Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Hrvatska je napravila ogromnu grešku priznanjem nezavisnog Kosova

Domagoj Margetić   
subota, 27. mart 2010.

Bitna je priča sudjelovanja Kosovara u ratu u Hrvatskoj na strani Hrvatske. Agim Čeku je general Hrvatske vojske, kao i mnogi drugi koji su bili vojnici HV-a, preko Hrvatske su naoružavani i financirani.

 
Politički život

Đokovići, politika, sport i ostale igre

Milan Purić   
petak, 26. mart 2010.

U saopštenju kojim konačno potvrđuju da neće graditi teniske terene u Kragujevcu Đokovići navode da su na to primorani političkim pritiscima. Tu opet dolazimo na teren koji je zbog budućnosti sporta i dece trebalo izbeći.

 
Politički život

Nacrt deklaracije o Srebrenici

Poslanici vladajuće koalicije   
petak, 26. mart 2010.

Skupština Srbije poziva sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i drugim državama bivše Jugoslavije, da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija...

 
Politički život

Preprodaja patriotizma

Aleksandar Kostić   
sreda, 24. mart 2010.

U ponovo probuđenom patriotskom zanosu, malo ko se pita koliko su "Novosti" zaista srpske i narodne, kakva je uloga nemačkog VAC-a u zakulisnim radnjama, ko trenutno kontroliše i ko je pravi vlasnik  "Novosti". S obzirom da je bitka za "Novosti" na početku, verovatno je da će na videlo izaći još prljavog veša.

 
Politički život

Učešće Srbije i Kosova na regionalnim skupovima

Đorđe Vukadinović, Dušan Janjić   
ponedeljak, 22. mart 2010.

Vukadinović: Snovi o regionalnom liderstvu ne idu preko pristanka na ponižavajući tretman u regionalnim susretima.

Janjić: Politika o Kosovu se mora izvući iz uskog kruga ljudi koji zemlju tragično vode.

 
Politički život

Ne može se na dve stolice

Petar Iskenderov   
sreda, 17. mart 2010.

Lideri EU treba da odgovore na pitanje, šta je za njih važnije: punovredna saradnja sa Srbijom kao vodećom balkanskom državom, ili beskonačno udovoljavanje zahtevima kosovskih Albanaca? Sve do sada je EU očigledno davala prednost Prištini, ali postaje sve teže sedeti na dve stolice

 
Politički život

P(r)ozivanje naroda – Vuk Jeremić i/ili opozicija

Nikola Malbaški   
sreda, 17. mart 2010.

Izgleda da su „prva Srbija“ i „druga Srbija“ u mnogo čemu sličnije nego što je to bilo ko ikada mogao da zamisli, a što postaje jasno tek u njihovom suočavanju sa, kako stvari stoje, izgleda najbrojnijom „trećom Srbijom“ – koju uglavnom čini većina njenog naroda.

 
Politički život

Još jedna pogrešna procena

Stefan Karganović   
ponedeljak, 15. mart 2010.

Pravdanje napada na nenaoružanu kolonu JNA 1992. i ubijanje njenih pripadnika, fatalno podriva tezu da je masovno ubijanje nenaoružanih pripadnika bošnjačkih formacija u julu 1995. predstavljalo „genocid“ ili zločin planetarnih dimenzija.

 
Politički život

Zarobljena država

Mladen Đorđević   
nedelja, 14. mart 2010.

U protekloj deceniji prljavi novac je preplavio Srbiju uz prećutnu dozvolu države, koja je lošim zakonodavstvom omogućila njegov ulazak u legalne tokove. Srbija se našla u opasnosti da postane tzv. „zarobljena država“, u kojoj kriminal podriva i kontroliše institucije.

 
Politički život

Negotinska verzija irakokratije

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 11. mart 2010.

Bilo bi interesantno povući paralelu sa nedavno održanim parlamentarnim izborima u Iraku gde je potkupljivanje glasača postalo praksa. Postavlja se pitanje koliko smo mi blizu našem obliku „irakokratije“.

 
Savremeni svet

Kakva je budućnost Doma lordova u britanskom poretku

Miroslav Svirčević   
subota, 30. maj 2009.

Dom lordova bi mogao postati neka vrsta američkog Senata u britanskom ustavnom sistemu. Stvari zavise od intenziteta aktuelne reforme koja ide u pravcu lagane demokratizacije Doma lordova i stidljive federalizacije države.

 
Savremeni svet

Dvadeset pet hiljada žrtava pederastije

Valter Openhajmer   
četvrtak, 28. maj 2009.

Tukli su te po rukama, po turu, zavrtali su ti vrat, bilo je kazni svakakve vrste. Tukli su te bilo čime. I to su činili da bi se prilagodio. Krici su se čuli po čitavoj spavaonici i bili su još jedan način da nam uteraju strah u kosti. Seksualno su zlostavljali decu. 

 
Savremeni svet

Anatomija revolucije Tačer-Regan

Robert Skidelski   
četvrtak, 21. maj 2009.

Tri decenije kasnije svet je u recesiji, a mnogi globalnu krizu pripisuju upravo ovim idejama. Zapravo, čak izvan granica političke levice smatra se da anglo-američki model kapitalizma nije uspeo. On se smatra krivcem za nedavnu finansijsku stagnaciju.

 
Savremeni svet

Zar i ti, DŽo?

Nikolas Gvozdev   
sreda, 27. maj 2009.

Može se desiti da Obama uspostavi lični kontakt sa Medvedevim, ali to se neće preneti i na promenu politike. Ono što bi bilo korisno je da u periodu od danas pa do jula, njegova administracija započne procenu šta je to što Vašington zaista želi od Rusije – i šta je ono sa čime su SAD spremne da se pomire.

 
Savremeni svet

Kome pomaže transparentnost?

Mič Albom   
petak, 22. maj 2009.

Neko je rekao da bez fotografija o holokaustu nikada ne bismo saznali njegove strahote. Pokažite mi trenutak u kojem je Hitler dozvolio da zlodela budu razotkrivena, zatražio istragu, zatvorio logor i tada ćemo moći da pravimo poređenje.

 
Savremeni svet

Bušovi dobrovoljni mučitelji

Cvetan Todorov   
sreda, 20. maj 2009.

Potapanje u kadu može da traje do 12 sekundi, i u toku perioda koji ne bi smeo da bude duži od dva sata dnevno, i sve to u toku 30 dana. Zatvaranje u sanduk malih dimenzija ne bi trebalo da traje duže od dva sata, a ako se unutra ubaci neki insekt, zatvoreniku ne sme da se kaže da ubod može da bude bolan ili smrtonosan.

 
Savremeni svet

Virtuelna vlada i nevirtuelne pretnje

Eduard Popov   
sreda, 20. maj 2009.

Bojazan od „buđenja“ rusinske samosvesti i izazivanja zakonske kritike politike Kijeva po rusinskom pitanju, teraju ukrajinske državne strukture na korak, logičan u njihovom položaju: politizovati rusinski pokret i gurnuti ga u provaliju separatizma.

 
Savremeni svet

Turska ljuta zbog francusko-nemačkog protivljenja proširenju EU

Elica Vučeva   
utorak, 19. maj 2009.

Gospodin Sarkozi je često izjavljivao da Turska ne spada u Evropu. Što se gospođe Merkel tiče, ona je pre nedelju dana na sastanku sa g. Sarkozijem takođe kazala da EU ne može „prihvatati svakoga za punopravnog člana.“

 
Savremeni svet

Surovost s knjižicom broj 1393

Huan Hesus Asnarez   
ponedeljak, 18. maj 2009.

Nemačko tužilaštvo DŽona Demjanjuka ne okrivljuje da je bio Ivan Grozni iz Treblinke, ali da jeste bio čuvar u Sobiboru. Procenjuje se da je oko milion Jevreja umoreno u gasnim komorama po okupiranoj Poljskoj. Bilo je oko 5 hiljada Ukrajinaca kao što je DŽon Demjanjuk.

 
Savremeni svet

Rasplet ukrajinske političke krize na jesen?

Dragan Petrović   
nedelja, 17. maj 2009.

Za mesto predsednika republike veliki favoriti su Julija Timošenko i Viktor Janukovič, a treći kandidat bi mogao biti po snazi Arsen Jacenjuk, koji bi imao najsličniju politiku predsedniku Juščenku i verovatno bio američki favorit (idealan kandidat) za ove izbore.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 390 od 431

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner