Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

Pobeda desnice na EU izborima

Borislav Đaković   
petak, 12. jun 2009.

Pored opadajuće izlaznosti i rasta umerene desnice, još nešto je postalo vidljivo: rast evroskepticizma i ekstremnije desnice. Takva situacija je dovela do, kako su neki nazvali, fenomena „samomrzećeg parlamenta“, jer nikada više anti-EU poslanika EP neće imati.

 
Savremeni svet

Šezdeset odsto Francuza ne mari za Evro-parlament

Mila Alečković-Nikolić   
četvrtak, 11. jun 2009.

Izbori u Francuskoj pokazali su da razočarane ljude trenutno interesuje jedino eko-sistem koji nije potpuno zatrovan i jačina konca njihovih budućih zakrpa u siromaštvu i krizi koja stiže. Politička Evropa tehnokrata i bankara uopšte ih ne zanima.

 
Savremeni svet

Za evropsku javnost

Jirgen Habermas   
sreda, 10. jun 2009.

Evropske teme moraju da budu pravovremeno predmet javne rasprave u svakoj zemlji ponaosob. Ne bismo smeli evropsku javnost da zamislimo hijerarhijski kao jedan novi sloj iznad nacionalnih javnosti. Reč je o umrežavanju samih ovih javnosti. Nacionalne novine i mediji moraju se otvoriti jedni za druge.

 
Politički život

Platani Manja Vukotića

Đuro Bilbija   
sreda, 07. april 2010.

Zajedno sa MMV bio sam 28. decembra 2002. kod Đinđića, u njegovoj rezidenciji na Dedinju, i imao priliku da čujem poverljive instrukcije koje je on tada dao povodom moguće prodaje „Novosti“.

 
Politički život

U Brisel mi verujemo

Milan Damjanac   
utorak, 06. april 2010.

Dakle, potrebna je istinska vera a ne racionalno promišljanje. Potrebna je poslušnost i pokornost. Ukoliko budemo istrajni u politici pokoravanja, naši i neprijateljski ciljevi će se poklopiti. Time neizostavno dokazujemo da smo najiskreniji vernici.

 
Politički život

Identitet kao neprijatelj globalizma

Dragan Mitrović   
nedelja, 04. april 2010.

Iza prohujale skupštinske rasprave o Srebrnici ostali smo razgolićeni u svim svojim starim podelama, kao posle letnje oluje koja nas na otvorenom prostoru zatiče nespremne zadižući, cepajući i kvaseći naše nove i najnovije političke odežde.

 
Politički život

Posle priznavanja krivice slede zahtevi za odštetu

Stefan Karganović   
četvrtak, 01. april 2010.

Činjenica da se tokom dvoipomesečne javne rasprave o bošnjačkoj deklaraciji niko od predlagača uopšte nije ni bavio srpskim žrtvama, niti je uložio trud da o njima pripremi tekst bilo kakve vrste, sada je jasno isplivala na videlo.

 
Politički život

Srbija i regionalna saradnja na zapadnom Balkanu

Radoman Jović   
četvrtak, 01. april 2010.

Pozivanje na liderstvo je dobro ako je potkrepljeno unutrašnjom političkom stabilnošću. Ali kakvo je to liderstvo države Srbije ako u rešavanju problema KiM i pitanjima regionalne saradnje prepuštamo inicijativu drugima a mi se borimo sa posledicama?

 
Politički život

Politički komesar Jelko Kacin otkrio je karte

Stefan Karganović   
sreda, 31. mart 2010.

Jasno je da se iza rezolucije – koja je predložena pod firmom predsednika Tadića – nalazi u stvari neko drugi i da je, samim tim, to mera koja služi tuđem interesu. Ona može da bude samo u funkciji politike onih koji su je naručili ili naredili.

 
Politički život

Šta sve možeš u Srbiji kad je mrziš

Miodrag Zarković   
utorak, 30. mart 2010.

Između Beograda i Bošnjaka stoji genocid, tvrdi muftija? Bogami, stoji nekoliko genocida, ako ćemo iskreno. A veliko je pitanje da li se ovaj navodni srebrenički, jedini za čiju se osudu muftija zalaže može meriti sa zaboravljenim i omalovažavanim prethodnicima.

 
Politički život

Dobrovoljna predaja umesto hapšenja

Dragana Matović   
subota, 10. april 2010.

Nemojmo da se pitamo šta ova deklaracija donosi nama. To je jasno kao dan. Ali jesmo li razmislili šta ova deklaracija donosi njima? Ne, ne mislim na žrtve i porodice srebreničkog pokolja. Mislim na one koji su deklaraciju tražili.

 
Politički život

Kompradori

Slobodan Antonić   
petak, 09. april 2010.

Kompradori su, u 19. veku, bili Kinezi koji su pomagali stranim trgovcima u osvajanju i eksploataciji kineskog tržišta. Ali, zlu reputaciju kompradori su stekli prvenstveno zato što je glavni artikal koji su Kinezima preprodavali bio – opijum.

 
Savremeni svet

Zašto desnici tako dobro ide u Evropi?

En Eplbaum   
utorak, 09. jun 2009.

Uspeh evropskog desnog centra u vreme trenutne krize dokazuje da ima nečeg u njihovoj političkoj formuli. Oni su fiskalno konzervativni. Ako nisu socijano liberalni, oni su bar usmereni ka centru.

 
Savremeni svet

Novi početak

Barak Obama   
ponedeljak, 08. jun 2009.

(Govor Baraka Obame u Kairu)
Došao sam ovamo da tragam za novim početkom među SAD i muslimanima širom sveta; početkom koji je zasnovan na uzajamnim interesima i poštovanju; početkom koji se zasniva na istini da Amerika i Islam nisu uzajamno isključivi, i da ne treba da budu takmaci.

 
Savremeni svet

EU oligarsi pomažu jačanje ekstremne desnice

Frenk Furedi   
petak, 05. jun 2009.
Lideri Evropske Unije mrze izbore za Evropski parlament. Zašto? Zato što ta karikatura demokratskog odlučivanja razotkriva prezir koji Evropljani gaje prema oligarhiji koja vodi EU.
 
Savremeni svet

Igre nerava

Vladimir Jevtić   
petak, 05. jun 2009.

Možemo očekivati dalji rast tenzija i obostrane pretnje, ali teško da će se Amerika ili J. Koreja odlučiti na neki od radikalnih poteza prema S. Koreji i obrnuto. Kao i na Bliskom istoku, tako se i na korejskom poluostrvu igre nerava nastavljaju, bez odgovora na ključno pitanje: koliko još dugo?

 
Savremeni svet

Lenjinistička sloboda

Slavoj Žižek   
sreda, 03. jun 2009.

Nije li temeljna odlika današnjeg ‘postmodernog’ subjekta da je on upravo sušta suprotnost slobodnom subjektu koji se, u konačnici, doživljava odgovornim za svoju sudbinu, ne temelji li on autoritet svog govora na svom statusu žrtve okolnosti koje ne može kontrolirati?

 
Savremeni svet

Zašto je teško otpustiti čoveka

Vladimir Putin   
subota, 30. maj 2009.

Ono najvažnije, što uvek mora da ima na umu rukovodilac na bilo kom nivou: on snosi odgovornost koju ne može ni na koga da prebaci i opusti se. Nikada se ne smeju zatvarati oči pred rešenjima problema i misliti da će dragi Bog zažmuriti na jedno oko.

 
Savremeni svet

Lukašenko – jedan neobičan eksperiment

Slobodan Antonić   
sreda, 20. maj 2009.

Belorusija je pod Lukašenkom, sasvim neočekivano sa stanovišta neoliberalnih ekonomskih dogmi, krenula u drugom pravcu. U Belorusiji je 2008. BDP po glavi stanovnika dostigao 11.000 dolara (prema kupovnoj moći), što je barem upola više nego u Srbiji.

 
Savremeni svet

Kakva je budućnost Doma lordova u britanskom poretku

Miroslav Svirčević   
subota, 30. maj 2009.

Dom lordova bi mogao postati neka vrsta američkog Senata u britanskom ustavnom sistemu. Stvari zavise od intenziteta aktuelne reforme koja ide u pravcu lagane demokratizacije Doma lordova i stidljive federalizacije države.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 387 od 429

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner