Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Treća Srbija: Iznad Prve i Druge

Boško Obradović   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.

Možemo li zaustaviti vrzino kolo Prve i Druge Srbije, može li se podeljena Srbija ponovo sastaviti, može li za svakog građanina Srbije postojati samo jedna Srbija kao njegova država kojoj ima sve razloge da bude lojalan, eto koliko razloga za postojanje Treće Srbije.

 
Politički život

Butmirska škola demokratije sui generis

Aleksandar Pavić   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.

Zar nije Kosovo trebalo da bude sui generis, tj. izuzetak? Osim što Vojvodina nekako sve više deluje kao sui generis. To će biti Srbijin poslednji sui generis, jer posle Vojvodine nema više pokrajina. Posle toga, Srbija može da nastavi da se pridržava univerzalnih normi.

 
Politički život

Inicijativa te tuži, inicijativa ti sudi

Miodrag Zarković   
sreda, 21. oktobar 2009.

Kao što nijednu uvredu na račun NSPM ne smatra preteranom, BKV nijednu vulgarnost na račun srpskog naroda ne smatra ni govorom mržnje. Štaviše, ona tvrdi da ništa što se izgovori protiv Srba ne može biti govor mržnje, jer srpski narod nije ranjiva grupa!

 
Politički život

Otvoreno pismo Nebojši Bradiću i Saši Jankoviću

NSPM   
petak, 16. oktobar 2009.

Da li je Vaš pristanak da budete uvodničar na ovako dubioznom skupu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava Vaša privatna odluka, ili izraz politike vlade i države čiji ste službenik?

 
Politički život

Vučićev put u Kanosu

Slobodan Antonić   
četvrtak, 15. oktobar 2009.

Ritualnim odlaskom u Vašington i još obrednijim susretom sa „desk ofiserom“, Vučić je, na neki način, izgubio svoju „dušu“. On se, naravno, nada da će nešto dobiti za sebe i svoju stranku – a u konačnom skoru i za svoju zemlju. Njemu ostaje da se bori da ipak svoje planove ostvari.

 
Politički život

Štrajk glađu protiv zdrave pameti

Pavle Ćosić   
četvrtak, 15. oktobar 2009.

A šta treba da uradimo da bi gladni bili manje gladni? Da im pomognemo? Ma jok! To se od nas uopšte ne očekuje. Mi u znak solidarnosti štrajkujemo glađu jedan dan. Zašto? I onda ja tako gledam u te reklame i pitam se ko je ovde lud.

 
Politički život

Moć jedne riječi

Stefan Đukić   
sreda, 14. oktobar 2009.

Da je moć jedne riječi toliko jaka iako se ona sama izvitoperila do neprepoznatljivosti. I protiv toga se treba boriti, kritikovati i nastupati što jače. Zato je potrebno stalno voditi dijalog, a ne postavljati apriorne sisteme vrijednosti. Jedna riječ ne smije da ima takvu i toliku moć. 

 
Politički život

Parade sportskog ponosa

Miodrag Zarković   
utorak, 13. oktobar 2009.

Ovo ne samo da potvrđuje ono što je itekako poznato – da su sportske pobede neodoljiv afrodizijak za političare, uvek gladne tuđeg uspeha koji mogu da iskoriste za sebe – već pokazuje do koje su mere srpski političari spremni da idu kako bi narodu, kojem nemaju da daju hleba, poklonili makar igara.

 
Politički život

Demokratija i zabrana

Zoran Avramović   
ponedeljak, 12. oktobar 2009.

Šta se zapravo zabranjuje? Vrednosti jedne ili više organizacija, sama organizacija ili pojedini članovi organizacija? Radi se o tome da su predmet zahteva za zabranu organizacije koje afirmišu nacionalne, a ne građansko-egoističke vrednosti. 

 
Politički život

Ja sebe ne doživljavam kao pripadnika desnice

Đorđe Vukadinović   
nedelja, 11. oktobar 2009.

Skandalozno je da se u jednom malom, ali glasnom delu srpske javnosti moje u osnovi benevolentne teze shvataju kao jeretičke. Ako me je neko bespravno bombardovao i otima mi deo teritorije, valjda ja mogu da zviždim njegovoj himni? A vi mu aplaudirajte.

 
Savremeni svet

Svet je postao veoma siv

Vilijam Montgomeri   
nedelja, 20. april 2008.

Umesto crnog i belog sveta hladnog rata, i EU i NATO se sada suočavaju sa svetom koji je postao veoma siv. Vreme je - i potreba - da obe organizacije isključe "automatskog pilota".

 
Savremeni svet

Reganove imitacije

Nikolas Gvozdev   
utorak, 22. april 2008.

Većina republikanaca – i dobar deo demokrata tvrdi da je jedan od razloga za uspeh Reganove spoljne politike bila njegova sposobnost da balansira između vernosti američkim idealima i razumevanja strateških interesa zemlje.

 
Savremeni svet

Kriza je srušila fasadu evropskog jedinstva

Mik Hjum   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Kriza je srušila fasadu evropskog jedinstva, a vlade se vraćaju nacionalnim državama kako bi zaštitile sopstveni kapitalizam. Šta se desilo sa novom epohom evropskog jedinstva u koju je trebalo da uđemo, kako su tvrdili naši lideri?

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (I deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
četvrtak, 24. april 2008.

Neinventivni činovnici iz Vašingtona i Brisela ponavljaju da njihovo viđenje statusa Kosova i Metohije važi samo za tu situaciju i ne može da se primjenjuje na ostale teritorijalne sporove u svijetu.

 
Savremeni svet

Medved protiv anakonde: obrisi asimetričnog odgovora

Jurij Barančik   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Rusija može da odgovori na razmeštanje elemenata američkog protivraketnog štita u Istočnoj Evropi, kao i na američki intervencionizam u bivšim sovjetskim republikama tako što će uspostaviti vojno prisustvo na putevima isporuke nafte.

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (II deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
petak, 25. april 2008.

Ko god da pobijedi, biće najgori predsjednik u američkoj istoriji. Iz srpskog ugla gledano, McCain, koji je fanatičan kada je u pitanju američki imperijalizam, mogao bi biti najgori kandidat.

 
Savremeni svet

Kako osvojiti Nobelovu nagradu za mir – Al Gor je uspeo, možete i Vi!

DŽes Voker   
sreda, 15. oktobar 2008.

Iz arhive NSPM (16.10.07)

U poslednjoj deceniji, Al u Gor u je uspelo da osvoji trostruku krunu – osvojio je Oskara, Nobelovu nagradu za mir i (mada se ovo osporava) Floridu.

 
Savremeni svet

I Cobela za Nobela

Saša Gajić   
sreda, 15. oktobar 2008.

U svetu u kome se stvari svakodnevno prikazuju suprotnim od onoga što jesu, gde se sve češće, do stepena neprepoznatljivosti, vrše zamene teza, dodeljivanje Nobelove nagrade za mir Martiju Ahtisariju predstavlja sasvim očekivanu pojavu. 

 
Savremeni svet

Dobro došli u multipolarni svet

Vilijam Montgomeri   
ponedeljak, 28. april 2008.

Šta zajedničko imaju Kosovo, olimpijska baklja, teroristički napadi na Sjedinjene Države od 11. septembra, japanski lov na kitove i hipotekarna kriza? Odgovor je da sve ove situacije uobličava i utiče na njih multipolarni svet u kojem živimo.

 
Savremeni svet

Nobel Ahtisariu i NATO-u

Živadin Jovanović   
ponedeljak, 13. oktobar 2008.

Marti Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir. To je sada činjenica. Ali, da li su time dobile ideje mira i prestiž Nobelovog komiteta? 

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 390 od 420

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner