Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Centralizacija stranaka i decentralizacija Srbije

Milovan Balaban   
četvrtak, 10. decembar 2009.

U Srbiji se od pojave višepartijstva stranke centralizuju, a država decentralizuje i rastače. Usled toga partijski dogovori, umesto ustavnih normi, postaju „garanti“ vitalnih nacionalnih prioriteta uključujući i opstanak države.

 
Politički život

„Korisni idiot“ Druge Srbije

Slobodan Antonić   
četvrtak, 10. decembar 2009.

Basara ima funkciju „korisnog idiota“, koji se upotrebljava kao „ratni ovan“ prilikom juriša na institucije, simbole i predstavnike „srpskog nacionalizma“. Niti je Basara, u svojoj suštini, hrišćanin i desničar, niti je Druga Srbija, u svojoj suštini, evropska i racionalistička.

 
Politički život

Boris Tadić i suverenitet Srbije

Boba Borojević   
utorak, 08. decembar 2009.

Tadić i njegova vlada mogu da se pravdaju da ih je narod Srbije podržao u želji da se Srbija jednog dana učlani u EU. Ali Srbija nikad nije pristala, niti dala mandat Tadiću da trampi Kosovo i Metohiju i Vojvodinu za nekoliko bezviznih putovanja po EU.

 
Politički život

Državnost u zagradi

Bogdana Koljević   
ponedeljak, 07. decembar 2009.

Povodom teksta Dušana Pavlovića „Ni država, ni autonomija“

Suprotno tvrdnjama autora – a u skladu sa konsekvencama njegovih reči da „opozicija tvrdi da je stanje gore nego što jeste“ a „vlada da je bolje“ – jaz između pozicije i opozicije produbljen je donošenjem ovakvog statuta.
 
Politički život

Državna revizija, izvršna vlast i snaga parlamenta

Marinko M. Vučinić   
petak, 04. decembar 2009.

Čerupanje budžeta se može nastaviti, jer se pitanje odgovornosti ozbiljno i ne postavlja. Poreski obveznici mogu samo nemo da posmatraju kako se krčme poreski prihodi i krši zakonska procedura.

 
Politički život

Neodrživost strategije „dva koloseka“

Radoman Jović   
četvrtak, 03. decembar 2009.

Insistiranje na odvojenosti ova dva procesa, članstva u EU i statusa KiM, svakako će jednog dana doći u koliziju sa ispunjenjem kriterijuma iz Kopenhagena. Odluku EU da se u resor komesara za proširenje ukomponuje i susedska politika treba ozbiljno shvatiti.

 
Politički život

Ko to tamo donosi Statut?

Miodrag Zarković   
sreda, 02. decembar 2009.

Dva Bojana i jedan Nenad uveravaju kako nema potrebe da brinemo "jer u Vojvodini ne postoji separatizam". Prosto čovek ne može da se ne seti legendarne replike Taška Načića iz filma "Ko to tamo peva", kada uverava Paju Vujisića da mu je puška zakočena, a sekund kasnije probuši krov na autobusu.

 
Politički život

Najava pobede ili kapitulacija

Slavko Živanov   
sreda, 02. decembar 2009.

Dogovorno razgraničenje Srba i Albanaca je rešenje za koje su se mnogi zalagali. Velika prednost ovog rešenja je to što bi se ono utanačilo na osnovu istorijskog dogovora dva naroda – srpskog i albanskog, a mnoge države Evrope uključiv i Rusiju podržavaju ovakav obrt.

 
Politički život

Šta rade naši stubovi?

Milan Purić   
sreda, 02. decembar 2009.

Što se stubova tiče, čini mi se da je potrebno prvo napraviti čvrst domaći privredni stub (temelj), zatim, stub socijalno odgovorne države i stub pravne države. Tek mnogo dobro umreženih domaće-spoljnih stubova predstavlja mogući dobar temelj kuće zvane Srbija. Za to je potrebna politička volja. Ima li je?

 
Politički život

Nikolić lider opozicije?

Milovan Balaban   
sreda, 02. decembar 2009.

Ukoliko nacionalno orijentisana opozicija želi da bude ozbiljna alternativa vladajućem bloku, ujedinjenje mora ostvariti što pre. U tom slučaju, opozicioni front bi, formulišući zajedničku platformu izlaska iz ćorsokaka, mogao probuditi dobar deo građana iz apatije i beznađa.

 
Savremeni svet

Mala pomoć prijatelja

Nikolas K. Gvozdev   
ponedeljak, 24. novembar 2008.

Svi se slažu da će odluka o prekidu angažovanja u Iraku postati perjanica Obamine agende unošenja promena, uključujući i njegovu često pominjanu procenu kako je Bušova administracija prvenstveno time što je uopšte krenula u Irak, zakazala u Avganistanu.

 
Savremeni svet

Zahtevanje prava na pobedu

Tomas Sovel   
ponedeljak, 24. novembar 2008.
Sada postoji mnjenje da su, ukoliko tvoji kandidati i ideje ne pobede, tvoja prava narušena. Najgora od svih reakcija ljudi koji se ponašaju kao da imaju pravo da pobede došla je od strane gej aktivista, nakon odbijanja glasača da podrže tzv. „gej brak“.
 
Savremeni svet

Posle bankrota

Jirgen Habermas   
petak, 21. novembar 2008.

Politika sada postaje smešna, jer počinje da govori u moralnim kategorijama. Ona bi trebalo da se okrene demokratskim institucijama koje donose i finansijske zakone. Politika treba da je odgovorna za opšte dobro građana, a ne za kapitalizam.

 
Savremeni svet

Kad je u pitanju EU onda si niko i ništa

Hana Dal   
četvrtak, 20. novembar 2008.

Da li za ministre postoji udžbenik pod naslovom „Ne umišljajte da ste neko i nešto kada je u pitanju EU.“ Tako ćete samo doživeti neprijatnost kad vam saopšte da ste „vi i vaš glupavi narod mogli da imate demokratski referendum, ali nas baš briga!“.

 
Savremeni svet

Pogibelj humanitarnih intervencija: Reći Americi – ne!

Helmut Šmit   
petak, 14. novembar 2008.

Lako je vojno intervenisati, ali se nije lako povući – to se vidi u Iraku, na Kosovu i u Bosni. Jer, ako uslede ubistva i nasilje, intervencija je bila pogrešna.

 
Savremeni svet

Srpski narod i velike sile – kulturno istorijski procesi

Dragan Petrović i Jasmina Nikolić   
sreda, 12. novembar 2008.

Srpska elita je dobrim delom u krizi, pa je kriza u kojoj se nalazi srpski narod, pre svega kriza njegove elite. Nukleus današnje srpske elite je stvoren u vreme titoizma, ponajviše na anacionalnom i čak antisrpskom obrascu i negativnoj selekciji.

 
Savremeni svet

Gore od Buša

Ted Gejlen Karpenter   
sreda, 12. novembar 2008.

Iako je to teško zamisliti, Obamina spoljna politika bi mogla da bude još gora od spoljne politike Bušove administracije. On se poigrava  mišlju da bi vodeći princip spoljne politike SAD trebalo da bude nametanje poštovanja prema “ljudskom dostojanstvu” u svetu.

 
Savremeni svet

Evropljani i dalje žude za moćnim Ujka Samom

Jan Buruma   
nedelja, 09. novembar 2008.

Postoji nešto čudno u vezi s evropskom manijom oko jednog crnog američkog političara, čak i kad svi znamo da je neki crni predsednik ili premijer (da ne pominjemo činjenicu da je njegovo srednje ime Husein) još nezamisliva stvar u Evropi.

 
Savremeni svet

Obama razume gde su granice američke moći

DŽozef Naj   
subota, 08. novembar 2008.

Izazov za Obamu jeste taj što je sve više i više pitanja i problema van kontrole čak i najmoćnije države. Iako SAD dobro stoje prema tradicionalnim merilima moći, ta merila sve manje uspevaju da obuhvate ono što definiše svetsku politiku.

 
Savremeni svet

Kraj međunarodnog prava?

Robert Drajfus   
petak, 07. novembar 2008.

Dok stari režim broji svoje poslednje dane, pomalja se jedna nova Bušova doktrina, koju treba zadaviti još u kolevci. Kao i izvorna Bušova doktrina ova takođe odbacuje međunarodno pravo insistiranjem da SAD imaju prirodno pravo na prelazak međunarodnih granica.

 
<< Prva < Prethodna 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sledeća > Poslednja >>

Strana 382 od 416

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner