Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Negativni efekti integracije Srbije u EU

Dejan Mirović   
ponedeljak, 05. oktobar 2009.
Nikakve studije i kampanje ne mogu sakriti tu istinu. Ona će pre ili kasnije biti jasna i srpskim građanima. Tada će oni koji obmanjuju svoj narod zarad ličnih interesa morati da odustanu od politike koja se zasniva na frazama o nekakvom briselskom „raju“.
 
Politički život

Demokratski Račak

Vasilije Mišković   
nedelja, 04. oktobar 2009.

Možda na taj način i po tu cenu Tadić i može kupiti malo vremena kod onih koji mu sada aplaudiraju dok za njihov račun obavlja prljavi posao. Ali ne može kupiti njihovu milost, niti spasiti svoju dušu. A kad kosa ponovo dođe do njega, više neće biti nikog da ga brani. Ili makar da za njim žali.

 
Politički život

Za kim sveće (ne) gore?

Damir Marinović   
subota, 03. oktobar 2009.

Zašto nismo krenuli u protestnu šetnju protiv nasilja za neku žrtvu među nama? Zašto nam je bilo potrebno stradanje stranog državljanina kao inicijalna kapisla za pokretanje masovnih protesta? Duboko saosećam bol porodice, ali me još više boli neosetljivost Srba za stradanje svojih sugrađana.

 
Politički život

Promišljeno ubistvo devojčice u Avganistanu

Vladimir J. Konečni   
petak, 02. oktobar 2009.

Ubistvo devojčice u Avganistanu dogodilo se 23. juna 2009. i čitava stvar je od tada zataškavana. Naravno mi smo bolji, mi smo duševniji, mi smo dublji, mi više patimo. Kakva fenomenalna iluzija, kakva samo-laž, kakva neverovatna glupost prihvatanja vladajuće dogme.

 
Politički život

Lov na veštice

Vladimir Jevtić   
petak, 02. oktobar 2009.

Kod nas se ne govori samo o obračunu protiv huligana, kriminalaca i nasilnika, već se anatemišu nacionalistički pokreti iz suštinski političkih razloga. U slučaju Tatonove smrti ne sme biti politizacije jer je reč o zločinu koji se mora tretirati tako i nikako drugačije.

 
Politički život

Bez komentara

NSPM   
četvrtak, 01. oktobar 2009.

Od preko dve i po hiljade komentara na ova tri sajta, izdvajamo neke koji su karakteristični, ili preporučeni od strane ostalih posetilaca. Radi autentičnosti, prenosimo ih u originalnom obliku, sa svim pravopisnim i gramatičkim greškama.

 
Politički život

Srbija krši Bečke konvencije

Božo Bjelak   
četvrtak, 01. oktobar 2009.

Ambasadori iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke se već godinama direktno mešaju u politiku Srbije. Život svih nas je zavisio i zavisi od njihovih aktivnosti i izjava. Srbija poslednjih godina krši Bečke konvencije, diplomatske i konzularne, jer toleriše neprimereno ponašanje stranih diplomata.

 
Politički život

Iznad preletačkog gnezda

Branko Radun   
sreda, 30. septembar 2009.

Kako je očigledno da u našoj politici ima sve manje morala tako su i preletači sve učestaliji i preletanje postaje sve lakše. U tom pogledu smo ispred modernih zapadnih demokratija, to jest kod nas je „moralna supstanca“ koja podmazuje sistem brže iščilela iz političke mašinerije.

 
Politički život

Šta to beše suverenitet?

Slavko Živanov   
ponedeljak, 28. septembar 2009.

Da bismo bili sigurni da li se neki stranac meša, ili se ne meša u naša unutrašnja pitanja trebalo bismo da vidimo jasnu granicu sopstvenog suvereniteta. Gde je ta granica i šta je naš suverenitet, bitnija su pitanja od promene naziva ulica, pa čak i stanja šokiranosti diplomata. 

 
Politički život

„Spomen obeležje“ podupire hrvatsku tužbu protiv Srbije

Branislav Kostić   
ponedeljak, 28. septembar 2009.

Reč je o „obeležju“ koje bi trebalo da podseti da su se na ovim mestima nalazili „koncentracioni logori“ u kojima su stradali Hrvati koje je u vreme ratnih zbivanja, devedesetih godina, zarobila JNA, tada još jedina legitimna vojna sila na prostorima bivše Jugoslavije.

 
Savremeni svet

Američki tromb u ruskom krvotoku

Radovan Kalabić   
subota, 30. avgust 2008.

Danas je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili najusamljeniji čovek na svetu. U eshatološkom smislu on je napušteniji i od Sadama Huseina u trenutku dok bivšeg iračkog predsednika, uz uvrede i psovke, vode na vešala.

 
Savremeni svet

Pax Americana odlazi u istoriju

Dragomir Anđelković   
subota, 30. avgust 2008.
Svet više nije onakav kakav je bio pre ruskog priznavanja republika koje su se otcepile od Gruzije. Više liči na onaj koji je postojao na prelazu iz 19. u 20. vek.
 
Savremeni svet

Kraj “američke ere”

Slavoj Žižek   
subota, 30. avgust 2008.
Posredi je zapravo budućnost međunarodne zajednice – nova pravila koja će je regulisati i koja će odrediti novi svetski poredak.
 
Savremeni svet

Maj '68 viđen iz Francuske

Mila Alečković-Nikolić   
nedelja, 11. maj 2008.

Počelo je u Francuskoj. U zemlji Klovisa, Kapeta i antipapizma, Luja 14., Jovanke Orleanke, Komune, Revolucije, terora, giljotiniranog Luja 16, kontrarevolucije, Fronde... i najzad, maja ‘68. Prvo se zatresao Latinski kvart na levoj obali Sene.

 
Savremeni svet

In memoriam: Robert DŽejms Fišer

Ivan Marković   
sreda, 14. maj 2008.

U životu Roberta DŽejmsa Fišera, od milja zvanog Bobi, postojale su tri etape, ključne tačke koje su ga odredile kao ličnost i pojavu: dolazak na svetski tron u Rejkjaviku 1972., povratak na scenu u Jugoslaviji i hapšenje na aerodromu Narita.

 
Savremeni svet

Amerika se nalazi u fazi poznog Rima

DŽon Vajthed   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Kako su primetili neki kritičari, velika carstva se skoro uvek suočavaju sa izborom u toku svog širenja: da nastave rast i time rizikuju propast republike i demokratije, ili da se odupru daljem širenju.

 
Savremeni svet

Kejganovi snovi

Nikolas K. Gvozdev   
četvrtak, 15. maj 2008.

Najnovija knjiga Roberta Kejgena, Povratak istorije i kraj snova (The Return of History and the End of Dreams), razmatra niz problematičnih trendova – uključujući povratak Rusije, uspon Kine i jenjavanje trećeg talasa demokratizacije.

 
Savremeni svet

Kavkaski rat za kaspisjku naftu

Dušan Kovačev   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Gruzijski «ružičasti revolucionari» nisu Kobi ni za mali prst. Jedno im je zajedničko: ni u njihovoj revoluciji, kao ni u Staljinovoj nema demokratije.
 
Savremeni svet

Globalna anketa: Jaz između demokratije u teoriji i praksi

DŽim Loub (Jim Lobe)   
petak, 16. maj 2008.

Osnovno demokratsko načelo da ''volja naroda treba da bude osnova za autoritet vlasti'' podržavaju ogromne većine širom sveta, prema značajnoj novoj anketi koja obuhvata preko 17.000 punoletnih ljudi u 19 zemalja. Velike većine anketiranih takođe smatraju da se njihove vlasti ne drže tog načela.

 
Savremeni svet

Medved se budi

Morton Abramovic   
petak, 15. avgust 2008.

Ali, najopasniji koncept je kada pomislite da je vreme stalo, a istorija vas proglasila pobednicima. Nekontrolisana ekspanzija NATO-a u devedesetim – često uz kršenje obećanja datih Rusiji – bila je glavna manifestacija preovlađujućeg raspoloženja.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 388 od 416

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner