Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Po(r)uka za SPS: Član 10 kaže da je Novi Sad „glavni grad“

Aleksandar Pavić   
petak, 13. novembar 2009.

Pitanje za čelnike SPS-a glasi – da li su vas neo-autonomaši izigrali? Ako jesu, da li ćete dozvoliti da se to i ozakoni u Narodnoj skupštini, što će imati neposredne posledice i po državu u celini?

 
Politički život

Bitka za Vojvodinu

Slobodan Antonić   
petak, 13. novembar 2009.

Nakon obrta od 7. novembra, Statut više nije tako zlokoban državni dokument kakav je bio pre amandmana SPS-a, što otvara dva pitanja – usled čega je došlo do ovog obrta i šta opozicija dalje može da uradi u vezi sa Statutom i Zakonom o prenosu nadležnosti?

 
Politički život

Regionalizacija Srbije kao „mapa poslednjeg puta“

Goran V. Đorđević   
sreda, 11. novembar 2009.

Iskreni motiv srpske regionalizirajuće pseudoelite jeste mogućnost lakšeg dostupa predpristupnim fondovima EU. Kao i kod svake pseudoelite, lukrativni momenti uvek preovladaju, dok ideološki služe samo kao paravan ili obrazloženje namenjeno masama.

 
Politički život

Bez „Kusturice u 2“

Strahinja Bogdanović   
sreda, 11. novembar 2009.

Možda više nego ikada ranije, Emir Kusturica našao se u tom intervjuu u istoj onoj situaciji u kojoj se nalazi Srbija, zemlja koju je odabrao za svoju domovinu. I Srbija, poput Kusturice, svako malo mora da pojašnjava zbog čega je pila viski sa Miloševićem i zašto je pevala Radovanu Karadžiću.

 
Politički život

Najopasniji mogući zatvorenik

Miodrag Zarković   
petak, 06. novembar 2009.

Čovek čija reputacija ni posle 30 godina u novinarstvu ne samo da nije narušena, nego je čak i narasla, poslednje je što neka vlast želi u svom zatvoru. A ova naša je jednog takvog smestila upravo tamo. Što pre uvide razmere svoje kabadahijske nepromišljenosti, bolje za Kačketa.

 
Politički život

Evrostahanovci

Slobodan Antonić   
petak, 06. novembar 2009.

Toga dana, među 120 zakona koje je usvojila srpska skupština, naći će se i Zakon o potvrđivanju sporazuma o pristupanju Srbije u NATO. Opozicija će da izrazi negodovanje što je jedna takva odluka donesena suprotno volji naroda. Ali, o tome, naravno, nećemo imati prilike da išta čujemo u TV Dnevniku RTS.

 
Politički život

Predsednik Republike i svetlo na kraju tunela

Marinko M. Vučinić   
petak, 06. novembar 2009.

Kada predsednik Republike u isto vreme nastupa kao ministar spoljnih i unutrašnjih poslova, predsednik vlade i na kraju kao predsednik vladajuće stranke, onda dolazi do gubljenja demokratske supstance.

 
Politički život

Zbog 18 evra 120 godina zatvora!

Pavle Ćosić   
sreda, 04. novembar 2009.

Spaljivati američku ambasadu je manje-više opravdano, a bacati pivske flaše na Grčku je već delo koje se karakteriše kao međunarodni terorizam. Grčka ambasada je očito "stradala" u malo pogrešnom trenutku za osumnjičene. 

 
Politički život

Dan ruskog jedinstva – pouke za Srbe

Dragomir Anđelković   
sreda, 04. novembar 2009.

Uostalom, zašto onima koji su bili nemački saveznici, da dajemo da se pozivaju na našu antifašističku tradiciju, promovišući interese svojih novopečenih država, nastalih na osnovu etničkog čišćenja, pa i genocida izvršenog nad srpskim narodom.

 
Politički život

Pravda za duksericu

Tadija Nešković   
sreda, 04. novembar 2009.

Predsednik Crvene zvezde našao se na udaru republičkog javnog tužioca zbog dukserice, najnormalnije kupljene u legalnoj prodavnici, čiji natpis, mada nezavršen kao misaona celina, predstavlja neporecivu astronomsku logičnost. I ništa više!

 
Savremeni svet

Tibetanske nevolje

Dru Tompson   
subota, 05. april 2008.

Nažalost, tvrd pristup kineske vlade ograničavana njenu sposobnost da ponovo započne pregovore sa Dalaj Lamom. Neki analitičari veruju da kineska vlada teži dugoročnoj strategiji čekanja da Dalaj Lama umre.

 
Savremeni svet

SAD i (Zapadna) Evropa

Dragan Petrović   
utorak, 08. april 2008.

Postavlja se pitanje zašto su od čitavog vanevropskog postkolonijalnog prostora baš SAD uspele ne samo da se uzdignu u rang najvećih evropskih sila, već i da ih ubedljivo preteknu, postavši u jednom trenutku najveća svetska sila – supersila.

 
Savremeni svet

Trenutak odluke

Stevan Nikšić   
petak, 31. oktobar 2008.

Nikada u istoriji nije uloženo toliko novca i toliko truda medijskih i ostalih stručnjaka i političkih savetnika kao u predizbornim kampanjama demokratskih i republikanskih kandidata u ovim američkim predsedničkim izborima.

 
Savremeni svet

Klub bebisiterki

Ted Galen Karpenter   
utorak, 08. april 2008.

Opiranje Nemačke, Francuske i drugih ključnih dugogodišnjih članova sprečilo je cilj Bušove administracije da ponudi Akcioni plan članstva (prva etapa pripreme zemlje za prijem u NATO) Gruziji i Ukrajini. 

 
Savremeni svet

EU nije raj na zemlji

Živadin Jovanović   
sreda, 29. oktobar 2008.

Pitanju članstva Srbije u EU mora se prići drugačije nego do sada. Prvo, državno rukovodstvo treba da se oslobodi kompleksa manje vrednosti i da počne da se ponaša kao rukovodstvo jedne nezavisne stare evropske države.

 
Savremeni svet

Tri lica infantilnosti: Samit NATO u Bukureštu

Anatol Liven   
ponedeljak, 14. april 2008.

Pokušaj Bušove administracije da hitno ponudi članstvo Ukrajini i Gruziji, na samitu NATO u Bukureštu, bio je bezuspešan, što je dobro. Loša strana svega je što se to desilo samo zahvaljujući protivljenju Nemačke i Francuske. 

 
Savremeni svet

Amerika - odrastanje velikog brata

Zoran Grbić   
četvrtak, 17. april 2008.

Od početka devedesetih jedna od zanimljivih informacija koje smo dobijali sa druge strane Atlantika bila je da „američki narod nije neprijatelj Srbije“ i da „američka vlada nije neprijatelj Srbije“. Obe izjave predstavljene su kao nešto što je isto, a nije.

 
Savremeni svet

Šta vas posebno uzbuđuje?

Branko Pavlović   
ponedeljak, 20. oktobar 2008.
U jednom je gospodin Kejgan ipak u pravu. Vreme „sreće“ za bogate u Americi i Evropi prolazi. I nastaje vreme u kojem će se pet milijardi ljudi na drugim kontinentima dokopati svoje slobode, sopstvenog razvoja kao i višeg životnog standarda.
 
Savremeni svet

Gruba karikatura Nobelovog zaveštanja

Srđa Trifković   
petak, 17. oktobar 2008.

Finski diplomata je zaslužio Nobelovu nagradu za mir ne zato što je mirotvorac i humanista, već zato što je institucija te nagrade do te mere diskreditovana da nekom boljem od njega ne bi dobro pristajala.

 
Savremeni svet

Svet je postao veoma siv

Vilijam Montgomeri   
nedelja, 20. april 2008.

Umesto crnog i belog sveta hladnog rata, i EU i NATO se sada suočavaju sa svetom koji je postao veoma siv. Vreme je - i potreba - da obe organizacije isključe "automatskog pilota".

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 384 od 416

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner