Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

Teksaški masakr

Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 09. novembar 2009.

U svakom slučaju, planirani napad na bazu u Nju DŽersiju bio je sprečen, ali oružani napad u bazi Fort Hud nije, što samo podgreva sumnju u to da je u pitanju čin jednog očajnog pojedinca koji nije želeo da bude upućen u neku od misija nametanja mira širom sveta.

 
Savremeni svet

Tako je završen „hladni” rat

Dejvid Bajnder   
nedelja, 08. novembar 2009.

Da je neko pre 20 godina rekao Zapadnim Nemcima da će jednog dana na čelu vlasti biti žena iz Nemačke Demokratske Republike, smejali bi se ne verujući. Mudra kancelarka Angela Merkel upravo je trijumfalno osvojila drugi mandat.

 
Savremeni svet

Podeljeni gradovi

Slavoljub S. Lekić   
nedelja, 08. novembar 2009.

Berlin je nekada bio srce Nemačke, potom je podeljen a onda pre dve decenije ujedinjen. Šta čeka ovaj veliki grad što je srušio Zid u budućnosti, šta čeka podeljenu Kosovsku Mitrovicu ili Jerusalim? Mržnja ili rat, nove geopolitičke besmislice više klase, rase ili nacije, nova iznenađenja?

 
Savremeni svet

Nakon 1989. živimo u bankokraciji

Dejan Jović   
nedelja, 08. novembar 2009.

Tek je kraj Hladnog rata omogućio povratak suverenosti u Europu, a također i njeno ujedinjenje. Ali, bojim se da Europa ne zna točno što bi sa tom "slobodom". Hoće li ponuditi progresivnu alternativu ili postati alternativna imperija?

 
Savremeni svet

Na koju je stranu pao Berlinski zid?

Nikola Tanasić   
nedelja, 08. novembar 2009.

(Iz Arhive NSPM-a, 21.11.2007)
Posle sloma Istočnog bloka, pobednici su proglasili svoj cilj – „ujedinjenje Evrope“, označeno „istorijskom pravdom“ i „prirodnim sledom događaja“, s obzirom na „zajednički dom“ i „jedinstvenu kulturu“.

 
Savremeni svet

Dvadeset godina posle pada Berlinskog zida

Mihail Gorbačov   
petak, 06. novembar 2009.

Postojalo je ukorenjeno verovanje da zapadni model demokratije može mehanički da bude prenet i na druga društva, čija su istorijska iskustva i kulturne tradicije različite. U današnjoj situaciji, neophodna je preciznija informacija i redefinicija.

 
Savremeni svet

Socijaldemokratska izdaja

Pablo Flores d'Arkais   
subota, 31. oktobar 2009.

Transformacija parlamentarne demokratije u partiokratiju, tj. u partije-mašine koje su same sebi referenca,  progresivno je učinila praznim odnos predstavljanja između poslanika i građana. Politika postaje privatna aktivnost, kao bilo koja druga poslovna aktivnost.

 
Savremeni svet

"Staronjemačko shvaćanje rada" i genetski rasizam

Marko Lederer   
subota, 31. oktobar 2009.

Problem nije samo što ti plodni islamisti svoju žensku djecu prisiljavaju da maramama pokrivaju glavu. Ne! Oni čak iz zemalja iz kojih potječu dovode u Njemačku nekakve bračne partnere. Nije niti čudo da jednom, inače normalnom političaru, kao što je Sarrazin, pukne film.

 
Savremeni svet

Problem sa Kinom

Pol Krugman   
ponedeljak, 26. oktobar 2009.

Kineska nekontrolisana kupovina hartija od vrednosti je doprinela naduvavanju mehura na tržištu nekretnina i stvaranju uslova za svetsku finansijsku krizu. Ali, kinesko insistiranje da nastave da drže kurs juana fiksiran za kurs dolara, uprkos padu dolara, sada može napraviti još više štete.

 
Savremeni svet

Šta treba znati o francuskoj Legiji časti

Mila Alečković-Nikolić   
četvrtak, 29. oktobar 2009.

Ne treba zaboraviti da je orden Legije časti dobio i sudija haškog suda Teodor Meron, što je opet izazvalo urlike one druge antiglobalističke srčane komore Francuske. Tako je orden postao ne samo čokoladna značka, već i praćka-lopta u mreži ovog ili onog političkog gola.

 
Politički život

Šta slušamo dok slušamo o „ultradesničarskim“ organizacijama

Ana Radmilović   
sreda, 11. avgust 2010.

Kako potiču sa margine, ove grupe imaju nešto levičarsko i one su, zapravo, po svojoj “narodnoj” ili narodskoj priči, bliže onima što spadaju u dve trećine nego što je to ijedna politička stranka u Srbiji.

 
Politički život

Srbi i Hrvati: Kako je narod postao manjina

Jovan Gajić   
subota, 07. avgust 2010.

Kada je, pre gotovo 100 godina stvarana „prva“ Jugoslavija Srbi su, na prostoru sadašnje Republike Hrvatske činili gotovo četvrtinu stanovništa. Koliko ih je, danas ostalo pokazaće popis, planiran za 2011. godinu, ali se osnovano pretpostavlja da ih neće biti više od 3.5%

 
Politički život

Svi smo mi pomalo keruše

Jugoslav Tajić   
četvrtak, 05. avgust 2010.

Svakome od nas je zapravo potreban topao dom sa pogledom na dvorište, neko ko o nama brine dvadesetčetvoročasovno. I ako samo malo bolje razmislimo doći ćemo do zaključka da smo svi mi pomalo Mila, zar ne?

 
Politički život

Kosovo i normalan život Srba

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 05. avgust 2010.

Odricanje od dela svoje teritorije očigledno je glavni i osnovni uslov za normalizaciju politike Srbije na Kosovu i suočavanje sa realnošću i gorkom istinom da međunarodno pravo po pravilu ne važi za male narode i države. To je suština novog kursa.

 
Politički život

Kraljevačka šarenica

Mladen Đorđević   
nedelja, 01. avgust 2010.

Kraljevo je bilo prvi grad u kome su 1996, pokrenuti protesti zbog izborne krađe. Tokom višemesečnih demonstracija na ulicama grada, čak ni po najvećim hladnoćama nije izlazilo manje od 5 000 ljudi, dok se nekoliko puta na gradskom trgu Kod Milutina okupilo i svih 30 000.

 
Politički život

Srpsko Kosovo je samo “mala kolateralna šteta”!

Blagoja Ristić   
ponedeljak, 02. avgust 2010.

Od danas se može očekivati da će se povećati broj zemalja koje će prihvatiti da je Kosovo nova samostalna država. U stvari, “kosovski slučaj” koristi se kao trojanski konj za napad na svetsku instituciju (UN) koja se našla na putu globalizma.

 
Politički život

Gubimo bitke, a da li i rat

Radoman Jović   
četvrtak, 29. jul 2010.

Okupacione vlasti izdiktirale su novi ustav Japanu, uspostavile svoje vojne baze, sudile ratnim zločincima, određivali ko će im biti prijatelji, a ko neprijatelji. Japanci su to sve poslušno i kooperativno prihvatili kao nešto što se mora.

 
Politički život

Politika u izuzetnim i normalnim vremenima

Bogdana Koljević   
četvrtak, 29. jul 2010.

Da se ne lažemo – zbilja je teško pretpostaviti da bi Srbija prošla „bolje“ i „sačuvala Kosovo“ da se, kojim slučajem, igralo na „jaču kartu“ tužbe ili da je odlukom da se traži savetodavno mišljenje – a onda i tim mišljenjem – sada „Kosovo izgubila“.

 
Politički život

Pirova pobeda evropske koalicije

Marinko Vučinić   
utorak, 27. jul 2010.

Bilo je iluzorno očekivati da će nepovoljno savetodavno mišljenje MSP-a pokrenuti talas ostavki u političkom rukovodstvu Srbije. Naprotiv, desilo se suprotno. Demonstrirano nam je gotovo monolitno jedinstvo u novo-staroj fazi borbe za Kosovo i Metohiju.

 
Politički život

Kakvo pitanje - takav i odgovor!

Branislav Kostić   
ponedeljak, 26. jul 2010.

Jasno je, međutim, da ima mnogo razloga zašto je sve učinjeno nemuštim jezikom, a prvi se krije u činjenici da su naši ''pravni eksperti'' i vlast u celini bili pod uticajem onih koji odgovor nisu ni želeli, koji su i doveli do ''realnosti koju živimo''.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 384 od 431

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner