Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

Šta se desilo sa globalnim zagrevanjem?

Pol Hadson   
četvrtak, 22. oktobar 2009.

"Met ofis" predviđa da će u periodu od 2010. do 2015. bar polovina godina biti toplija od najtoplije zabeležene godine (1998). Skeptici se ne slažu. Zbog okeanskih i sunčevih ciklusa, kažu, čak se može desiti i period globalnog hlađenja.

 
Savremeni svet

Da li Turska napušta Zapad?

Soner Čađaptaj   
ponedeljak, 02. novembar 2009.

To je bio prvi put kako je turska vladajuća Stranka pravde i napretka (AKP) dopustila da se njena narastajuća antizapadna retorika prelije u spoljnopolitičku strategiju, a taj gest možda naznačava da je dalja saradnja Turske sa Zapadom daleko od toga da je zagarantovana.

 
Politički život

Savetodavno mišljenje kukavica

Stefan Karganović   
nedelja, 25. jul 2010.

Prividna trivijalnost postavljenog pitanja ne izvinjava skandaloznu trivijalnost ponuđenog rešenja. Pitanje nije najbriljantnije formulisano i ono odražava nepostojanje ma kakve sofistikacije u krugovima srpske diplomatije.

 
Politički život

„Mišljenje“

Ana Radmilović   
subota, 24. jul 2010.

Država priča kako nije odustala od borbe za Kosovo. Istina je da je odustala davno. I da ne sme da to kaže Srbima na Kosovu. Ni njima dole ni onima s druge strane administrativnog prelaza. Mišljenje suda u Hagu   jeste, na kraju krajeva, ono što ne bi trebalo da nas je iznenadilo.

 
Politički život

Sud jačega

Milan Damjanac   
subota, 24. jul 2010.

Najteže pada saznanje da smo sami isekli granu na kojoj smo sedeli. Srpska politika je doživela katastrofu, a odluka da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde može se uporediti sa izdajom srpskih nacionalih interesa, posebno ako se ima u vidu da smo znali da većina sudija dolazi iz zemalja koje su priznale Kosovo.

 
Politički život

Međunarodna "pravda" i "srpska politika"

Danilo Tvrdišić   
petak, 23. jul 2010.

Počinje nova era u međunarodnim odnosima koja silu prava zamenjuje pravom sile. Takvog stanja stvari treba da budu svesni svi koji se u našim političkim krugovima još uvek, kao davljenik koji se hvata za slamku, utopijski na pomenuto pravo oslanjaju.

 
Politički život

Građani i policija treba da budu na istoj strani

Slavko Živanov   
četvrtak, 22. jul 2010.

Sve duži novinski stupci i sve veći broj televizijskih serijala crnih hronika, zabrinjavajuća istraživanja i alarmantna statistika, pa i naše sopstveno iskustveno zaključivanje govori da imamo veliki problem sa pitanjima bezbednosti.

 
Politički život

Komadanje plus učlanjenje jednako je „rešenje“?!

Slobodan Antonić   
nedelja, 18. jul 2010.

Videli smo da su priznanje kosovske „države“, „Preševska dolina“ i ulazak u NATO, tri uslova koji se, zasada, nagoveštavaju Srbiji. Ako se sa proširenjem ove liste nastavi, možda ćemo na kraju da navijamo da mišljenje Haškog suda bude negativno po Srbiju.

 
Politički život

Veliki brat Janković

Mladen Đorđević   
petak, 16. jul 2010.

U "Uputstvu" se izričito navodi da kao uvredljivi i degradirajući nisu dozvoljeni ni pojmovi lezbijka (već lezbejka), peder, perverzni, nenormalni, seka persa, ženski petko, lezbača, topli brat, muškarača, seksualno devijantni, bolesni.

 
Politički život

Kraj zimskog sna

Milan Damjanac   
utorak, 13. jul 2010.

Srpskoj političkoj eliti predstoji težak period u kome će vlast morati da objasni narodu kako je i zašto politika za koju su glasali doživela krah. Međutim, ukoliko je verovati našem premijeru, sve je u najboljem redu. Neverovatna je istrajnost u održavanju ovog kolektivnog sna u životu.

 
Politički život

Kakvo pitanje - takav i odgovor!

Branislav Kostić   
ponedeljak, 26. jul 2010.

Jasno je, međutim, da ima mnogo razloga zašto je sve učinjeno nemuštim jezikom, a prvi se krije u činjenici da su naši ''pravni eksperti'' i vlast u celini bili pod uticajem onih koji odgovor nisu ni želeli, koji su i doveli do ''realnosti koju živimo''.

 
Savremeni svet

„Humanitarna intervencija“ – anatomija jedne obmane

Mile Savić   
utorak, 20. oktobar 2009.

Upotreba pojma „humanitarna“ intervencija i „humanitarni“ rat sa ciljem da se agresija protiv Srbije predstavi kao primer pravednog rata, treba da ima snagu presedana i obrasca za sve buduće ratove koje će voditi SAD i NATO.

 
Savremeni svet

Ko je Žan-Pjer Ševenman?

Mila Alečković-Nikolić   
utorak, 20. oktobar 2009.

Ševenman je jedan od retkih političara Zapada koji je umeo da dâ ostavku u trenutku kada se nije slagao sa politikom zemlje koju je predstavljao. Kao francuski ministar odbrane, odstupio je onda kada je Francuska uzela učešće u prvom ratu u zalivu, oštro se suprotstavljajući ovoj intervenciji. 

 
Savremeni svet

Rat je mir, neznanje je snaga

DŽon Pildžer   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.

Obama, taj zavodnik iz Čikaga – preko Harvarda – unajmljen je da povrati i obnovi ono što se u celom svetu naziva „liderstvom“.  Odluka Komiteta za Nobelove nagrade je neka vrsta otužnog obrnutog rasizma. Ona je uzvisila tog čoveka jedino zbog toga što je i on pripadnik jedne manjine.

 
Savremeni svet

Rusija i NATO

Zoran Milošević   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.

NATO je u Avganistanu suočen sa porazom, a to izaziva određene bezbedonosne i političke rizike za Rusiju. Otuda se predlaže saradnja, tako što bi se u rat u Avganistanu uključila i Rusija, međutim nije jasno šta NATO nudi zauzvrat. Rusija očekuje eliminaciju narko-bosova i borbu protiv islamskog terorizma.

 
Savremeni svet

Učitelj Amerike

Majkl Mur i Naomi Klajn   
petak, 09. oktobar 2009.

Ima nešto što se krčka pod površinom. Ne može se izbeći da provri bes onda kada je jedna od svakih osam hipoteka u zaostatku otplaćivanja, ili na prinudnoj prodaji, kada se svakih 7,5 sekundi objavljuje po jedna prinudna prodaja i kada nezaposlenost stalno raste. To će morati da dostigne kritičnu tačku.

 
Savremeni svet

Poraz demokratskog instinkta

Brendon O'Nil   
sreda, 07. oktobar 2009.

Nije glas irskog naroda onaj koji Kauen i zvaničnici EU poštuju, već njegova spremnost da da "pravi odgovor", da prihvati plan boljih od sebe, da radi kako mu se kaže. Kada su rekli "ne" onda su bili kopilad; kada su rekli "da" onda su dobre demokrate.

 
Savremeni svet

Komunisti će nam odrediti i budućnost

Slobodan Reljić   
utorak, 06. oktobar 2009.

Komunistička Kina je danas zemlja prema kojoj niko nema jakih emocija, a još manje jasnih predstava kako će izgledati svet u kome će ona biti lider. Kina ne pati od „sindroma nevoljenog deteta“ pa ne traži da je svi na svetu vole i ne ponaša se kao slon u staklarskoj radnji.

 
Savremeni svet

Kraj socijalizma

Jakob Hajlbrun   
četvrtak, 01. oktobar 2009.

Slobodne demokrate je u sjajnu pobedu na izborima u Nemačkoj vodio njihov predsednik Gvido Vestervele. Hrišćanski demokrata Angela Merkel će, u koaliciji sa Slobodnim demokratima, ostati na položaju kancelara, ali ona nije stvarni pobednik ovih izbora.

 
Savremeni svet

Duboka ideološka podeljenost Hrvatske

Vesna Škare-Ožbolt   
sreda, 30. septembar 2009.

Večita podela na partizane i ustaše, komuniste i antikomuniste, pa čak i podela na dinamovce i hajdukovce koja možda na prvi pogled izgleda nebitno, predstavlja veliki problem jer onemogućava postizanje konsenzusa oko opštih moralnih načela. 

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 383 od 429

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner