Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

"Nas i Rusa 300 miliona"

Slavoljub S. Lekić   
petak, 09. januar 2009.

Rusija, nasuprot očekivanjima, preživljava čitav dvadeseti vek, mada na ivici ponora. Čak je nije uništila ni nesreća kakva je bila Revolucija. Rusko i nerusko stanovništvo zadržavalo je nužno jedinstvo države i uzdiglo je u rang prvorazredne sile.

 
Savremeni svet

Teroristička akcija u Bombaju: 9. nije 11.

Arundati Roj   
ponedeljak, 05. januar 2009.

Jedini način da suzbijemo terorizam (bilo bi naivno ako bih rekla da mu možemo stati na put) jeste onaj koji podrazumeva da pogledamo čudovište u ogledalu. Trenutno smo na raskršću. Na jednom putokazu piše „Pravda”, a na drugom „Građanski rat”.

 
Savremeni svet

Savremeni ruski konzervatizam: ideologija „Jedinstvene Rusije“

Andrej Mitić   
sreda, 31. decembar 2008.
Krunišući Putinov „zlatni vek“, partija „Jedinstvena Rusija“ pretenduje da okonča gotovo stogodišnju „odiseju“ ruskog duha, povratkom zdravom idejnom jezgru koje sabira temeljne vrednosti ruske političke kulture.
 
Savremeni svet

Neizvesnost u Moskvi

Dimitri K. Sajms   
petak, 26. decembar 2008.

Dobre su šanse da će ruske rezerve biti dovoljne da se preživi 2009. godina, da je ruski politički sistem dovoljno stabilan i da će mogućnost novog početka sa SAD koji nudi Obamina administracija biti dovoljan da odgovori Moskvu od preuzimanja rizika u odnosima sa SAD.

 
Savremeni svet

Ukrajina: Rusini i povratak Rusije

Stratfor   
petak, 26. decembar 2008.

Nije nikakva tajna da Rusija radi na tome da uveća i konsoliduje sopstveni uticaj u Ukrajini. Rusini su na takvom strateškom mestu da bi njihovo odvajanje moglo praktično uništiti izglede već oslabljene Ukrajine da održi političko jedinstvo.

 
Savremeni svet

Da li će Demokratska stranka vladati još 20 godina?

DŽerom Karabel   
četvrtak, 18. decembar 2008.

Ove tendencije ukazuju da većina koja se okupila oko demokrata 2008. ima dobre izglede da ojača na sledećim izbornim nadmetanjima. Naravno, određeni faktori koji su doprineli pobedi Obame na sledećim izborima neće biti aktuelni.

 
Savremeni svet

Hilarin nuklearni kišobran

Dag Bendou   
četvrtak, 18. decembar 2008.

Nuđenje nuklearnog kišobrana Izraelu je neznatno skraćena verzija kampanjskog obećanja Hilari Klinton, prve suparnice Baraka Obame, sada imenovane za državnog sekretara. Ona je otvoreno izjavila: „Iran mora da zna da bi napad na Izrael izazvao snažan odgovor.“

 
Savremeni svet

Čuvajte se novog globalizma i pozdravite predstojeću pobunu regionalista

DŽastin Rejmondo   
sreda, 17. decembar 2008.
Graničari slobode u ovoj globalističkoj budućnosti biće novi regionalisti, secesionisti, pobornici Kaskadije, Vermont-republike, i prava Pridnjestrovlja da ide sopstvenim putem. Gigantizam je taština, i to fatalna.
 
Savremeni svet

Evropa u Africi

Marko Savković   
ponedeljak, 15. decembar 2008.

Za sada samo deklarativna osuda nasilja navela je mnoge da pomisle kako bi, da je kojim slučajem Kongo na Balkanu ili Bliskom Istoku, a ne u Africi, reakcija međunarodne zajednice pritisnute opštim zgražavanjem bila brža.

 
Savremeni svet

Kako je strana pomoć uništila Afriku

Martin Durkin   
petak, 12. decembar 2008.

Pomoć koja stiže u Afriku ide ili vladajućim elitama ili njihovim poslušnicima, ili u nekim slučajevima, u zapanjujuće malim količinama, stiže do onih kojima je namenjena.

 
Politički život

Naši „dragi“ susedi

Mladen Đorđević   
nedelja, 13. decembar 2009.

Nastup hrvatske delegacije i stav hrvatskog državnog vrha još jednom je pokazao da je njena politika suprotna osnovnim interesima Srbije, a da je njen državni vrh spreman na sve da bi ostvario korist na račun Srbije i naneo nam što veću štetu.

 
Politički život

Odmrzavanje politike

Radenko Tošić   
subota, 12. decembar 2009.

Kad se, samo, sjetimo svega onoga što je pratilo stupanje na snagu Prelaznog sporazuma, koja su lica učestvovala u tragikomediji i šta je sve rečeno, ostaje nam, jedino, da dignemo ruke od politike i posvetimo se pecanju.

 
Politički život

Centralizovana decentralizacija

Marinko M. Vučinić   
petak, 11. decembar 2009.

Tvrditi sada da su to ne toliko važni lokalni izbori koji ne utiču na celokupno biračko telo vrhunac je političkog licemerstva. Da je Demokratska stranka pobedila na ovim izborima, to bi bilo tumačeno kao trijumf evropski orijentisane Srbije.

 
Politički život

Centralizacija stranaka i decentralizacija Srbije

Milovan Balaban   
četvrtak, 10. decembar 2009.

U Srbiji se od pojave višepartijstva stranke centralizuju, a država decentralizuje i rastače. Usled toga partijski dogovori, umesto ustavnih normi, postaju „garanti“ vitalnih nacionalnih prioriteta uključujući i opstanak države.

 
Politički život

„Korisni idiot“ Druge Srbije

Slobodan Antonić   
četvrtak, 10. decembar 2009.

Basara ima funkciju „korisnog idiota“, koji se upotrebljava kao „ratni ovan“ prilikom juriša na institucije, simbole i predstavnike „srpskog nacionalizma“. Niti je Basara, u svojoj suštini, hrišćanin i desničar, niti je Druga Srbija, u svojoj suštini, evropska i racionalistička.

 
Politički život

Boris Tadić i suverenitet Srbije

Boba Borojević   
utorak, 08. decembar 2009.

Tadić i njegova vlada mogu da se pravdaju da ih je narod Srbije podržao u želji da se Srbija jednog dana učlani u EU. Ali Srbija nikad nije pristala, niti dala mandat Tadiću da trampi Kosovo i Metohiju i Vojvodinu za nekoliko bezviznih putovanja po EU.

 
Politički život

Državnost u zagradi

Bogdana Koljević   
ponedeljak, 07. decembar 2009.

Povodom teksta Dušana Pavlovića „Ni država, ni autonomija“

Suprotno tvrdnjama autora – a u skladu sa konsekvencama njegovih reči da „opozicija tvrdi da je stanje gore nego što jeste“ a „vlada da je bolje“ – jaz između pozicije i opozicije produbljen je donošenjem ovakvog statuta.
 
Politički život

Državna revizija, izvršna vlast i snaga parlamenta

Marinko M. Vučinić   
petak, 04. decembar 2009.

Čerupanje budžeta se može nastaviti, jer se pitanje odgovornosti ozbiljno i ne postavlja. Poreski obveznici mogu samo nemo da posmatraju kako se krčme poreski prihodi i krši zakonska procedura.

 
Politički život

Neodrživost strategije „dva koloseka“

Radoman Jović   
četvrtak, 03. decembar 2009.

Insistiranje na odvojenosti ova dva procesa, članstva u EU i statusa KiM, svakako će jednog dana doći u koliziju sa ispunjenjem kriterijuma iz Kopenhagena. Odluku EU da se u resor komesara za proširenje ukomponuje i susedska politika treba ozbiljno shvatiti.

 
Politički život

Ko to tamo donosi Statut?

Miodrag Zarković   
sreda, 02. decembar 2009.

Dva Bojana i jedan Nenad uveravaju kako nema potrebe da brinemo "jer u Vojvodini ne postoji separatizam". Prosto čovek ne može da se ne seti legendarne replike Taška Načića iz filma "Ko to tamo peva", kada uverava Paju Vujisića da mu je puška zakočena, a sekund kasnije probuši krov na autobusu.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 385 od 420

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner