Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Rusija i srpski evroatlantizam

Slobodan Antonić   
četvrtak, 22. oktobar 2009.

Sa prijateljskom Rusijom pored sebe, Srbiji će biti lakše da odgovori na pitanje kako i kuda dalje. Sa prijateljskom Rusijom pored sebe Srbiju će možda ponovo poželeti da pridobiju i njeni američki i evropski „partneri“.

 
Politički život

“Ich bin ein Belgrader”

Aleksandar Pavić   
sreda, 21. oktobar 2009.

Ako se zamene reči „Beograd“, „Srbija“ i „NATO“ za reči „Zapadni Berlin“, „Nemačka“ i „komunizam“, ovo je čuveni "Ich bin ein Berliner" govor koji je američki predsednik DŽon Ficdžerald Kenedi održao u Zapadnom Berlinu 26. juna 1963, pred oduševljenom, milionskom masom.

 
Politički život

Bitka za Beograd najveći zajednički rusko-srpski podvig u istoriji

Boris Tadić   
utorak, 20. oktobar 2009.

Mi naglašavamo bratstvo koje je potvrđivano u vreme velikih istorijskih iskušenja, i koje je odraz verske i kulturne bliskosti, uzajamnog razumevanja i solidarnosti.

 
Politički život

Poseta Medvedeva i njen istorijski značaj

Branko Radun   
utorak, 20. oktobar 2009.

Postoje u vladi i oni koji bi da se od Rusije dobije dragocena politička i ekonomska podrška, a da bi istovremeno rado ušli u NATO. Takva licemerna politika je štetna po Srbiju. Čini se da im je glavna prepreka kako da uvedu Srbiju u NATO, a da to Srbi ne primete.

 
Politički život

Treća Srbija: Iznad Prve i Druge

Boško Obradović   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.

Možemo li zaustaviti vrzino kolo Prve i Druge Srbije, može li se podeljena Srbija ponovo sastaviti, može li za svakog građanina Srbije postojati samo jedna Srbija kao njegova država kojoj ima sve razloge da bude lojalan, eto koliko razloga za postojanje Treće Srbije.

 
Politički život

Butmirska škola demokratije sui generis

Aleksandar Pavić   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.

Zar nije Kosovo trebalo da bude sui generis, tj. izuzetak? Osim što Vojvodina nekako sve više deluje kao sui generis. To će biti Srbijin poslednji sui generis, jer posle Vojvodine nema više pokrajina. Posle toga, Srbija može da nastavi da se pridržava univerzalnih normi.

 
Politički život

Inicijativa te tuži, inicijativa ti sudi

Miodrag Zarković   
sreda, 21. oktobar 2009.

Kao što nijednu uvredu na račun NSPM ne smatra preteranom, BKV nijednu vulgarnost na račun srpskog naroda ne smatra ni govorom mržnje. Štaviše, ona tvrdi da ništa što se izgovori protiv Srba ne može biti govor mržnje, jer srpski narod nije ranjiva grupa!

 
Politički život

Otvoreno pismo Nebojši Bradiću i Saši Jankoviću

NSPM   
petak, 16. oktobar 2009.

Da li je Vaš pristanak da budete uvodničar na ovako dubioznom skupu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava Vaša privatna odluka, ili izraz politike vlade i države čiji ste službenik?

 
Politički život

Vučićev put u Kanosu

Slobodan Antonić   
četvrtak, 15. oktobar 2009.

Ritualnim odlaskom u Vašington i još obrednijim susretom sa „desk ofiserom“, Vučić je, na neki način, izgubio svoju „dušu“. On se, naravno, nada da će nešto dobiti za sebe i svoju stranku – a u konačnom skoru i za svoju zemlju. Njemu ostaje da se bori da ipak svoje planove ostvari.

 
Politički život

Štrajk glađu protiv zdrave pameti

Pavle Ćosić   
četvrtak, 15. oktobar 2009.

A šta treba da uradimo da bi gladni bili manje gladni? Da im pomognemo? Ma jok! To se od nas uopšte ne očekuje. Mi u znak solidarnosti štrajkujemo glađu jedan dan. Zašto? I onda ja tako gledam u te reklame i pitam se ko je ovde lud.

 
Savremeni svet

Duga senka DŽordža Buša

Duška Anastasijević   
četvrtak, 09. oktobar 2008.
U trenutku kada se razmere dar-mara koji DŽordž Buš ostavlja iza sebe tek sagledavaju, mnogi postavljaju pitanje ko u ovom trenutku, pri zdravoj pameti, uopšte i želi da bude predsednik SAD.
 
Savremeni svet

Dinamit i za nagradu i za mir

Aleksandar Pavić   
sreda, 08. oktobar 2008.

 

Povodom nomimacije Martija Ahtisarija za Nobelovu nagradu za mir - Da li se za Nobelovu nagradu za mir može legitimno predložiti ličnost koja insistira na kolektivnoj krivici jednog celog naroda (srpskog)?

 
Savremeni svet

Čejnijev gard ne može bez rata velikih razmera

Srđa Trifković   
ponedeljak, 06. oktobar 2008.

„Rusija se suočava sa izborom“, izjavio je američki potpredsednik Ričard Čejni. Nije njena sudbina da nam bude neprijatelj, dodao je on, ali da bi se to izbeglo Rusija treba da sledi kurs za koji su se opredelile zemlje iz njenog neposrednog okruženja.

 
Savremeni svet

Osetine čekala sudbina Srba iz Hrvatske

Petar Iskenderov   
nedelja, 28. septembar 2008.
Dok su tokom devedesetih godina SAD i NATO sistematski uništavali Srbe i Jugoslaviju, tadašnje rusko rukovodstvo trudilo se da izbegne svaki pokušaj ponavljanja jugoslovenskog scenarija.
 
Savremeni svet

Detant, drugi deo

Vilijem Hil   
petak, 03. oktobar 2008.

Ma koliko da je mrsko ponašanje Rusije, i ma koliko bile plemenite naše namere u podržavanju demokratije u Gruziji, mi – Sjedinjene Države – doprineli smo drami koja ponovo stvara svet u kome je sve opasnije živeti.

 
Savremeni svet

Barak Obama – globalna politička barbika od čokolade

Saša Gajić   
četvrtak, 02. oktobar 2008.

Ako stavimo na stranu patetični naslov knjige, šta je to što stvarno možemo pronaći u Obaminoj autobiografiji?

 
Savremeni svet

U mislima nam Gruzija

Morton Abramovic   
petak, 19. septembar 2008.

Bilo da je bila isprovocirana ili da je rezultat hvatanja u klopku, ludorija predsednika Sakašvilija je već SAD koštala milijardu dolara, a da račun još nije zatvoren.

 
Savremeni svet

Američka "navlakuša" i gruzijski ustav iz 1974.

Branko Radun   
četvrtak, 02. oktobar 2008.

Ono što je svima očigledno jeste da je Amerika napravila jednu geopolitičku štih probu sa svojim čovekom Sakašvilijem na Kavkazu kako bi testirala rusku sposobnost "odgovora na izazove".

 
Savremeni svet

Kavkaski lakmus

Živadin Jovanović   
utorak, 02. septembar 2008.
Politika duplih standarda SAD, a pod njegovim pritiskom i gotovo čitavog Zapada, pokušaj podele separatizama i terorizama na „dobre“ i „loše“, prihvatljive i neprihvatljive – ogoljena je do kraja.
 
Savremeni svet

Okupljanje realista

Lesli H. Gelb   
ponedeljak, 08. septembar 2008.

Sada je trenutak u kome treba iskovati novu, širu, politički potentniju koaliciju realista koji bi oblikovali spoljnu politiku SAD – kada bi samo prvosveštenici u kampu realista to mogli da shvate. 

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 386 od 416

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner