Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Moć jedne riječi

Stefan Đukić   
sreda, 14. oktobar 2009.

Da je moć jedne riječi toliko jaka iako se ona sama izvitoperila do neprepoznatljivosti. I protiv toga se treba boriti, kritikovati i nastupati što jače. Zato je potrebno stalno voditi dijalog, a ne postavljati apriorne sisteme vrijednosti. Jedna riječ ne smije da ima takvu i toliku moć. 

 
Politički život

Parade sportskog ponosa

Miodrag Zarković   
utorak, 13. oktobar 2009.

Ovo ne samo da potvrđuje ono što je itekako poznato – da su sportske pobede neodoljiv afrodizijak za političare, uvek gladne tuđeg uspeha koji mogu da iskoriste za sebe – već pokazuje do koje su mere srpski političari spremni da idu kako bi narodu, kojem nemaju da daju hleba, poklonili makar igara.

 
Politički život

Demokratija i zabrana

Zoran Avramović   
ponedeljak, 12. oktobar 2009.

Šta se zapravo zabranjuje? Vrednosti jedne ili više organizacija, sama organizacija ili pojedini članovi organizacija? Radi se o tome da su predmet zahteva za zabranu organizacije koje afirmišu nacionalne, a ne građansko-egoističke vrednosti. 

 
Politički život

Ja sebe ne doživljavam kao pripadnika desnice

Đorđe Vukadinović   
nedelja, 11. oktobar 2009.

Skandalozno je da se u jednom malom, ali glasnom delu srpske javnosti moje u osnovi benevolentne teze shvataju kao jeretičke. Ako me je neko bespravno bombardovao i otima mi deo teritorije, valjda ja mogu da zviždim njegovoj himni? A vi mu aplaudirajte.

 
Politički život

Represija neće sprečiti bunt naroda

Dragomir Anđelković   
subota, 10. oktobar 2009.

Evroatlantske snage, a pod njima podrazumevam zagovornike punog uključivanja Srbije u američki sistem klijentskih država, kontrolišu sve značajne elektronske i većinu štampanih medija, u obimu o kome je Miloševićev režim samo mogao da sanja.

 
Politički život

Koje je pravo lice Srbije

Marinko M. Vučinić   
petak, 09. oktobar 2009.

Niko ne može imati monopol na zastupanje i tumačenje antifašizma, istorijske istine i nacionalnog interesa. Ovo nije vreme za trijumfalizam i ideološku isključivost, već za odbranu temeljnih demokratskih načela. Jedino tako ćemo moći da spoznamo koje je pravo lice Srbije.

 
Politički život

Dosta!

Nebojša Bakarec   
petak, 09. oktobar 2009.

Postoji konsenzus Druge Srbije i mnogih političkih stranaka, koje su sada okupljene u jednoumnoj i svemoćnoj vlasti, najmanje osam godina, da su njihovi najveći neprijatelji Vojislav Koštunica i DSS. I kada su na vlasti i kada nisu. I da su DSS i Koštunica dežurni krivci za sve.

 
Politički život

Vojvođanska jesen Borisa Tadića

Slobodan Antonić   
četvrtak, 08. oktobar 2009.

Tek pažljiva analiza teksta Statuta koji dođe u Skupštinu na usvajanje pokazaće koliko je tu reč samo o dodavanju šminke, kako bi se sakrila stara, državno-dualistika ambicija vojvođanske birokratije, a koliko stvarno popravljanje jednog opasnog dokumenta.

 
Politički život

Poraz države

Nikola Tanasić   
sreda, 07. oktobar 2009.

„Država“ koja je izneverila njih, nije ista „država“ koja je izneverila nas. Njihov problem sa „državom“ leži u fizičkoj nemogućnosti vladajuće elite da zaštiti njihove političke i socijalne kaprice. Problem koji njihova „država“ ne može da reši smo mi, svi mi koji mislimo drugačije od njih.

 
Politički život

Ni strategije, ni vizije

Đorđe Vukadinović   
utorak, 06. oktobar 2009.

U ovom slučaju, čini mi se da je taj “drugi posao” ponovno uvođenje neke vrste vanrednog stanja, neke vrste nove “Sablje”, jer se marginalizuje svaki glas “protiv” i svaka ozbiljna, dubinska kritika vladajućih struktura. Dugoročni cilj ove operacije bi moglo biti još direktnije stavljanje Srbije pod strani protektorat.

 
Savremeni svet

Život u raljama pustinje

Zoran Ćirjaković   
sreda, 07. maj 2008.

Ako pogledate iz aviona Jordan, „svetionik umerenog islama”, kako tvrdi državna propaganda, on počinje tamo gde plavetnilo mora i zelenkasto tlo ustupe mesto sivkastom prostranstvu peska i kamenja.

 
Savremeni svet

Iznuđena pobeda

Slavoljub S. Lekić   
sreda, 10. septembar 2008.

Ova intervencija, posle dve decenije tihog propadanja armije, ruskom vojnom vrhu pokazala je kako slabosti protivnika tako i sopstvene nedostatke. Gruzijska intervencija važna je vežba pred rasplet koji će uslediti u Ukrajini.

 
Savremeni svet

Gruzija: prvi korak ka kontrolisanju haosa

Jurij Barančik   
petak, 12. septembar 2008.
Vašington je uspeo u nameri da ispita reakciju Moskve. Sa tog stanovišta, razvoj događaja u Gruziji bio je jedna vrsta izviđačke misije.
 
Savremeni svet

Buđenje SAD

Milan Purić   
sreda, 03. septembar 2008.

Trenutno Amerika i dalje ima vodeću ulogu u tehnologijama i vojnu dominaciju. Šta od toga može da im bude oslonac u što dužem zadržavanju sadašnjeg stanja?

 
Savremeni svet

Neokonzervativni gruzijski gambit

Aleksandar Pavić   
sreda, 03. septembar 2008.

Rusija, već godinama, čak i pošto je krenula putem oporavka pod Vladimirom Putinom, pokušava da „smiri loptu“, izbegavajući koliko je god to moguće, trajno zaoštravanje odnosa sa Zapadom.

 
Savremeni svet

Jedan novi – ustvari stari – Zvanični Neprijatelj

DŽejkob G. Hornberger   
utorak, 02. septembar 2008.
Dakle, gde smo danas? Napravili smo pun krug. SAD su sada suočene sa svedenom verzijom svog starog Zvaničnog Neprijatelja, sa Rusijom.
 
Savremeni svet

Novi kabinet Rusije

Nikolas K. Gvozdev   
utorak, 27. maj 2008.

Sastav novog kabineta ruskog premijera je za sada najjasniji znak da predsednik Dimitri Medvedev i imenovani premijer Vladimir Putin planiraju da „u tandemu“ upravljaju Rusijom.

 
Savremeni svet

Bilansi „obojenih revolucija“

Dragan Petrović   
subota, 30. avgust 2008.

Prošlo je oko četiri i po godine od „obojene revolucije“ u Gruziji i više od tri i po u Ukrajini. To su jedini poduhvati ove vrste na postsovjetskom prostoru koji su dali konkretan rezultat njihovim protagonistima.

 
Savremeni svet

Verbalni delikt je ponovo u modi

Saša Gajić   
ponedeljak, 05. maj 2008.

Deo britanske javnosti je zabrinut da ovakav «tretman» jednog nakaradnog i nepopularnog islamskog glasnogovornika, sa kojim niko iole razložan ne može da se saglasi, predstavlja smišljeni akt vlasti da se izvrše dalje restrikcije slobode izražavanja.

 
Savremeni svet

Kretanje u prazno

J. Robinson Vest   
četvrtak, 08. maj 2008.

Bez velikih pokušaja konzerviranja energije, uticaj krize zaliha će biti ogroman, sa naglim skokom cena koji će dovesti do velikih ekonomskih obaveza i perturbacija. Vlade bi manevrisale kako bi obezbedile retke zalihe nafte, sa potencijalno razarajućim geopolitičkim rezultatima.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 387 od 416

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner