Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Platani Manja Vukotića (2) ili šta (ni)je znao Koštunica?

Đuro Bilbija   
četvrtak, 15. april 2010.

Sam Koštunica se odreče političke večitosti kad smože snage da vrati mandat narodu, ali je moguće da  neki oko njega, poverovaše 2006. da će im Šekspirova večito jesti iz ruke.

 
Politički život

Žikina šarenica

Željko Tomić   
sreda, 14. april 2010.

Autor poziva na istorijski dogovor o trajnom ujedinjenju pokrajina Srbije i Vojvodine u Saveznu Republiku Srbiju. Berisavljević apeluje na promenu stanja kolektivne političke svesti, pre svega srpskog naroda, kako bi se pristupilo radikalnim ustavnim reformama

 
Politički život

Dobrovoljna predaja umesto hapšenja

Dragana Matović   
subota, 10. april 2010.

Nemojmo da se pitamo šta ova deklaracija donosi nama. To je jasno kao dan. Ali jesmo li razmislili šta ova deklaracija donosi njima? Ne, ne mislim na žrtve i porodice srebreničkog pokolja. Mislim na one koji su deklaraciju tražili.

 
Politički život

Kompradori

Slobodan Antonić   
petak, 09. april 2010.

Kompradori su, u 19. veku, bili Kinezi koji su pomagali stranim trgovcima u osvajanju i eksploataciji kineskog tržišta. Ali, zlu reputaciju kompradori su stekli prvenstveno zato što je glavni artikal koji su Kinezima preprodavali bio – opijum.

 
Savremeni svet

Pobeda desnice na EU izborima

Borislav Đaković   
petak, 12. jun 2009.

Pored opadajuće izlaznosti i rasta umerene desnice, još nešto je postalo vidljivo: rast evroskepticizma i ekstremnije desnice. Takva situacija je dovela do, kako su neki nazvali, fenomena „samomrzećeg parlamenta“, jer nikada više anti-EU poslanika EP neće imati.

 
Savremeni svet

Šezdeset odsto Francuza ne mari za Evro-parlament

Mila Alečković-Nikolić   
četvrtak, 11. jun 2009.

Izbori u Francuskoj pokazali su da razočarane ljude trenutno interesuje jedino eko-sistem koji nije potpuno zatrovan i jačina konca njihovih budućih zakrpa u siromaštvu i krizi koja stiže. Politička Evropa tehnokrata i bankara uopšte ih ne zanima.

 
Savremeni svet

Za evropsku javnost

Jirgen Habermas   
sreda, 10. jun 2009.

Evropske teme moraju da budu pravovremeno predmet javne rasprave u svakoj zemlji ponaosob. Ne bismo smeli evropsku javnost da zamislimo hijerarhijski kao jedan novi sloj iznad nacionalnih javnosti. Reč je o umrežavanju samih ovih javnosti. Nacionalne novine i mediji moraju se otvoriti jedni za druge.

 
Savremeni svet

Zašto desnici tako dobro ide u Evropi?

En Eplbaum   
utorak, 09. jun 2009.

Uspeh evropskog desnog centra u vreme trenutne krize dokazuje da ima nečeg u njihovoj političkoj formuli. Oni su fiskalno konzervativni. Ako nisu socijano liberalni, oni su bar usmereni ka centru.

 
Savremeni svet

Novi početak

Barak Obama   
ponedeljak, 08. jun 2009.

(Govor Baraka Obame u Kairu)
Došao sam ovamo da tragam za novim početkom među SAD i muslimanima širom sveta; početkom koji je zasnovan na uzajamnim interesima i poštovanju; početkom koji se zasniva na istini da Amerika i Islam nisu uzajamno isključivi, i da ne treba da budu takmaci.

 
Savremeni svet

EU oligarsi pomažu jačanje ekstremne desnice

Frenk Furedi   
petak, 05. jun 2009.
Lideri Evropske Unije mrze izbore za Evropski parlament. Zašto? Zato što ta karikatura demokratskog odlučivanja razotkriva prezir koji Evropljani gaje prema oligarhiji koja vodi EU.
 
Savremeni svet

Šašava istraga o Iraku

Sajmon DŽenkins   
petak, 19. jun 2009.

Teško je videti šta se još može saznati o ovoj velikoj, glupoj i neodgovornoj grešci. Međutim, postoji jedan drugi rat koji zahteva da bude istražen. Kada bi ovaj kabinet, ili ova opozicija bili ozbiljni prema istragama o ratovima, onda bi odmah došlo do istrage o onom iračkom sinu – ratu u Avganistanu.

 
Savremeni svet

Nova iranska revolucija? Puste želje

Mik Hjum   
petak, 19. jun 2009.

Politička slabost opozicionog pokreta i konzervativizam opozicionih vođa koji su i sami pripadnici islamističke elite, ukazuju da ishod neće biti politička revolucija kakva je potrebna za neke dalekosežnije promene u Iranu.

 
Savremeni svet

Estonizacija Estonije i integracija ruske manjine

Vladislav B. Sotirović   
sreda, 17. jun 2009.

Istorijski, strategija borbe estonskog nacionalnog identiteta se svodila na odbranu od germanizacije, švedizacije i rusifikacije kako bi se sačuvao etnički karakter jezika i kulture ove specifične etnolingvističke nacije u Evropi. 

 
Savremeni svet

Prag evropskog partnerstva i ruskog strpljenja

Radovan Kalabić   
subota, 13. jun 2009.

Ako Brisel ima iskrenu nameru da pomogne, dodao je ruski predsednik, onda samo treba da plati dugove Ukrajine. Do tada Havijer Solana ima priliku da prouči poklonjenu geografsku kartu na kojoj je EU ucrtana tek kao neznatni okrajak evroazijskog kontinenta.

 
Politički život

Platani Manja Vukotića

Đuro Bilbija   
sreda, 07. april 2010.

Zajedno sa MMV bio sam 28. decembra 2002. kod Đinđića, u njegovoj rezidenciji na Dedinju, i imao priliku da čujem poverljive instrukcije koje je on tada dao povodom moguće prodaje „Novosti“.

 
Politički život

U Brisel mi verujemo

Milan Damjanac   
utorak, 06. april 2010.

Dakle, potrebna je istinska vera a ne racionalno promišljanje. Potrebna je poslušnost i pokornost. Ukoliko budemo istrajni u politici pokoravanja, naši i neprijateljski ciljevi će se poklopiti. Time neizostavno dokazujemo da smo najiskreniji vernici.

 
Politički život

Identitet kao neprijatelj globalizma

Dragan Mitrović   
nedelja, 04. april 2010.

Iza prohujale skupštinske rasprave o Srebrnici ostali smo razgolićeni u svim svojim starim podelama, kao posle letnje oluje koja nas na otvorenom prostoru zatiče nespremne zadižući, cepajući i kvaseći naše nove i najnovije političke odežde.

 
Politički život

Posle priznavanja krivice slede zahtevi za odštetu

Stefan Karganović   
četvrtak, 01. april 2010.

Činjenica da se tokom dvoipomesečne javne rasprave o bošnjačkoj deklaraciji niko od predlagača uopšte nije ni bavio srpskim žrtvama, niti je uložio trud da o njima pripremi tekst bilo kakve vrste, sada je jasno isplivala na videlo.

 
Politički život

Srbija i regionalna saradnja na zapadnom Balkanu

Radoman Jović   
četvrtak, 01. april 2010.

Pozivanje na liderstvo je dobro ako je potkrepljeno unutrašnjom političkom stabilnošću. Ali kakvo je to liderstvo države Srbije ako u rešavanju problema KiM i pitanjima regionalne saradnje prepuštamo inicijativu drugima a mi se borimo sa posledicama?

 
Politički život

Politički komesar Jelko Kacin otkrio je karte

Stefan Karganović   
sreda, 31. mart 2010.

Jasno je da se iza rezolucije – koja je predložena pod firmom predsednika Tadića – nalazi u stvari neko drugi i da je, samim tim, to mera koja služi tuđem interesu. Ona može da bude samo u funkciji politike onih koji su je naručili ili naredili.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 388 od 431

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner