Početna strana > Rubrike
Rubrike
Savremeni svet

„Humanitarna intervencija“ – anatomija jedne obmane

Mile Savić   
utorak, 20. oktobar 2009.

Upotreba pojma „humanitarna“ intervencija i „humanitarni“ rat sa ciljem da se agresija protiv Srbije predstavi kao primer pravednog rata, treba da ima snagu presedana i obrasca za sve buduće ratove koje će voditi SAD i NATO.

 
Savremeni svet

Ko je Žan-Pjer Ševenman?

Mila Alečković-Nikolić   
utorak, 20. oktobar 2009.

Ševenman je jedan od retkih političara Zapada koji je umeo da dâ ostavku u trenutku kada se nije slagao sa politikom zemlje koju je predstavljao. Kao francuski ministar odbrane, odstupio je onda kada je Francuska uzela učešće u prvom ratu u zalivu, oštro se suprotstavljajući ovoj intervenciji. 

 
Savremeni svet

Rat je mir, neznanje je snaga

DŽon Pildžer   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.

Obama, taj zavodnik iz Čikaga – preko Harvarda – unajmljen je da povrati i obnovi ono što se u celom svetu naziva „liderstvom“.  Odluka Komiteta za Nobelove nagrade je neka vrsta otužnog obrnutog rasizma. Ona je uzvisila tog čoveka jedino zbog toga što je i on pripadnik jedne manjine.

 
Savremeni svet

Rusija i NATO

Zoran Milošević   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.

NATO je u Avganistanu suočen sa porazom, a to izaziva određene bezbedonosne i političke rizike za Rusiju. Otuda se predlaže saradnja, tako što bi se u rat u Avganistanu uključila i Rusija, međutim nije jasno šta NATO nudi zauzvrat. Rusija očekuje eliminaciju narko-bosova i borbu protiv islamskog terorizma.

 
Savremeni svet

Učitelj Amerike

Majkl Mur i Naomi Klajn   
petak, 09. oktobar 2009.

Ima nešto što se krčka pod površinom. Ne može se izbeći da provri bes onda kada je jedna od svakih osam hipoteka u zaostatku otplaćivanja, ili na prinudnoj prodaji, kada se svakih 7,5 sekundi objavljuje po jedna prinudna prodaja i kada nezaposlenost stalno raste. To će morati da dostigne kritičnu tačku.

 
Savremeni svet

Poraz demokratskog instinkta

Brendon O'Nil   
sreda, 07. oktobar 2009.

Nije glas irskog naroda onaj koji Kauen i zvaničnici EU poštuju, već njegova spremnost da da "pravi odgovor", da prihvati plan boljih od sebe, da radi kako mu se kaže. Kada su rekli "ne" onda su bili kopilad; kada su rekli "da" onda su dobre demokrate.

 
Savremeni svet

Komunisti će nam odrediti i budućnost

Slobodan Reljić   
utorak, 06. oktobar 2009.

Komunistička Kina je danas zemlja prema kojoj niko nema jakih emocija, a još manje jasnih predstava kako će izgledati svet u kome će ona biti lider. Kina ne pati od „sindroma nevoljenog deteta“ pa ne traži da je svi na svetu vole i ne ponaša se kao slon u staklarskoj radnji.

 
Savremeni svet

Kraj socijalizma

Jakob Hajlbrun   
četvrtak, 01. oktobar 2009.

Slobodne demokrate je u sjajnu pobedu na izborima u Nemačkoj vodio njihov predsednik Gvido Vestervele. Hrišćanski demokrata Angela Merkel će, u koaliciji sa Slobodnim demokratima, ostati na položaju kancelara, ali ona nije stvarni pobednik ovih izbora.

 
Savremeni svet

Duboka ideološka podeljenost Hrvatske

Vesna Škare-Ožbolt   
sreda, 30. septembar 2009.

Večita podela na partizane i ustaše, komuniste i antikomuniste, pa čak i podela na dinamovce i hajdukovce koja možda na prvi pogled izgleda nebitno, predstavlja veliki problem jer onemogućava postizanje konsenzusa oko opštih moralnih načela. 

 
Savremeni svet

Preraspodela svetskog ekonomskog prostora

Milan Purić   
ponedeljak, 28. septembar 2009.

Svet se promenio još pre više od godinu dana kada su četiri svetske vojno, ekonomski i resursima najbogatije zemlje BRIK rešile da povuku svet novim putem. Globalnom ekonomijom duvaju neki sasvim novi sveži vetrovi. Kada će i globalnom medijskom scenom, (ne)zna se.

 
Politički život

Komadanje plus učlanjenje jednako je „rešenje“?!

Slobodan Antonić   
nedelja, 18. jul 2010.

Videli smo da su priznanje kosovske „države“, „Preševska dolina“ i ulazak u NATO, tri uslova koji se, zasada, nagoveštavaju Srbiji. Ako se sa proširenjem ove liste nastavi, možda ćemo na kraju da navijamo da mišljenje Haškog suda bude negativno po Srbiju.

 
Politički život

Veliki brat Janković

Mladen Đorđević   
petak, 16. jul 2010.

U "Uputstvu" se izričito navodi da kao uvredljivi i degradirajući nisu dozvoljeni ni pojmovi lezbijka (već lezbejka), peder, perverzni, nenormalni, seka persa, ženski petko, lezbača, topli brat, muškarača, seksualno devijantni, bolesni.

 
Politički život

Kraj zimskog sna

Milan Damjanac   
utorak, 13. jul 2010.

Srpskoj političkoj eliti predstoji težak period u kome će vlast morati da objasni narodu kako je i zašto politika za koju su glasali doživela krah. Međutim, ukoliko je verovati našem premijeru, sve je u najboljem redu. Neverovatna je istrajnost u održavanju ovog kolektivnog sna u životu.

 
Politički život

Srbija i „nova realnost“ na Balkanu: Evropska ili Osmanska unija?

Jovan Gajić   
subota, 10. jul 2010.

Sve uočljivije prisustvo Turske na našim prostorima i sve jasnije najave iz Brisela da od skorog proširenja EU neće biti ništa predstavljaju „slučajnost“ sa kojom naša „elita“ uporno odbija da se suoči.

 
Politički život

Kredit za budžet i marketing

Mladen Đorđević   
nedelja, 04. jul 2010.

Kredit vredan milijardu dolara načelno su prošle godine dogovorili Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, prilikom posete ruskog predsednika Srbiji. Tada je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio da očekuje da će on biti realizovan do kraja 2009. godine, uz najpovoljnije kamate i bez uslovljavanja. 

 
Politički život

Ako nema hleba, dajte im kolača (fudbal)!

Milan Purić   
subota, 19. jun 2010.

Fabrikovati do u beskraj poluistinite vesti i predstavljati ih kao da su od sudbonosnog značaja za Srbiju samo je jedna strana medalje. Druga, još važnija je sprečavanje iznošenja drugačijeg viđenja stvarnosti i realnijih puteva izlaska iz lošeg stanja.

 
Politički život

Funkcionerska sirotinja

Dragana Matović   
subota, 19. jun 2010.

To što imovinske karte srpskih funkcionera više skrivaju nego što otkrivaju dovoljno govori o ozbiljnosti cele stvari. Činjenica da mnogi  funkcioneri tvrde da nemaju ništa, i da od sve imovine imaju samo platu, upućuje na zaključak da je većina svoju imovinu prenela na supružnike.

 
Politički život

Vračare svih zemalja, ujedinite se!

Nebojša Prpić   
petak, 11. jun 2010.

Ove aktivnosti nemaju direktne veze sa gatkama. Ali imaju veze sa oblikovanjem svesti naroda. Ili – sa spinovanjem. Postavljam pitanje: Koja je razlika između zaluđivanja naroda raznim prorocima i spinovanja? I ima li razlike, osim u tehnologiji sprovođenja?

 
Politički život

Jedanaest godina Kumanovskog sporazuma: trajni značaj rezolucije SB UN 1244

Živadin Jovanović   
sreda, 09. jun 2010.

Gde je osnov da se govori ili piše o „Sporazumu iz Rambujea“? Da li je neko mogao da potpiše kapitulaciju i saglasnost za okupaciju? Srpsko-jugoslovenska delegacija u Rambujeu i Parizu to nije učinila.

 
Politički život

Simulacija evropskog puta ili priznanje bezizlaza

Milovan Balaban   
četvrtak, 10. jun 2010.

Posle prvog udara velike svetske krize, zatim ostalih kriza sa kojima se sama EU suočava i sve odlučnijeg uplitanja Turske u balkanske prilike, politika „EU nema alternativu“ odaje utisak utopijske više nego ikad.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 382 od 428

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner