Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Konačni Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine

Vlada Republike Srbije   
petak, 06. novembar 2009.
AP Vojvodina, kao regija u kojoj se tradicionalno neguju evropski principi i vrednosti, može biti član evropskih i svetskih udruženja regiona i u okviru svoje nadležnosti može osnovati predstavništva u regionima Evrope.
 
Politički život

Britanski Šešelj i srpska demokratija

Jovana Papan   
četvrtak, 29. oktobar 2009.

Kako to da se određeni stavovi smatraju s jedne strane toliko opasnim i uticajnim da ih treba potisnuti i zabraniti, a sa druge nedovoljno ozbiljnim da bi se sa njima polemisalo? Paradigmatičan je primer organizacija poput Nacionalnog stroja ili Obraza. 

 
Politički život

Iz blata u blato

Mladen Đorđević   
četvrtak, 29. oktobar 2009.

Pojedine afere jesu otkrivane zahvaljujući „Kuriru“, ali pitanje je zašto, kada i u čijem interesu. Svakako ne u interesu čitalaca i javnosti, a da bi se uočio stav novina ovakvog tipa, ne treba pratiti samo o čemu pišu, već o čemu i o kome ne pišu. Jadna je zemlja u kojoj „Kurir“ raskrinkava afere i postaje simbol slobodne reči. 

 
Politički život

Vojvodina i gej parada kao novi uslovi?

Slobodan Antonić   
četvrtak, 29. oktobar 2009.

Nema konačne liste dostižnih i ispunjivih uslova koje neka zemlja treba da ostvari da bi briselska birokratija bila zadovoljna. Sve je prepušteno njenoj samovolji i njenom diskrecionom pravu da ubacuje nove kriterijume na koje se ne možete žaliti.

 
Politički život

Srbija na vetrometini

Božo Bjelak   
sreda, 28. oktobar 2009.

Ruski ambasador u svom ponašanju meri svaku izgovorenu reč. Uoči posete primio je preživele borce koji su zajedno sa crvenoarmejcima oslobađali Beograd. Pitao ih je: „Vi ste se borili za oslobođenje Beograda, zašto se onda toga stidite?“ 

 
Politički život

Lažni rusofili i iskreni rusofobi

Miodrag Zarković   
utorak, 27. oktobar 2009.

Jasno je da su od lažnih rusofila ipak gori, zlokobniji i štetniji – iskreni rusofobi. Ovi koji nas ubeđuju da su Rusi krivi zbog toga što: 1) ne uklanjaju neeksplodirane NATO bombe; 2) smatraju Srbiju mlađim bratom, i 3) imaju niskog predsednika.

 
Politički život

Srbija između Rusije, EU i SAD

Mladen Đorđević   
ponedeljak, 26. oktobar 2009.

Rusiji je važno da članstvo Srbije u EU ne predstavlja smetnju učvršćivanju odnosa sa Srbijom, jer joj je u interesu da u EU bude što više zemalja s kojima je kulturno i istorijski povezana, s kojima može da napravi ravnotežu prema članicama EU koje su joj manje naklonjene.

 
Politički život

Novi stil i upotreba „meke moći“

Dragan Bisenić   
subota, 24. oktobar 2009.

Istinska inovacija jeste potpisivanje sporazuma o otvaranju zajedničkog rusko-srpskog „humanitarnog centra“ u Nišu. Američka baza „Bondstil“ udaljena je svega pedesetak kilometara od ove lokacije na kojoj će se graditi rusko, pa makar i humanitarno prisustvo u regionu.

 
Politički život

Selektivnost govora mržnje

Marinko M. Vučinić   
petak, 23. oktobar 2009.

U prećutkivanju je osnovni problem kada se raspravlja o govoru mržnje, u ideološkoj ostrašćenosti, isključivosti i uspostavljenom monopolu. Govor mržnje se ne primećuje u sopstvenim redovima, on je samo u stavovima protivnika.

 
Politički život

Sinovi, sinovci i usvojenici Srbije

Zoran Grbić   
četvrtak, 22. oktobar 2009.

Hvala "Mladima" na publicitetu (iako nepotrebnom), ali više bih voleo da sam ostao samo optuženik Helsinškog odbora. Oni su barem odrasli. Imao sam ja i puno boljih tekstova, pa na njih "mladi'' i njihovi ideološki vršnjaci nisu reagovali.

 
Savremeni svet

Reganove imitacije

Nikolas Gvozdev   
utorak, 22. april 2008.

Većina republikanaca – i dobar deo demokrata tvrdi da je jedan od razloga za uspeh Reganove spoljne politike bila njegova sposobnost da balansira između vernosti američkim idealima i razumevanja strateških interesa zemlje.

 
Savremeni svet

Kriza je srušila fasadu evropskog jedinstva

Mik Hjum   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Kriza je srušila fasadu evropskog jedinstva, a vlade se vraćaju nacionalnim državama kako bi zaštitile sopstveni kapitalizam. Šta se desilo sa novom epohom evropskog jedinstva u koju je trebalo da uđemo, kako su tvrdili naši lideri?

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (I deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
četvrtak, 24. april 2008.

Neinventivni činovnici iz Vašingtona i Brisela ponavljaju da njihovo viđenje statusa Kosova i Metohije važi samo za tu situaciju i ne može da se primjenjuje na ostale teritorijalne sporove u svijetu.

 
Savremeni svet

Medved protiv anakonde: obrisi asimetričnog odgovora

Jurij Barančik   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Rusija može da odgovori na razmeštanje elemenata američkog protivraketnog štita u Istočnoj Evropi, kao i na američki intervencionizam u bivšim sovjetskim republikama tako što će uspostaviti vojno prisustvo na putevima isporuke nafte.

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (II deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
petak, 25. april 2008.

Ko god da pobijedi, biće najgori predsjednik u američkoj istoriji. Iz srpskog ugla gledano, McCain, koji je fanatičan kada je u pitanju američki imperijalizam, mogao bi biti najgori kandidat.

 
Savremeni svet

Kako osvojiti Nobelovu nagradu za mir – Al Gor je uspeo, možete i Vi!

DŽes Voker   
sreda, 15. oktobar 2008.

Iz arhive NSPM (16.10.07)

U poslednjoj deceniji, Al u Gor u je uspelo da osvoji trostruku krunu – osvojio je Oskara, Nobelovu nagradu za mir i (mada se ovo osporava) Floridu.

 
Savremeni svet

I Cobela za Nobela

Saša Gajić   
sreda, 15. oktobar 2008.

U svetu u kome se stvari svakodnevno prikazuju suprotnim od onoga što jesu, gde se sve češće, do stepena neprepoznatljivosti, vrše zamene teza, dodeljivanje Nobelove nagrade za mir Martiju Ahtisariju predstavlja sasvim očekivanu pojavu. 

 
Savremeni svet

Dobro došli u multipolarni svet

Vilijam Montgomeri   
ponedeljak, 28. april 2008.

Šta zajedničko imaju Kosovo, olimpijska baklja, teroristički napadi na Sjedinjene Države od 11. septembra, japanski lov na kitove i hipotekarna kriza? Odgovor je da sve ove situacije uobličava i utiče na njih multipolarni svet u kojem živimo.

 
Savremeni svet

Nobel Ahtisariu i NATO-u

Živadin Jovanović   
ponedeljak, 13. oktobar 2008.

Marti Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir. To je sada činjenica. Ali, da li su time dobile ideje mira i prestiž Nobelovog komiteta? 

 
Savremeni svet

I za Obamu i za Mekejna, odlazak iz Iraka ne sme značiti predaju

Marko Savković   
petak, 10. oktobar 2008.
Moguće je da situacija u Iraku ne bude faktor koji će odlučiti ishod trke za predsednika SAD.
 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 385 od 416

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner