne umanjuje njegovu odgovornost.

 
Politički život

Ne verujem u skore izbore

Đorđe Vukadinović   
utorak, 15. decembar 2009.

Sada Koštunica i DSS imaju ozbiljan problem da li da se ipak pokušaju distancirati od naprednjaka, uključujući i problematizovanje njihovog patriotizma i opozicionog statusa  ili, pak, da se pomire sa sudbinom i da u savezu sa njima, u smislu snage i uticaja, budu otprilike ono što je Velja Ilić bio DSS-u.  

 
Savremeni svet

SAD će se raspasti

Igor Panarin   
petak, 05. decembar 2008.
Dolar nema nikakvo pokriće. Spoljni dug SAD strelovito raste, a njega početkom 80-ih godina prošlog veka nije bilo. Kad sam prvi put 1998. izneo svoju prognozu o raspadu SAD taj dug je već premašio dva triliona dolara. Danas iznosi više od 11 triliona.
 
Politički život

Žuti karton na Voždovcu

Branko Radun   
nedelja, 13. decembar 2009.

Rezultat izbora na Voždovcu opominje vlast da nije dovoljno svakodnevno papagajski ponavljati evroreformske fraze, ali i pokazuje opoziciji kako je aktivnijim stavom moguće pobediti vladajući režim.

 
Politički život

Naši „dragi“ susedi

Mladen Đorđević   
nedelja, 13. decembar 2009.

Nastup hrvatske delegacije i stav hrvatskog državnog vrha još jednom je pokazao da je njena politika suprotna osnovnim interesima Srbije, a da je njen državni vrh spreman na sve da bi ostvario korist na račun Srbije i naneo nam što veću štetu.

 
Politički život

Odmrzavanje politike

Radenko Tošić   
subota, 12. decembar 2009.

Kad se, samo, sjetimo svega onoga što je pratilo stupanje na snagu Prelaznog sporazuma, koja su lica učestvovala u tragikomediji i šta je sve rečeno, ostaje nam, jedino, da dignemo ruke od politike i posvetimo se pecanju.

 
Politički život

Centralizovana decentralizacija

Marinko M. Vučinić   
petak, 11. decembar 2009.

Tvrditi sada da su to ne toliko važni lokalni izbori koji ne utiču na celokupno biračko telo vrhunac je političkog licemerstva. Da je Demokratska stranka pobedila na ovim izborima, to bi bilo tumačeno kao trijumf evropski orijentisane Srbije.

 
Savremeni svet

Nobelova nagrada za mir za rat

Dimitri K. Sajms   
petak, 12. decembar 2008.

Bilo je sramotnijih izbora za Nobelovu nagradu za mir od ovogodišnjeg laureta, ali ne i nelogičnijih. Iako zvanično poznat po dugoj karijeri posredovanja u svetskim konfliktima, u skorije vreme Marti Ahtisari najpoznatiji je po svojoj pogubnoj ulozi u pripremi nezavisnosti Kosova.

 
Savremeni svet

Skandal sa Nobelom za Ahtisarija

Jan Oberg   
petak, 12. decembar 2008.

Nobelov komitet sastavljan od amatera je implicitno dao Nobelovu nagradu nekom ko predstavlja suštu suprotnost Nobelovoj viziji i njegovoj poslednjoj volji, i nagradio suprotstavljanje normama iz Povelje UN o miru mirovnim sredstvima.

 
Savremeni svet

Crvena zora postpetrolejskog doba

Milan Milošević   
ponedeljak, 08. decembar 2008.

Kakav bi mogao biti svet 2025. kad steknu punoletstvo deca koja se sada rađaju? U mnogim društvima do 2025. možda neće biti jedinstvenog političkog identiteta – kao što su državljanstvo i nacionalnost.

 
Savremeni svet

Novinari kao špijuni

Milan Vučković   
nedelja, 07. decembar 2008.

Obaveštajni termin „operacija u medijima“ označava širenje dezinformacija sa ciljem slabljenja protivničke pozicije. Kod obaveštajnih službi ovo predstavlja posebno izazovnu mogućnost.

 
Savremeni svet

Rusija rizikuje da postane pustara

Zbignjev Bžežinski   
petak, 05. decembar 2008.

Kada bi Sjedinjene Države bile zemlja centralizovana koliko Rusija, onda nikada ne bismo imali Kaliforniju i Njujork. Prestonička birokratska elita voli da parazitira na provincijskim regionima.

 
Politički život

Misionarska inteligencija u današnjoj Srbiji

Slobodan Antonić   
sreda, 05. februar 2003.

Simptome ovakvog misionarstva u Srbiji posle Miloševića mislim da možemo naći u delu inteligencije koji nije prevelik, ali je poprilično uticajan, naročito među medijskom, kulturnom pa i političkom (pod)elitom.

 
Savremeni svet

Svetska kriza

Živadin Jovanović   
četvrtak, 04. decembar 2008.

Kriza neokonzervativnog i neoliberalnog sistema je duboka i sveobuhvatna. Ona je strukturna, obuhvata ekonomiju, političko uređenje koje je sve više ljuštura od demokratije, moral i sukob proklamovanih i stvarno važećih društvenih vrednosti.

 
Savremeni svet

Melodrama na svetskoj sceni

Srđa Triković   
sreda, 03. decembar 2008.

Za Srbe imenovanje Hilari Klinton predstavlja krajnje neprijatnu vest. Ona se diči ulogom koju je, po sopstvenom, tvrđenju, igrala u donošenju odluke o bombardovanju Srbije marta 1999. godine.

 
Savremeni svet

Karterov naslednik?

Nikolas K. Gvozdev   
utorak, 02. decembar 2008.

U slučaju da uspe, Obama će postati novi Frenklin Delano Ruzvelt (koji je takođe uspešno odigrao kartu “tima rivala” u spoljnim poslovima). Ako ne uspe, Obama će postati politički naslednik DŽimija Kartera.

 
Savremeni svet

Srpski obamisti i istorijski poraz Srbije

Branko Radun   
utorak, 25. novembar 2008.

Obama je medijski proizvod kreiran za unutrašnju i spoljnu upotrebu i on neće dovesti do značajnije spoljnopolitičke promene. Drugo je pitanje zašto neko ovde sistematski seje lažne nade kako će nam Obamin izbor za predsednika pomoći oko Kosova.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 381 od 416

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner