Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Rupa na saksiji: Paralelna diplomatija i „ekonomski ambasadori“

Božo Bjelak   
sreda, 25. novembar 2009.

Slanje tzv. ekonomskih ambasadora upućuje na stvaranje kvazi-diplomatije. Ozbiljno je pitanje da li u diplomatsko-konzularna predstavništva direktno mogu biti „lansirani“ veliki poljoprivrednici ili uzorni direktori.

 
Politički život

Šampanjac i kavijar

Slavko Živanov   
petak, 27. novembar 2009.

U ovom trenutku krećemo se naravno ka Evropskoj uniji. I to ne samo ka EU, već ka onoj tvrdoj, američkoj struji unutar Evropske unije. U jednom trenutku izgledalo je da ćemo biti bar uz obe, međutim ponovo smo vraćeni i ujarmljeni kao kakvi dobri politički volovi.

 
Politički život

Patrijarh i drugosrbijanske strasti

Slobodan Antonić   
petak, 27. novembar 2009.

Nisu li građani Srbije, svojim divljenjem za patrijarha i njegov život, jasno stavili do znanja šta misle o sistemu koji nam se nameće, a u kome „svako gleda samo svoj interes“ i u kome je vrhovni moralni zakon „bespoštedna borba za opstanak“?

 
Politički život

Njegovo visočanstvo Jelko Kacin

Strahinja Bogdanović   
četvrtak, 26. novembar 2009.

Nema ničega spornog u tome da neko okarakteriše spoljnu politiku Srbije kao nepostojanu i problematičnu. Osim ako taj neko ne govori u ime EU. Koja ima jedne aršine za Kosmet, druge za RS, treće za Abhaziju i Južnu Osetiju, a sedamnaeste za Kataloniju i Škotsku.

 
Politički život

Čovek i Srbin kome su svi verovali

Marinko M. Vučinić   
utorak, 24. novembar 2009.

Za naše ljude je ovaj mimohod iskrenog poštovanja bio vid duhovnog pročišćenja, probudio je nacionalni ponos, otvorio je pitanje dostojnosti i doslednosti vere, moralnog autoriteta i duhovnog predvodništva.

 
Politički život

Kako su ispratili Patrijarha

NSPM   
subota, 21. novembar 2009.

Vrhunac licemerja bio je sam ispraćaj. Da se pokaže da je ovaj ispraćaj veći i od Brozovog, i od Đinđićevog, i od svakog mogućeg. Da je ideja sekularne države za navek sahranjena, da srećno hrlimo u teokratiju, piše u jednom od tekstova objavljenim na "E-novinama" i "Peščaniku".

 
Politički život

Može li pokrajina imati međunarodne granice

Živadin Jovanović   
subota, 21. novembar 2009.

Granice označavaju teritoriju na kojoj se vrši suverena vlast, na kojoj deluje aparat sa monopolom prinude. Može li pokrajina imati monopol prinude? Logično je da ne može, ali onda pokrajina ne može imati ni granice, već eventualno, administrativne granice.

 
Politički život

Kada je Vojvodine bilo, i kada (ni)je imala autonomiju?

Ljubomirka Krkljuš   
sreda, 18. novembar 2009.
Današnji bojovnici za autonomiju zaboravljaju da je to bila borba za elementarna nacionalna prava u tuđoj državi, gde je na delu bilo, naročito u drugoj polovini XIX veka, intenzivno pomađarivanje, te je ta borba bila i borba za goli opstanak Srba kao naroda.
 
Politički život

O jednom neprijatelju

Dragana Kanjevac   
sreda, 18. novembar 2009.

 Onda je prešao u Basarin kolumnistički opus postavši dugogodišnja muza njegovog stvaralaštva. Zenit crne slave doživljava posle napada na Brisa Tatona, kada na konferenciji gradonačelnik Đilas optužuje Vukadinovića zbog kolumne o zviždanju Marseljezi.

 
Politički život

«Rodoljupci» apeluju na Srbe sa Kosova

Zoran Avramović   
utorak, 17. novembar 2009.

Srpske muke se nastavljaju. Jedni zovu na jedinstvo i solidarnost nacionalnog bića, drugu ga bagatelišu i odlamaju parče po parče. Kada bi to radio samo inostrani faktor, bilo bi nam lakše u borbi za dostojanstveno postojanje.

 
Savremeni svet

Novi predsednik SAD: nada u Obamu ili obmanu?

Saša Gajić   
sreda, 05. novembar 2008.

Obama i Mek Kejn su, iz različitih ideoloških perspektiva, ustvari, išli ka istoj, umereno-objedinjavajućoj političkoj poziciji koja je vodila ka istim „sistemskim“ ponašanjima.

 
Savremeni svet

Dvojica kandidata različito shvataju borbu protiv terorizma

Lorens Korb   
utorak, 04. novembar 2008.

Senator Mekejn veruje da je Irak glavni front u borbi protiv terorizma, dok Senator Obama, pak smatra, da je najvažniji front u borbi protiv terorizma Avganistan.

 
Savremeni svet

Pogled kroz čarobne naočari

Slavoj Žižek   
ponedeljak, 03. novembar 2008.

Republikanski stratezi majstorski koriste mane liberalizma. Njihova „zabrinutost“ za siromašne pomešana je sa jedva prikrivenom ravnodušnošću, ako ne i prezirom, prema običnim radnicima, a politički korektan feminizam sa prikrivenim nepoverenjem prema ženama na vlasti.

 
Savremeni svet

Libertarijanski raj i promena

Vladimir Milutinović   
ponedeljak, 03. novembar 2008.

Ono što postoji u današnjem Iraku bi se moglo nazvati libertarijanski pakao, a libertarijanski raj je ideja da se ceo svet kreće ka istoj budućnosti koja će biti divna i za koju je potrebno samo da imamo što manje države.

 
Savremeni svet

Gde je mesto Ukrajini?

Andres Ortega   
sreda, 02. april 2008.

Ukrajinsko pitanje podiže tenzije. Rusija i Ukrajina imaju suviše bliske odnose, te bi perspektiva ulaska Kijeva u NATO mogla da izazove ozbiljne probleme. Postoji na stotine kilometara dodirnih tačaka između ove dve zemlje bez jasno određenih granica.

 
Savremeni svet

MekKejnov promašaj

Nikolas Gvozdev   
četvrtak, 20. mart 2008.

Senator DŽon MekKejn nastavlja da insistira na tome da će države koje imaju slične oblike vladavine imati iste interese koji se tiču njihove spoljne politike. „Liga naroda“ je bila žalostan neuspeh; zašto bi „Liga demokratija“ prošla bolje?

 
Savremeni svet

Biblija bez imejla

Vladimir Putin   
četvrtak, 03. april 2008.

Sramota je, ali ne koristim te tehnologije. Ne koristim čak ni telefon. Moji operateri, moje osoblje to čini za mene. Ali oni to tako dobro rade, da im zavidim. Nije važno koliko telefona imate. Kako možete izmeriti autoritet?

 
Savremeni svet

Kad je predsednik obezbeđen čovek

Dimitrije Medvedev   
subota, 05. april 2008.

Kad neko postaje šef države, a nije zaradio ni kopejke, to ostavlja loš utisak, doživljava se kao pretnja. Kao prvo, nije jasno šta je dotle radio, zašto, ako je tako pametan i dobar, nije uspeo da obezbedi sebe i porodicu.

 
Savremeni svet

Kako da napravite sopstvenu državu

DŽošua Kiting   
subota, 05. april 2008.

Pošto je Kosovo jednoglasno proglasilo nezavisnost i pošto mnoštvo entiteta koji teže nezavisnosti namerava da krene tim putem, možda ste i sami pomislili da je krajnje vreme da osnujete sopstvenu državu.

 
Savremeni svet

Prijatelj mog neprijatelja

Tomas Grejem   
utorak, 08. april 2008.

Nijedan od ovih koraka ne predstavlja koncesiju za Ruse niti nagradu za loše ponašanje, kako bi neki hteli da predstave. Sve to bi uticalo na cost-benefit analizu Rusije prema Iranu.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 383 od 416

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner